Президентът на САЩ Доналд Тръмп насочи вчера гнева си срещу

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп насочи вчера гнева си срещу
Коментари Харесай

Тръмп: Социалните мрежи дискриминират консерваторите

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп насочи през вчерашния ден гнева си против огромните обществени мрежи, заявявайки, че те имат пристрастно отношение към републиканците, и ги нападна със същата плам, с каквато атакува и огромна част от останалите медии, съобщи Българска телеграфна агенция.

Фокусирането на Тръмп върху обществените мрежи стартира с пост в Туитър във вторник сутринта и продължи на конференцията с бразилския президент Жаир Болсонаро, на която той се зарадва, че десният водач на Бразилия употребява неговата запазена марка " подправени вести ". Президентът на Съединени американски щати изрази своето неодобрение от обществените мрежи, откакто прекара огромна част от предишния уикенд в Туитър, където на мушката му попаднаха редица цели, в това число починалият сенатор Джон Маккейн от Аризона, компанията " Дженерал мотърс " и телевизионното предаване " Събота вечер онлайн " (Saturday Night Live).

" Изглежда в случай че са консерватори, в случай че са републиканци, в случай че са от избрана група, има дискриминация и то огромна дискриминация ", сподели Тръмп за софтуерните колоси. " Безусловно, виждам това в Туитър и Facebook ", добави той.

Макар че някои шефове на софтуерните компании в действителност да имат демократичен уклон, те от дълго време настояват, че в продуктите им няма политически пристрастия. Вчера Туитър оспори изказването на президента, като говорителка на компанията съобщи, че разпоредбите на Туитър се ползват " независимо за всички консуматори, без значение от произхода или политическата им принадлежност ".

Тръмп направи изявлението си в отговор на въпрос дали би внесъл законодателно предложение обществените мрежи да носят отговорност за наличието в платформите си. Тръмп и някои негови последователи от дълго време упрекват фирмите от Силициевата котловина, че са пристрастни към тях.

" Ще би трябвало да създадем нещо. Казвам ви, имам милиони почитатели в Туитър и към този момент не е както преди ", съобщи Тръмп. " Случват се всякакви неща. Премахват се имена. Хората не могат да се свържат ", уточни той.

След изборите през 2016 година, когато бяха изиграни от съветски сътрудници, искащи да всеят различия измежду американските гласоподаватели, обществените мрежи понесоха обилни рецензии. Технологичните колоси хвърлиха милиони долари, ангажираха десетки хиляди чиновници и направиха, по думите им, всичко допустимо от софтуерна позиция, с цел да се борят с подправените вести, пропагандата и речта на омразата, които получиха разпространяване в цифровите им платформи.

Консерваторите недоволстват, че тези стъпки са несъразмерно ориентирани против тяхната част от политическия набор. Тази седмица шефът на Белия дом за обществените мрежи Дан Скавино помести известие в профила си във Facebook, че краткотрайно е бил блокиран и не е можел да разгласява мнения. Тръмп написа в Туитър, че ще ревизира този случай.

Facebook излезе с изказване, в което показва, че е във връзка със Скавино. Компанията изяснява, че въведените от нея ограничавания против автоматизираните ботове могат да имат неволни последици и за действителни хора като Скавино, само че като цяло съгласно обществената мрежа в такива случаи рестриктивните мерки продължавали не повече от час-два.

" Във връзка сме с него и му се извинихме за неудобството ", съобщи Facebook.

Членът на Камарата на представителите Девин Нунес, републиканец от Калифорния, съди Туитър и няколко от потребителите на обществената мрежа за над 250 милиона $ за клюка и незаконно безгрижие. В желае, който беше импортиран в понеделник в щата Вирджиния, има обвинявания против Туитър, че " умишлено приема и печели от наличие, което явно е обидно, насажда ненавист и оклеветява ".

В желае на Нунес обществената мрежа е упрекната и че цензурира " гледни точки, с които не е съгласна ", и че ползва " възбрана в сянка " против консерваторите.

Т. нар. " възбрана в сянка " (shadow-banning) разрешава потребителите да разгласяват свободно - само че никой различен да не вижда известията им. Социалната мрежа Туитър отхвърля да е правила това, само че някои консерватори остават уверени в противоположното.

По-рано през вчерашния ден Тръмп написа в Туитър, че " Facebook, Google и Туитър, да не приказваме за корумпираните медии, са толкоз доста на страната радикалните леви демократи ". Той сподели на почитателите си да не се опасяват. " Така или другояче ще спечелим, както направихме и преди! ", добави президентът.

На конференцията си Тръмп съобщи с подигравка, без да показа доказателства или да цитира съответни имена, че " шефовете на другите компании " изпитват ненавист към " избрана група хора, които наподобява са на власт и които наподобява завоюваха изборите ".

" Така че нещо става с тези групи хора, които управляват Facebook, Google и Туитър, и считам, че би трябвало да разплетем това до дъно ", добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР