Президентът на Съединените американски щати лети за Полша. Не в

...
Президентът на Съединените американски щати лети за Полша. Не в
Коментари Харесай

Изненада! Ето го новият лидер в Европа

Президентът на Съединените американски щати лети за Полша. Не в Германия, Франция или даже в Обединеното кралство. В този жест има голяма символика, която отива по-далеч от това Вашингтон просто да покаже взаимност с страните на фронтовата линия във войната на Русия против Украйна. Той е емблематичен за една наклонност, при която геополитическата опора на Европа се измества на изток.

Преди време центърът на тежестта на Европа беше на запад от Елба
-->
Това се наблягаше от действителността на Студената война, от икономическата мощност, от военното предимство на Западна Европа, подсилено от физическото наличие на Съединените щати, и от западния фокус върху европейската интеграция.

 През последните години се стигна до опълчване сред културния и политически съюз на страните от Вишеградската група (Полша, Чехия, Унгария, Словакия) и западните държави-членки, които имат намерение да поддържат визия за постнационализъм, която евентуално прикрива западното владичество.

Полша е петата по величина в Европейски Съюз (38 млн. души), шестата по величина стопанска система и има динамична пронатовска и проамериканска външна и отбранителна политика. Това контрастира с непрестанното и безплодно предпочитание на Франция за обща европейска външна политика и политика на сигурност, както и с желанието ѝ за европейска войска.

Полша все по-категорично оспорва и противодейства на западната доминация в ЕС. Агресията на Русия против Украйна и решителната поддръжка на Полша за Киев контрастират с двусмислието на френския президент Еманюел Макрон и уклончивостта на немския канцер Олаф Шолц.

Посещението на президента Байдън в Полша във връзка първата годишнина от съветското навлизане, когато той ще се срещне с президента Анджей Дуда и други източноевропейски съдружници, се преглежда на локално равнище като самопризнание за откровената им поддръжка за Украйна. Но по-важното е, че то се възприема като промяна на несъразмерната доминация на западните страни в политиката на Европейски Съюз.

Еврокомисията се усеща принудена да понижи натиска си върху Варшава поради отхвърли ѝ да се подчини на културния диктат на Брюксел; Полша се счита за прекомерно значима за европейската сигурност.

Настъпва ли пренареждане в политиката на Европейски Съюз? Ще би трябвало ли сега западните страни членки да одобряват по-балансирано партньорство с Източна Европа, вместо да я считат единствено за изостанала и нуждаеща се от образование? Отдавна е минало времето, когато един френски президент като Жак Ширак, написа " Сега ". 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР