Президентът и служебният кабинет чертаят апокалиптични картини заради доставките на

...
Президентът и служебният кабинет чертаят апокалиптични картини заради доставките на
Коментари Харесай

Ще падне ли България в капана на "Газпром"?

Президентът и служебният кабинет чертаят апокалиптични картини поради доставките на газ. Това е мощно пресилено, само че може да се употребява като предлог за връщането на " Газпром ". Рисковете от това са доста - стопански, политически и имиджови.
Глад, мраз, затворени фабрики. Хаос и съсипия. Такава картина чертаят част от работодателите и политиците през последните дни, потвърждавайки, че през зимата газ няма да има. Подобна теза изрази и президентът Румен Радев при назначението на новия длъжностен кабинет. А в сряда вечер, тъкмо в 19 часа, на изключителна конференция служебният министър председател Гълъб Донев разгласи основаването на спешен щаб, който да търси решение в " сериозната " обстановка.

Всичко това е много пресилено и даже погрешно. Първо - газ в района има и въпросът е да се обезпечи метод за неговото снабдяване. Второ - България употребява относително малко природен газ и по тази причина той не е от сериозна значимост за стопанската система - 30% от общото ползване се пада единствено на " Топлофикация София " (при последна потребност може да се употребява мазут), а единствено незначителна част от семействата разчита непосредствено на газа (може да мине на ток, който така и така е доста по-евтин). И трето - множеството огромни фабрики, като " Лукойл Нефотхим ", торовите комбинати и стъкларските фабрики, от дълго време се оправят независимо - дали посредством личен импорт (пазарът е отворен и всеки може да купува и доставя откъдето иска) или различни горива като амоняк.
Реклама Страхуват ли ви
Плашенето с газа, в което в последните дни се включиха и куп " анализатори ", политолози и кой ли още не, обаче може да има цел. То обезпечава оправдание за обръщането към " Газпром ". Един тип: без съветския газ няма по какъв начин да се оправим и ни чака крах. А това, че към този момент четвърти месец без " Газпром " проблеми с доставките няма, че хранилището в " Чирен " се цялостни, че има сделки за LNG през зимата, съзнателно се пропуща и не помни. Дори се отхвърля от служебния кабинет.
Президентът Радев и назначения от него длъжностен министър председател Гълъб Донев взеха решение още първия ден да всеят боязън у хората със приказки за " безпорядък и съсипия " с изключителна конференция. Фотограф: Цветелина Белутова
Макар към момента да не е казано непосредствено, думите на президента, мненията на назначеното от него държавно управление и апелите на редица други обществени лица се поясняват тъкмо като поръчка за възобновяване на доставките от " Газпром ". Още повече че новият енергиен министър Росен Христов е живял и работил осем години в Русия, има бизнес партньорства с съветски жители и съвсем никакъв опит в самия енергиен бранш. А шеф на политическия му кабинет е енергийната съветничка на Радев - Любомира Ганчева, която е някогашен зам.-председателя на АБВ (партията на Румен Петков) - една от най-проруските партии в България.

Това е и формалното искане на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която на 1 август прикани с отворено писмо да бъдат обновени незабавно доставките по съветския контракт.

На 3 август в ефира на " Нова телевизия " ръководителят на Съвета на шефовете на " Булгаргаз " Иван Топчийски намерено съобщи, че не изключва такава опция.
Реклама
На този декор е доста евентуално след няколко дни новият спешен щаб да излезе точно с такова предложение - да се направи всичко допустимо за обновяване на доставките на газ от " Газпром ". Защото оповестеното от енергийния министър Христов желание за търг за полутечен газ е самоизключващо се след думите му, че контрактуваните от кабинета " Петков " танкери няма къде да се разтоварят.

Подобен сюжет обаче крие доста опасности, които би трябвало добре да бъдат оценени от президента Радев.
Какви са рисковете от връщането на съветския газ
Ако в този момент България стартира да заплаща на " Газпром " съгласно указа на Владимир Путин от 31 март (чрез две сметки в " Газпромбанк " - едната в долари, другата в рубли), действително ще загуби всички козове пред възможен арбитраж с съветската компания за спрените доставки и клаузата take or pay (взимаш или плащаш). Просто няма да има по какъв начин страната да оправдае изказванията си за невъзможността за заплащане през миналите три-четири месеца - въпреки всичко това беше формалната ни позиция до момента. Грубо това може да коства минимум 300-400 млн. лева, които ще би трябвало да се платят на " Газпром " за невзетия през май, юни, юли и август газ.

Освен това има и различен проблем - връщането на " Газпром " може да разколебае западните сътрудници, които в този момент обезпечават полутечен газ за България. Това значи, че ще има действителен риск да останем без конкуренция на съветските доставки тъкмо в зимните месеци. А Кремъл към този момент сподели, че. Накратко - не са сигурен снабдител.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР