Би било хубаво, ако иновацията може да се случи само

...
Би било хубаво, ако иновацията може да се случи само
Коментари Харесай

Пречат ли на иновациите инструментите на Google, Meta и Amazon?

Би било хубаво, в случай че нововъведението може да се случи „ единствено посредством мечтаене “, споделя Виктор Майер-Шьонбергер, който акцентира, че представянето на нещата е „ от решаващо значение за нововъведенията “. Ето за какво професорът по осведомителни науки в Оксфордския университет счита, че изкуственият разсъдък (AI) към този момент няма да може да се конкурира с човешката креативност, написа DW.

Хората могат да си показват неща, които към момента не съществуват “, сподели той за DW, защото макар че е подготвен с големи масиви от данни, изкуственият разсъдък работи с данни от предишното.

И по този начин, наборите от данни, употребявани за машинно образование, отразяват това, което можем да научим от предишното за сегашното, добави той, позволявайки на AI да направи по-достъпни прозрения от събраните данни,

само че не измисля нищо ново “.

Ако сегашното или бъдещето се разграничават доста от предишното, AI не може да ни помогне да намерим верните решения. Например, в случай че хората по времето на Хенри Форд са били запитани какво желаят, множеството евентуално биха споделили „ по-бърз кон “ – решение, вкоренено в минали прекарвания.
Живот в по-малко новаторски времена
По този метод AI е инструмент за оценка на огромни масиви от данни и повишение на успеваемостта, изключително в стопански постоянни времена. Ние обаче не живеем в постоянни времена. Предизвикателствата, подбудени от изменението на климата, изискват нововъведения, надхвърлящи актуалните благоприятни условия.

Парадоксално, темпото на нововъведенията се забави макар бързия прогрес в AI, сподели Майер-Шьонбергер.

Уфук Акджигит, професор по стопанска система в Чикагския университет, и Сина Т. Атес от борда на Федералния запас на Съединени американски щати следят закъснение на растежа на продуктивността в Съединените щати.

Процентът на нахлуване на нови предприятия е намалял, растежът на продуктивността се е забавил, делът на труда в продукцията е намалял, до момента в който пазарната централизация и делът на корпоративната облага от брутния вътрешен артикул (БВП) са се нараснали “, пишат те в неотдавнашен документ за намаляваща динамичност на бизнеса в Съединени американски щати.

Изследователите откриха, че динамичността на нововъведенията в американските компании е намаляла от 80-те години на предишния век и още по-забележимо от 2000-те години насам. Те отдават това на незадоволителната конкуренция сред водещи компании и техните съперници, частично тъй като знанията не се споделят задоволително. Това не разрешава на закъснелите на пазара да се учат от напредъка на водачите и да се развиват. В резултат на това има по-малко конкурентен напън върху огромните играчи, които без конкуренция имат по-малко тласъци за нововъведения.
Споделяне на суровината на нововъведенията
Основният мотор на актуалните нововъведения са данните. С помощта на AI огромни количества данни могат да бъдат все по-добре оценени. Според Федерацията на немската промишленост (BDI) се събират от ден на ден данни, като размерът се е нараснал 10 пъти сред 2012 година и 2022 година и се чака още веднъж да се утрои до 2025 година

Това е мястото, където огромни цифрови компании като Гугъл, Amazon и Фейсбук влизат в играта. Тези компании събират големи количества данни, като по този метод стават по-ефективни, като в това време предотвратяват достъпа до своите благосъстояния от данни за други.

Въпреки че тези цифрови колоси се считат за пионери, те в действителност забавят иновационните процеси и напредъка, като натрупат данни “, сподели Майер-Шьонбергер, добавяйки, че конкурентните компании, както  обществените институции и научните организации, са изключени.
Укрепване на олигополни структури
В наши дни също по този начин е по-често новаторските компании просто да бъдат изкупувани от огромни компании, сподели Майер-Шьонбергер. Той означи, че преди към 20 години повече от три четвърти от сполучливите започващи компании от Силициевата котловина са избрали да станат обществени, до момента в който през днешния ден три четвърти към този момент са погълнати от компании като Гугъл и Фейсбук даже преди да станат обществени.

Изследователят от Оксфордския университет предизвестява, че това освен попречва нововъведенията, само че също по този начин съставлява систематичен риск за икономическия напредък. Той оприличи обстановката на шофиране по автомагистрала, където в случай че спирачките на една кола откажат, това е задоволително неприятно, само че в случай че всички коли имат идентични дефектни спирачки, тъй като има единствено един вид кола, това води до рецесия.

Тази алтернатива може да бъде позволена, сподели той, единствено в случай че политиците подсигуряват, че данните са по-свободно налични.

Няма право на благосъстоятелност върху данни “, сподели Майер-Шьонбергер, като „ права на интелектуална благосъстоятелност, авторство и патентни права, създадени посредством човешка мисъл “. Данните обаче „ не могат да открият благосъстоятелност “, добави той.

Докато Законът за цифровите услуги на Европейски Съюз и Законът за цифровите пазари са стъпки в вярната посока, сподели Майер-Шьонбергер, изключително просветителните системи би трябвало също да бъдат преструктурирани, с цел да дават на идващото потомство „ тласъци да мечтаят целеустремено “.

Не става въпрос за запомняне на стихотворение от 19-ти век, а за това да видите света с други очи “, сподели той, тъй като нововъведенията не се нуждаят от „ стройни, усърдни мравки, а от неуместни бунтари “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР