OpenAI представи най-новата версия на технологията, която е в основата

...
OpenAI представи най-новата версия на технологията, която е в основата
Коментари Харесай

Преподава математика и флиртува, но все още греши: Новият „магически“ ChatGPT

OpenAI показа най-новата версия на технологията, която е в основата на нейния чатбот с изкуствен интелект. Нарича се GPT-4o и ще бъде публикувана измежду всички консуматори на ChatGPT, в това число и тези, които не употребяват услугата на абонаментен принцип.

Новата версия е по-бърза от предходните модели и е програмирана да звучи разговорно, а от време на време даже да флиртува в отговорите си. По време на проява, с топъл женски глас с американски акцент, ботът поздрави потребителите и попита по какъв начин се оправят. След като му бе изработен комплимент, той кокетно отговори: „ Престани, караш ме да се изчервявам! “.

Новата версия може да чете и разисква изображения, да превежда езици и да разпознава страсти по образни изражения. Има и памет, тъй че може да си напомня предходни подадени от потребителя задачи.

По време на демонстрацията онлайн ботът даде потребни оферти по какъв начин да се реши просто уравнение, написано на лист хартия – вместо просто да го реши. Анализира компютърен код, превеждайки сред италиански и британски език, и интерпретира страстите в селфи на ухилен мъж.

Също по този начин няма закъснение сред задаването на въпрос и приемането на отговор.

Не всичко обаче бе съвършено. В един миг да вземем за пример ботът обърка усмихнатия мъж с дървена повърхнина и стартира да взема решение уравнение, което към момента не му бе показано. Това единствено сподели, че към момента има работа по софтуера за изглаждане на грешките и халюцинациите, които вършат чатботовете ненадеждни и евентуално рискови.

Независимо от грешките, новата версия на ChatGPT демонстрира посоката на развиване на OpenAI. Една от опциите е компанията да трансформира GPT-4o в идващото потомство дигитален помощник с изкуствен интелект, нещо като усъвършенствани версии на Siri или Hey, Гугъл.
Слонът в стаята
Наред с ентусиазма на публиката, която шумно приветства еволюцията на чатбота, би трябвало да се означи едно от огромните провокации пред все по-мощните и технологии с изкуствен интелект. А имено – екологичната цена на тези принадлежности, отбелязва BBC.

Знаем, че изкуственият разсъдък е по-енергоемък от обичайните компютърни калкулации и че колкото по-сложен става той, толкоз повече изчислителна мощ изисква. По време на представянето на GPT 4o обаче тази тематика не бе коментирана и не стана дума за въпроси, свързани с устойчивостта.
Демистифицирайте
Чатбот пейзажът се разраства. Има ги да вземем за пример инструментите Grok на Илон Мъск и Pi от съоснователя на DeepMind Мустафа Сюлейман, които притеглят внимание с това, че дават приоритет на „ личността “ на своите артикули. Въпреки това методът, по който GPT-4o безпроблемно се оправя с комбинацията от текст, тон и изображения с неотложен отговор, наподобява слага OpenAI пред конкуренцията.

Все отново занапред следва потребителите да тестват на собствен ред софтуера в действителни условия. В този ред на мисли е забавно да се види и по какъв начин GPT-4o ще се оправи в мащаба на милионите хора, които към този момент употребяват ChatGPT.

Главният софтуерен шеф на OpenAI Мира Мурати разказа GPT-4o като „ вълшебен “, само че добави, че компанията ще „ отстрани тази мистичност “ с разпространяването на продукта.

Въпреки че тази технология бързо става все по-усъвършенствана и все по-убедителна – тя не е нито рационална, нито магическа, а е комплицирано програмиране и машинно образование.
Закачките с Apple и Гугъл
По-рано се появиха клюки за евентуално партньорство сред OpenAI и Apple. Такова към момента не е доказано, само че по време на презентацията бе показателно, че от самото начало се използваха артикули точно на колоса от Купертино.

Впечатление направи и, че събитието на OpenAI се състоя директно преди съперникът Гугъл да покаже най-новите си разработки в региона на изкуствения разсъдък на годишната си конференция Гугъл IO.
Нов съперник на ChatGPT навлиза в Европа
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР