Прокуратурата поиска закриването на две сдружения, били заплаха за суверинитета

...
Прокуратурата поиска закриването на две сдружения, били заплаха за суверинитета
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска закриването на две сдружения, били заплаха за суверинитета на страната


Прокуратурата изиска закриването на две сдружения, били опасност за суверинитета на страната. Държавното обвиняване във Варна изиска преустановяване активността на Разузнавателна служба на ФРГ „ Шипка “ и БВС „ Васил Левски “.

Окръжна прокуратура – Варна е внесла в съда две искови молби на съображение за преустановяване активността
на две сдружения с нестопанска цел,
регистрирани през 2014 година. Касае се за съдружие Българско национално придвижване „ Шипка “ и съдружие Български воински съюз „ Васил Левски “, ръководени от трима мъже – Д.С. на 62 година, В.Р. на 65 година и И.Л. на 30 година, оповестиха от държавното обвиняване.
Двете организации са употребявали обществени
мрежи и електронни уеб сайтове, с цел да доближават до съидейници и посредством разнообразни изявления са успявали да притеглят симпатизанти към концепциите си, прибавят от прокуратурата. Официалните им цели, съгласно устава на сдруженията,
са развиване и одобряване на духовните полезности,
гражданското общество, опазването на здравето, образованието, науката, културата, техниката, технологиите, физическата просвета, както и други действия с патриотична устременост.

Същевременно обаче, зад опитите
да се повдига българския дух в изявления
на електронните им страници, както и в профилите им в обществените мрежи, е открито нарушаване на член 44, алинея 2 от Конституцията на Република България, съгласно който се „ не разрешават организации, чиято активност е ориентирана
против суверенитета, териториалната целокупност
на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна омраза, към нарушение на правата и свободите на жителите, както и организации, които основават секрети или военизирани структури, или се стремят да реализират задачите си посредством принуждение “, сочи варненското обвиняване.
В хода на инспекцията на активността на
сдруженията, осъществена от Окръжна прокуратура-Варна, са установени текстове, в които се насажда ненавист на верски и етнически симптом, както и апели за разпра с непознати жители, представители на избрани етноси и религии.
Събрани са данни за това, че по време
на съществуването си сдруженията са организирали самобитни образования за придобиване на избрани бойни умения на свои симпатизанти. Установено е също, че са правени проведени визити на границата на Република България с Република Турция, чиято цел е била залавянето на незаконни мигранти. Няма данни за реализирани резултати
в резултат на тези цивилен патрули.
Освен това шефовете на двете сдружения са поддържали контакти с представители на фракции от Федерална Република Германия и по-конкретно с лица, известни с крайнодесните си убеждения.

Очаква се Окръжен съд-Варна да насрочи дело за разглеждане на исковите молби на Окръжната прокуратура.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР