Президентът Еманюел Макрон свиква поредната кризисна среща на министрите, докато

...
Президентът Еманюел Макрон свиква поредната кризисна среща на министрите, докато
Коментари Харесай

Безредици и насилие: Ще овладее ли Макрон новата вълна на гняв във Франция

Президентът Еманюел Макрон привиква следващата спешна среща на министрите, до момента в който държавното управление се пробва да овладее ескалацията на безредиците във Франция, оповестява TheGuardian.

Недоволството стартира от жилищните квартали и стигна до центъра на огромните градове в цялата страна след убийството на младеж от алжирски и марокански генезис в полицейска пукотевица по-рано тази седмица.

Общо 667 души са били задържани до ранните часове на тази заран (30 юни), по данни на управляващите. В цялата страна тази нощ са били ситуирани 40 000 служители на реда - съвсем четири пъти повече от мобилизираните в сряда.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин прикани за " поддръжка за нашите служители на реда, жандармеристи и пожарникари, които си правят самоуверено работата ".

Протестиращите в столицата Париж влязоха в конфликти с полицията, като възпламениха кофи за отпадък и за първи път се стигна до плячкосване на магазини в центъра, отбелязва TheGuardian.

Опустошени и разграбени бяха магазини на Nike и Zara, заяви Le Monde. Разбити са витрини по известната комерсиална улица " Рю дьо Риволи ".

В Монтрьой, източно предградие на столицата, стотици младежи нападнаха магазини, в това число аптека и Макдоналдс, а пред кметството бяха запалени кофи за отпадък. В отговор полицията пусна сълзотворен газ.

В западния град Нант автомобил се вряза в металните бариери на магазин Lidl, който след това също беше разграбен, заяви Le Parisien.

Във Воле-ан-Велин, предградие на източния град Лион, младежи са обстрелвали полицията с фойерверки, оповестяват локалните медии, а в Севран, североизточно от Париж, бяха запалени десетина автомобила.

Видеоклипове в обществените медии демонстрираха голям брой пожари в цялата страна, в това число в автобусно хранилище в предградие северно от Париж и атакуван трамвай в Лион.

Най-малко три града в покрайнините на Париж, измежду които Кламар, Компиен и Ньой-сюр-Марн, вкараха цялостен или непълен полицейски час, защото в отчет, изминал във френските медии, се чака " необятно публикувано гражданско принуждение през идващите нощи ".

В жилищния квартал " Пабло Пикасо " в Нантер – западно предградие на Париж, където е израснал 17-годишният Нахел, конфликтите продължиха през цялата нощ.

Протестиращите подпалиха коли, блокираха улици и хвърляха снаряди по полицията, откакто мирното бдение и шествие, ръководено от майката на Нахел, мина в принуждение. Протестиращите изписаха по постройките " Отмъщение за Нахел ", а с настъпването на нощта беше подпалена банка.

Ожесточени конфликти избухнаха и в Лил, Тулуза, Марсилия, Лион, По и Монпелие.

От кметството на североизточния град Лил оповестиха, че е имало " голям брой грабежи " на магазини и супермаркети.

Подпалени са районно кметство в квартал Вазем и начално учебно заведение в Мулен, а в близката община Рубе пожарникарите са се движили от пожар на пожар през цялата нощ, оповестява Агенция Франс Прес, като измежду подпалените здания са хотел, огромна административна постройка и обществен център.

В Марсилия, втория град във Франция, полицията стреля със сълзотворни гранати по време на конфликти с младежи в туристическата гореща точка Vieux Port, заяви основният вестник на града La Provence.

Междувременно юристът на служителя на реда, упрекнат в убийството на младежа, съобщи, че той е поднесъл опрощение на фамилията. " Той е унищожен. Този човек не се разсънва заран, с цел да убива хора ", съобщи бранителят Лоран-Франк Лиенар пред BFMTV.

Според него, задържането на клиента му е се употребявано като опит да се успокоят бунтовниците.

38-годишният служител на реда е разследван за непредумишлено  убийство. Прокурорът от Нантер, Паскал Праш, съобщи, че Нахел е умрял от изстрел в лявата ръка и гърдите, до момента в който е карал, откакто е бил спрян от полицията.

Според Праш служителят на реда твърди, че е разкрил огън, тъй като се е страхувал, че той и сътрудника му или някой различен може да бъде ударен от колата. " Прокурорът смята, че не са изпълнени законовите условия за потребление на оръжие ", обявиха от обвиняването.

Нахел е бил прочут на полицията отпреди, защото не е изпълнявал заповеди за прекъсване на пътно транспортно средство, допълват проверяващите.

В четвъртък френският президент Макрон организира спешна среща с висши министри след втората нощ на вълнения и безредици.

" Последните няколко часа бяха белязани от подиуми на принуждение против полицейски сектори, само че също по този начин и против учебни заведения и кметства, а оттова и против институции на републиката - и тези подиуми са изцяло неоправдани ", съобщи Макрон.

В сряда президентът също прикани за успокоение, като съобщи, че гибелта на Нахел е " необяснима и непростима ".

Групи за отбрана на човешките права настояват, че в правоприлагащите органи има систематичен расизъм, което Макрон към този момент е отричал. " Налага се да отидем по-далеч от това да кажем, че нещата би трябвало да се успокоят ", съобщи Доминик Сопо, началник на кампанийната група SOS Racisme.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР