+++ Проектът на международно известната художничка превръща състезателния автомобил BMW

...
+++ Проектът на международно известната художничка превръща състезателния автомобил BMW
Коментари Харесай

BMW Art Car на Джули Мерету празнува световната си премиера в Центъра Помпиду в Париж.

+++ Проектът на интернационално известната художничка трансформира спортния автомобил BMW M Hybrid V8 в перформативно произведение на изкуството
+++ BMW Art Car на Мерету ще се състезава в надпреварата за устойчивост 24 часа в Льо Ман идващия месец
+++ Панафрикански работилници за разширение на съдействието сред BMW и Мерету до 2026 година

Париж/Мюнхен. Двадесетият BMW Art Car ще бъде показан за първи път на обществеността през днешния ден в Центъра Помпиду в Париж. Създаден от известната модерна художничка Джули Мерету от Ню Йорк, планът трансформира спортния автомобил BMW M Hybrid V8 в перформативно произведение на изкуството, продължавайки дългогодишната традиция на BMW Art Cars и присъединяване им в моторни надпревари. Само няколко седмици след международната си премиера във френската столица, най-новото издание от историческата сбирка BMW Art Car ще се състезава в „ 24 часа на Льо Ман “.

„ Целият план на BMW Art Car е фокусиран върху нововъведения, въображение, прекосяване на границите на вероятното. Не мисля този автомобил за нещо, което бихте изложили. Мисля за него като нещо, което ще се състезава в Льо Ман. Това е перформативно произведение на изкуството. Моят BMW Art Car е основан в тясно съдействие с екипите за моторните спортове и инженерите ”, споделя Джули Мерету. „ BMW Art Car е приключен едвам откакто надпреварата завърши. “

Сътрудничеството сред BMW и Джули Мерету включва и взаимен ангажимент за поредност от панафрикански транслокални медийни работилници за кино създатели, които ще обиколят разнообразни африкански градове през 2025 и 2026 година, и ще завършат с огромна галерия в Музея за модерно изкуство Zeitz Africa в Кейптаун.

„ Проектът BMW Art Cars е основна част от нашия световен културен ангажимент. Вече съвсем 50 години си сътрудничим с художници, които са също толкоз очаровани от подвижността и дизайна, колкото и от технологиите и моторните спортове. Визията на Джули Мерету за спортен автомобил е извънредно мощен принос към нашата серия BMW Art Cars “, споделя Оливър Ципсе, ръководител на борда на шефовете на BMW AG. „ Джули Мерету е основала повече от необикновен арт автомобил. Нейните хрумвания ни дават подтик да разтеглим културния ангажимент на нашия план, с цел да насърчаваме творчеството на младите художници в Африка.

Създава се перформативн о произведение на изкуството.

Пространството, придвижването и силата постоянно са били централни претекстове в творчеството на Джули Мерету. За дизайна на 20-ия BMW Art Car тя за първи път трансформира двуизмерно изображение в триизмерно, с което съумява да внесе динамичност във форма. Джули Мерету употребява цветовия и формовия речник на монументалната си картина „ Everywhen “ (2021 - 2023) като насочна точка за дизайна си. Понастоящем творбата се преглежда на огромната ретроспектива на художничката в Палацо Граси във Венеция и след това ще стане част от непрекъснатата сбирка на Музея на модерното изкуство (MoMA) в Ню Йорк, на която е подарена.

Абстрактната му образна форма е резултат от цифрово изменени фотоси, които се наслагват в няколко пласта решетки от точки, неонови петна и черни знаци, присъщи за творчеството на Мерету. „ В студиото, с модела на BMW M Hybrid V8, просто седях пред картината и си помислих: Какво ще се случи, в случай че като че ли тази кола премине през тази картина и бъде белязана от нея “, споделя Джули Мерету. „ Идеята беше да се направи ремикс, разбъркване на картината. Продължавах да виждам по какъв начин картината прелива в колата. Дори бъбреците на колата вдишваха картината. “

BMW Art Cars и история та на Льо Ман се събират на Concorso d`Eleganza.

Сливането на изображението и транспортно средство е осъществено благодарение на 3D мапинг, с което претекстът е трансфериран в контурите на автомобила. Прецизното фолиране разрешава на приключеното BMW M Hybrid V8 да се състезава на 24-часовия сезон на Льо Ман. Пилотите на BMW Motorsport Шелдън ван дер Линде (РЮА), Робин Фрайнс (НЕД) и Рене Раст (ГЕР) ще засанат с 20-ия BMW Art Car с номер 20 на старта на Circuit de la Sarthe на 15 юни. Подобно на тях, Джули Мерету също с неспокойствие чака надпреварата: „ Гледах присъединяване на BMW M Hybrid V8 в Дейтона и това прекарване беше неописуемо. Дизайнери, инженери, експерти по аеродинамика и толкоз доста други креативен мозъци работят, с цел да изведат това транспортно средство до лимита на опциите му. Когато в този момент излезе на пистата, толкоз доста фантазии ще се осъществен. “

Преди надпреварата, по пътя си за Льо Ман BMW Art Car на Джули Мерету ще се появи на Concorso d`Eleganza във Villa d`Este край езерото Комо. Като част от ревюто за исторически коли, проведено от BMW Group и Grand Hotel Villa d`Este, самата Джули Мерету ще показа 20-то издание на BMW Art Car Collection. Той ще бъде показан на терена и на Вила Ерба дружно с BMW Art Cars на Александър Калдер (1975), Франк Стела (1976), Рой Лихтенщайн (1977), Анди Уорхол (1979), Джени Холцер (1999) и Джеф Кунс (2010), които също дебютират в надпреварата в Льо Ман. Джули Мерету ще взе участие в полемика за основаването на 20-ия BMW Art Car с Адриан ван Хойдонк, началник на дизайна на BMW Group, в неделя, 26 май 2024 година

Вдъхновение за млади художници: Панафрикански транслокални медийни работилници.

Сътрудничеството сред BMW и Джули Мерету е замислено през цялото време оттатък автомобила. То ще продължи след 24-те часа на Льо Ман в план за нововъзникващи актьори на африканския континент: Панафриканските транслокални медийни работилници. Заедно сътрудниците се концентрират върху креативния капацитет в африканския континент, където BMW Group способства за обществената отговорност с просветителни планове повече от 50 години.

Джули Мерету и Мехрет Мандефро, номиниран за Еми продуцент, публицист и съосновател на института Realness, който работи за подсилване на медийната екосистема в Африка, ще провеждат семинари в разнообразни африкански градове и райони през 2025 година Целта на плана е да обезпечи пространство за създатели и режисьори да си сътрудничат и да обменят хрумвания. Тези срещи ще предложат конгрес за артистите да развият нови пътища към заслужено гражданско бъдеще в съответните им общности.

Поредицата PanAfrican Translocal Workshop ще посети градовете Дакар (Сенегал), Маракеш (Мароко), Кигали (Руанда), Лагос (Нигерия) и Кейптаун (Южна Африка). Резултатите от семинарите ще бъдат показани дружно с 20-ия BMW Art Car в Музея за модерно изкуство Zeitz Africa в Кейптаун през първата половина на 2026 година

По този метод BMW Group продължава десетилетната си поддръжка за кино и креативен гении: от поредицата късометражни филми „ The Hire “ и партньорството с Международния кино фестивал в Кан до придобиването на творби на студенти от художествени академии наоколо до индустриалните местоположения на компанията по целия свят.

Художни чката

Джули Мерету е международно известна американска художничка. Родена е в Адис Абеба, столицата на Етиопия, през 1970 година Заедно със фамилията си тя се реалокира в Съединени американски щати на седемгодишна възраст. Живее и работи в Ню Йорк и Берлин.

Творчеството на Мерету в живописта, рисуването и графиката ангажира фена в динамично образно изложение на модерни преживявавания, обрисуване на общественото държание и психогеографията на пространството, посредством проучване на палимпсести от историята, от геоложкото време до актуалната феноменология на общественото.

Мерету получава бакалавърска степен от колежа Каламазу в Мичиган, прекарва една година в чужбина в университета Cheikh Anta Diop в Дакар, Сенегал и приключва магистърската си степен по изящни изкуства с отличие от Училището по дизайн на Роуд Айлънд през 1997 година Мерету е получила голям брой награди, в това число премията „ Макартър “ (2005), Берлинската премия: стипендия на Гуна С. Мундхайм в Американската академия в Берлин (2007) и премията Медал на изкуствата на Държавния департамент на Съединени американски щати (2015). Преглед в средата на креативната кариера на Мерету неотдавна обиколи в LACMA (Лос Анджелис), High Museum (Атланта) Музея на американското изкуство Уитни (Ню Йорк) и Музея на изкуствата Уокър (Минеаполис) от 2019 до 2023 година Най-голямата й европейска независима галерия досега, озаглавена „ Ансамбъл “, е открита на 17 март 2024 година в Палацо Граси във Венеция.

Мерету е член на American Academy of Arts and Letters, Американската академия за изкуства и науки и Националната академия по дизайн. Нейният световен представител е изложба Мариан Гудман. Тя също по този начин експонира с White Cube, Лондон и Карлие Гебауер, Берлин.

Изявление на журито за 20-тия BMW Art Car.

Джули Мерету бе единомислещо определена през 2018 година от жури от високопоставени представители на интернационалния свят на изкуството с цел да сътвори 20-ия BMW Art Car. Панелът включва известни куратори и ръководители на музеи от разнообразни страни, в това число Койо Куох, изпълнителен шеф и основен куратор, Zeitz MOCAA, Кейптаун; Ханс-Улрих Обрист, живописен шеф на Serpentine Galleries, Лондон; и Сесилия Алемани, Доналд Р. Мулен, младши, шеф и основен куратор, High Line Art, Ню Йорк.

По мотив международната премиера на BMW Art Car, планиран от Джули Мерету в Париж, членовете на журито разгласиха следното изказване: „ Ние сме разчувствани от BMW Art Car на Джули! Окуи Енвезор към този момент беше измислила фразата „ Динамика във форма “ по време на сесията на журито и нищо не разказва по-добре за нейния спортен автомобил BMW M Hybrid V8. Първата триизмерна работа на Джули съчетава нейната хармония и фиктивен език на изразните средства с концепцията за ненадейно зародили недостатъци и неясноти, трансформирайки скоростта във висцерално преживяване. Това пламенно пространство е толкоз гневно и конкурентно в надпреварите, колкото и амбициозно като креативна площадка на въображението. То освен отдава респект на арт колите на Джени Холцер и Франк Стела, само че също по този начин образува образна мрежа от Mad Max до графити и улично изкуство, неповторима за серията BMW Art Cars.

BMW M хибрид V8

Платното за 20-ия автомобил на BMW Art е BMW M Hybrid V8. Новият спортен автомобил на BMW M GmbH разполага с хибридна електрическа система за задвижване с почти 640 к.с., задвижвана от 4,0-литров V8 мотор, в композиция с електрически мотор (максимална скорост: до 345 км/ч или 215 км/ч, според от разположението на спортната писта).

По време на тазгодишните публични надпревари на Световното състезание за устойчивост на FIA BMW M Hybrid V8 ще взе участие в категорията Хиперавтомобили. Автомобилът ще се състезава и в 24-те часа на Льо Ман — първият първообраз на BMW M Motorsport, който прави това след BMW V12 LMR, спечелил класическото съревнование през 1999 година

Колекцията на BMW Art Cars.

Известни художници от целия свят вземат участие в програмата на BMW Art Car от 1975 година Инициативата е на френския водач и фен на изкуството Ерве Пулен, който дружно с тогавашния началник на моторните спортове на BMW Йохен Нерпаш кани приятеля си художник Александър Калдер да рисува върху автомобил. Резултатът е BMW 3.0 CSL, което се състезава в 24-те часа на Льо Ман през 1975 година и става любим на публиката.

Така се ражда сбирката BMW Art Car. През идващите години известни художници като Франк Стела, Рой Лихтенщайн, Анди Уорхол, Робърт Раушенберг, Естер Махлангу, Дейвид Хокни, Джени Холцер, Олафур Елиасон и Джеф Кунс обогатяват сбирката от BMW Art Cars, всеки в собствен самостоятелен жанр. Съвсем неотдавна китайският мултимедиен художник Као Фей и американският концептуален художник Джон Болдесари показаха BMW Art Car, основан на BMW M6 GT3 и GTLM надлежно през 2016 и 2017 година BMW Art Cars освен се излага в техния дом - Музея на BMW в Мюнхен, само че също обикалят по света като част от интернационалните изложения.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР