Президентът на САЩ може да изпълнява ролята на световен държавник,

...
Президентът на САЩ може да изпълнява ролята на световен държавник,
Коментари Харесай

Байдън има по-голям проблем от годините. Хората не го виждат като президент

Президентът на Съединени американски щати може да извършва ролята на международен общественик, на основен договарящ с Конгреса, да утешава нацията в сложни времена или да има артистични изяви по малкия екран.

Предизвикателство за американският президент Джо Байдън е, че доста гласоподаватели не го виждат като олицетворение на нито една от тези идентичности, макар триумфите му на законодателния и дипломатически терен, написа The Wall Street Journal.

Вместо това, доста гласоподаватели считат, че Байдън не съумява да извършва изцяло длъжността президент, което го излага на риск да бъде оценен по критерии отвън неговия надзор - да вземем за пример възобновения фокус върху възрастта му, разяснява изданието.

Напредналите години и умственото здраве на Байдън привлякоха още веднъж вниманието в четвъртък, когато бе представен отчет от следствие на работата му с класифицирани документи, в който се споделя, че президентът на Съединени американски щати демонстрира „ понижени качества “ по време на изявленията. „ Възрастен човек с неприятна памет “ е друго определение за Байдън в документа. Самият президент усложни въпроса, като назова президента на Египет Абдел Фатах Ал Сиси „ президента на Мексико “.

Предишни президенти също са допускали сходни неточности. Джордж У. Буш беше прочут с измъчени изрази като: „ Погрешно ме подцениха “. Доналд Тръмп, републиканският любимец за президент, неотдавна обърка някогашния губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, неговия противник за номинацията, с някогашния ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Но грешките на Байдън имат капацитета да оформят възгледите за него повече, в сравнение с неверните стъпки на предходни президенти са оцветявали облиците им, споделят анализатори. Не единствено тъй като Байдън, на 81 години, е най-старият настоящ президент на Съединени американски щати, само че и тъй като не съумя да построи имидж на мощен водач, както и да сътвори прочувствена връзка с гласоподавателите.

„ Това е голям проблем “, счита Рич Тау от Engagious, който управлява фокус групи от гласоподаватели, които са подкрепили Тръмп през 2016 година, само че са го изоставили през 2020 година

Байдън може да изтъкне доста свои достижения, като да вземем за пример ръководството на огромни разноски за инфраструктура, фабрики за полупроводници и стратегии за зелена сила – все неща, които съумя да прокара при разграничен Конгрес. Той управлява западните народи в противодействието на съветската инвазия в Украйна и посети страната, като пътува 10 часа с трен до Киев. Отлетя за Израел малко след офанзивите на Хамас на 7 октомври, които провокираха война и други конфликти в района.

И въпреки всичко, когато бъдат запитани, гласоподавателите постоянно не могат да назоват нито едно от достиженията на Байдън. Още по-лошо, споделя Тау, те постоянно повтарят тайни теории за водачеството на президента. „ Компонент на възрастта, който слушам във фокус групите, е, че в действителност не Байдън е виновният, че други хора в администрацията или Конгреса дърпат конците “, показва анализаторът.

Възрастта на Байдън се преплита в съзнанието на гласоподавателите с тяхното икономическо неодобрение, отбелязва Гънър Рамър, шеф в Republican Accountability PAC, анти-Тръмп група, която постоянно беседва с гласоподаватели. Те са разочаровани от положението на страната, изключително от скорошната висока инфлация, само че не считат, че президентът има компетенцията да насочи нацията към по-добри времена, демонстрират анализите на Republican Accountability PAC. Много от тези гласоподаватели имат запаси и към Тръмп, добавя Рамър.

Избирателите се съмняваха в качествата на Байдън даже преди последните му гафове.

Помолени да сравнят двамата евентуални номинирани от главните партии за Белия дом тази година, единствено 14% споделят, че Байдън има най-голяма физическа устойчивост, с цел да бъде президент, до момента в който 48% избраха Тръмп, съгласно изследване на The Wall Street Journal през декември. Само 29% споделят, че Байдън е по-добре душевен квалифициран да бъде президент, спрямо 45%, избрали Тръмп.

В четвъртък Байдън оспори концепцията, че когнитивните му умения избледняват и реагира яростно на изказванията за дефектна памет, направени от специфичен прокурор, който ревизира по какъв начин класифицирани документи са се озовали в негово персонално владеене. „ Паметта ми е добра. Вижте какво направих, откогато станах президент “, сподели той.

За разлика от Байдън, Тръмп е построил по-солидна връзка със своите поддръжници. Много повече от неговите гласоподаватели, спрямо тези на Байдън, споделят, че вотът им е по-скоро знак за поддръжка, в сравнение с сигнал за съпротива на съперничещата партия, сочи друго изследване на WSJ. Този тип връзка оказва помощ на Тръмп да резервира поддръжката си, макар че е изправен пред наказателни обвинявания, тъкмо както оказа помощ на различен президент в преклонна възраст - Роналд Рейгън - да остане известен макар гафове като шегата, че Съединени американски щати са на път да бомбардират Русия.

Гласоподавателите в Съединени американски щати чакат да основат връзка със своя президент

По някои индикатори Байдън е по-малко видим от другите, заемали президентския пост. Той е провел по-малко конференции от петимата си прародители – към 33, спрямо 54 на Тръмп и 65 на Барак Обама към същия миг от тяхното президентство.

Освен това Байдън е дал доста по-малко медийни изявленията от други скорошни президенти, макар че приказва импровизирано по-често с кореспонденти.

Теди Рузвелт е президентът, основал упованието, че държавните глави на Съединени американски щати са част от публичния спор и известната просвета, показва WSJ. Майстор в основаването на крещящи моменти, неустоими за вестниците, той слезе с подводница до дъното на Лонг Айлънд Саунд, с цел да покаже поддръжка за новата технология на флота. „ Речите на президентите бяха церемониални, като на 4 юли. Те не бяха: Ето моята стратегия “, разяснява Дейвид Грийнбърг, професор по история в университета Рутгерс.

В по-късните десетилетия концепцията за „ персонално президентство “ – президент, който може да бъде непосредствен, успокоителен или актьор, както и водач – се наложи по-твърдо. Беше циментирана от радио изявите на Франклин Делано Рузвелт, закачливите конференции на Джон Ф. Кенеди и стилната личност и хумора на Роналд Рейгън. Като претендент Бил Клинтън свиреше на саксофон по малкия екран късно вечерта, а Ричард Никсън сред президентските си акции свиреше на пиано по малкия екран, напомня WSJ.

„ Да бъдеш забележим се трансформира в част от упованията за работата като президент, споделя Грийнбърг, съгласно който Байдън е построил доста добра подготвеност, само че това не е задоволително. „ Може да си доста добър зад кулисите, да общуваш с задгранични водачи, да управляваш добре връзките си с Конгреса, само че се желаят и други умения, с цел да създадеш картина на цялостно майсторство “.

Някои анализатори споделят, че построяването на мощно обществено наличие е било предизвикателство за Байдън, частично поради предлагането му през 2020 година да върне нацията към естественото ѝ положение след четири години Тръмп, привличал публичното внимание посредством провокативни изказвания и непрекъснати изявления в Twitter, в този момент X.

Байдън „ съзнателно се сдържаше и не се натрапваше на американския народ ежечасно “, споделя Тау. „ И мисля, че в началото това му оказа помощ. Хората желаеха отмора. ”

Сега обаче гласоподавателите споделят на Тау, че считат, че Байдън отсъства, че не знаят какво прави, какво е намислил. „ А когато помоля фокус групите да назоват негово достижение, огромен брой хора не могат да назоват нито едно нещо, което той е направил през първите си две години като президент. Разказът от Белия дом в никакъв случай не е проникнал в новинарския им канал. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР