Едно от неписаните правила на интернет гласи, че човек винаги

...
Едно от неписаните правила на интернет гласи, че човек винаги
Коментари Харесай

Интернет всъщност може да „изчезва“

Едно от неписаните правила на интернет гласи, че човек постоянно би трябвало да внимава какво разгласява, тъй като то „ остава вечно “. Ново изследване на Pew Research Center обаче демонстрира, че това не всеки път е правилно. Оказва се, че огромна част от каченото онлайн наличие в действителност се резервира за малко време.

Докладът открива, че една четвърт от всички уебстраници, които са съществували в даден миг от 2013 година до 2023 година, към този момент са недостъпни. Тенденцията е по-ярка при по-старото наличие – 38% от уебстраниците през 2013 година не съществуват през днешния ден. Но изчезват и по-нови – 8% от съществувалите през 2023 година страници към този момент не са налични.

Т. нар. " изгубване " е резултат или на заличаване, или на пренасяне на дадени страници. Това не значи, че е премахнат целия уебсайт, а единствено избрани връзки или част от наличието, изясняват от Pew Research Center.

В последна сметка обаче онлайн светът се оказва място с доста на брой счупени връзки. И доста вести и значимо справочно наличие изчезват от полезрението на потребителите.

Според изследването към 23% от новинарските уеб сайтове съдържат най-малко една неработеща връзка. В държавните страници този дял е 21%. Установено е също, че 11% от всички препратки, свързани в Wikipedia, сега са недостъпни, а 54% от всички страници в платформата имат най-малко една отпратка, която сочи към несъществуваща уебстраница.

Този „ дигитален разпад “ не подминава и обществените медии. Изследователите от Pew Research Center са прегледали близо 5 милиона изявления в X, по-рано прочут като Twitter, от 8 март до 27 април 2023 година и открили, че към 15 юни същата година съвсем една от всеки пет връзки към този момент не се вижда в платформата. В 60% от случаите акаунтът, разгласил туита, е станал персонален, бил е блокиран или заличен. В останалите 40% е бил отстранен обособеният туит, а не акаунтът.

Изследването е осъществено посредством събиране на инцидентни извадки от съвсем един милион уебстраници, взети от Common Crawl – услуга, която архивира елементи от интернет. След това откривателите ревизират дали тези страници не престават да съществуват, като се концентрират в интервала сред 2013 и 2023 година

Установено е, че 25% от всички страници, събрани сред 2013 година и 2023 година, към този момент не са налични. От тях 16% са от уеб страници, които не престават да съществува, а 9% са ситуирани на уеб страници, които към този момент въобще не съществуват.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР