Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност по темата

...
Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност по темата
Коментари Харесай

Контрера иска от Радев да свика КСНС

Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност по тематиката с енергийната рецесия.

С това предложение излезе политикът от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера, който е общински консултант в Столичния общински съвет. Той е на мнение, че след последното решение на КЕВР за цените на природния газ (186,17 лева за МГВТ) и изнесените данни ние сме към този момент в енергийна рецесия.

Вместо да се организират безсмислени съвещания за сформиране на държавно управление с третия мандат (предизвестено ялови и единствено туптене на топката), по-добре е първо да се свика КСНС по тематиката с енергийната сигурност на страната, написа във „ Facebook “ Контрера. Има обществено известни извънредно притеснителни обстоятелства, които вещаят дефицит на запаси и високи цени през есенно-зимния сезон.

Дългосрочни контракти за доставка на природен газ няма, контрактуваните и договаряните количества са през борсата, а цените на упования азерски газ са по 100% петролна формула плюс надбавка, само че варират към 1 милиарда куб. метра при междинна консумация в страната от 3,2 милиарда куб. метра на година. Не стана ясно има ли доставки на американски полутечен газ и на каква цена е той, в това число с разноските за доставка/транспорт. Запълването на газохранилището в Чирен е основен въпрос, с цел да можем да обезпечим доставки най-малко за топлофикациите, показва съветникът от Вътрешна македонска революционна организация.

Контрера е безапелационен още, че в доста бърз порядък би трябвало да се направи обзор, одит на електропреносната мрежа и да се разиграят сюжети, при които битовото отоплението и част от промишлеността покачат в есенно-зимния сезон потреблението на електрическа енергия по отношение на типичното.

Управлението би трябвало да си даде ясна сметка, изключително в подтекста и на изявленията от Европейската комисия, че се чака рецесия на енергийните доставки и оскъпяване на енергоносителите по отношение на сегашните цени. Това ни изправя в конкуренция за някои първични материали с надалеч по-богатите и платежоспособни западноевропейски пазари. Необходимо е да се положат оптимални политически старания за застраховане на доставките на природен газ за потребностите на енергетиката, семействата и производството. Липсата на съответни договорености изправя и семейства пред заплаха от липса на отопление, а предприятията - пред наложително прекъсване на работа и освобождение на служащи, сигнализира той.

Позицията на Вътрешна македонска революционна организация е, че България би трябвало да изиска дерогация във връзка с квотите за въглеродните излъчвания както за въглищните централи, по този начин и за топлофикациите на природен газ, което финансово ще разтовари системата. Европейска комисия разисква такива разновидности.

Поради тези и други обстоятелства е добре Президентът и КСНС да излязат с обща позиция и проект за деяние за енергийната ни сигурност. В момента чувството е за безпорядък и работа на парче, което е рисково за страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР