Ключовите европейски правила за изкуствения интелект ще влязат в сила

...
Ключовите европейски правила за изкуствения интелект ще влязат в сила
Коментари Харесай

ЕС поставя световен еталон при регулацията на изкуствения интелект

Ключовите европейски правила за изкуствения разсъдък ще влязат в действие идващия месец, предава Reuters. Това стана допустимо откакто страните членки утвърдиха във вторник политическата договорка, реализирана още през декември 2023 година, определяща евентуален световен пример за технологията, употребена в бизнеса и всекидневието.

Законът за AI на Европейския съюз е по-всеобхватен от лекия метод, подхванат от Съединените щати, за непринудено съблюдаване. Китайският метод пък има за цел да поддържа обществена непоклатимост и държавен надзор.

Гласуването в Съвета на Европейския съюз пристигна два месеца, откакто Европейският парламент поддържа законодателството за AI, направено от Европейската комисия през 2021 година, откакто направи редица основни промени по него.

Притесненията по отношение на изкуственият разсъдък, способствуващ за дезинформация, подправени вести и материали, предпазени с авторски права, се ускориха в международен мащаб през последните месеци на фона на възходящата известност на генеративните AI системи, като ChatGPT на OpenAI и Bard на Гугъл.

Този ​​забележителен закон, първият по рода си в света, се занимава с световното софтуерно предизвикателство, което също по този начин основава благоприятни условия за нашите общества и стопански системи “, сподели в изказване белгийският министър на цифровизацията Матийо Мишел.

„ Със Закона за AI Европа акцентира смисъла на доверието, прозрачността и отчетността при работа с нови технологии, като в това време подсигурява, че тази бързо изменяща се технология може да процъфтява и да подтиква европейските нововъведения “, сподели той.

Законът за изкуствения разсъдък постанова строги отговорности за бистрота на високорисковите системи с изкуствен интелект, а условията за моделите с изкуствен интелект с общо предопределение ще бъдат по-леки.

Той лимитира държавните управления в потреблението на биометрично наблюдаване в действително време на публични места до случаи на избрани закононарушения, попречване на терористични офанзиви и търсене на хора, обвинени в най-тежките закононарушения.

Новото законодателство ще има влияние отвън Блока от 27 страни, сподели Патрик ван Ике от адвокатската адвокатска фирма Cooley.

Законът ще има световен обсег. Компаниите отвън Европейски Съюз, които употребяват данни за клиенти от Европейски Съюз в своите платформи за изкуствен интелект, ще би трябвало да го съблюдават. Други страни и райони евентуално ще употребяват закона за изкуствен интелект като проект, тъкмо както направиха с GDPR, “ сподели той, имайки поради разпоредбите на Европейски Съюз за дискретност.

Въпреки че новото законодателство ще влезе в действие чак през 2026 година, възбраните за потребление на изкуствен интелект при обществено оценяване, предсказуем надзор и нецеленасочено заличаване на изображения на лица от интернет или видеонаблюдение ще стартират да работят шест месеца, откакто новият правилник влезе в действие.

Задълженията за AI модели с общо предопределение ще се ползват след 12 месеца, а разпоредбите за AI системи, вградени в контролирани артикули, след 36 месеца.

Глобите за нарушавания варират от 7.5 милиона евро или 1,5% от оборота до 35 милиона евро или 7% от международния оборот според от типа на нарушаванията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР