Студентските протести в САЩ и други западни страни, както и

...
Студентските протести в САЩ и други западни страни, както и
Коментари Харесай

Палестинският въпрос и Йордания

Студентските митинги в Съединени американски щати и други западни страни, както и възходящото неодобрение от политиката на Израел и Съединени американски щати в района на арабския свят, показват наклонност, която може да донесе проблеми на тези режими, които не престават да работят като спътници на Вашингтон, в това число процесите на нормализиране на връзките с Израел.

Може би главната такава страна е Йордания. Кралството взе участие във всички завършения на Съединени американски щати в района. Йордания също подписа кротичък контракт с Израел през 1994 година, макар че антиизраелските настроения остават необятно публикувани в кралството.

Йорданските управляващи се пробват да балансират и неведнъж са осъждали израелската атака в линията Газа. Но за краля става все по-трудно да продължи лоялността на жителите си.

Факт е, че по-голямата част от йорданците са палестинци. Техният брой е 60%, в това число бежанци и част от елита. Кралица Рания, която е доста известна измежду хората, е от палестински генезис. Следователно можем да кажем, че в елита на кралството има и пропалестинско лоби.

Неотдавнашно изследване, извършено от Университета на Йордания, откри, че 66% от йорданците в действителност поддържат кланетата на Хамас над израелци и вземането на заложници. Следователно съпротивата против дейностите на Израел в кралството е в действителност голяма.

От друга страна, твърдата позиция на Иран, шиитската милиция в Ирак и придвижването Ансарала в Йемен демонстрира, че е допустимо да се борим с ционизма и Съединени американски щати.

Нарастващите национални безредици провокират угриженост измежду йорданските управляващи, до момента в който известността на Хамас се възприема като опасност за стабилността на кралството.

Около хиляда души бяха задържани в Аман по време на пропалестинските демонстрации през октомври и ноември 2023 година, за които се твърди, че са показали принуждение и антиправителствено държание. Активисти настояват, че арестите са опит да се подтиснат настояванията на страната да заеме ясна антиизраелска позиция във връзка с спора в Газа.

Докато националното болшинство настояваше всички връзки с Израел да бъдат прекратени, крал Абдула подцени тези апели и затвори въздушното пространство като защитна мярка против ирански удар през територията на Йордания.

Някои безпилотни летателни апарати и ракети в действителност прелетяха над Йордания. Йорданските военновъздушни сили прехванаха и смъкнаха десетки ирански дронове, нарушили въздушното пространство на страната. Няколко свалени дрона бяха видяни южно от столицата Аман, на към 60 км от Йерусалим.

По време на съвещание на кабинета на 14 април държавното управление на Йордания прикани всички страни да демонстрират въздържаност и да заобикалят всевъзможни дейности, които могат да доведат до разширение на спора.

Кралят на Йордания по време на среща с иракския президент Абдул Латиф Рашид в Аман на 15 април предизвести, че актуалната обстановка може да докара до спомагателна ескалация. Двамата водачи се съгласиха, че е належащо да се търси преустановяване на огъня в Газа и завършек на насилието в района, оповестиха от кралския двор.

Йорданският външен министър Айман Сафади акцентира, че страната му се опълчва на всякаква ескалация в района. Говорейки на конференция с немския си сътрудник в Берлин, Сафади упрекна израелския министър председател Бенямин Нетаняху, че употребява борбата с Иран, с цел да отклони вниманието на света от линията Газа.

Показателно е, че иранските медии и доста йорданци осъдиха кралството за поддръжката на Израел за сметка на палестинците. Това принуждава управлението на страната да се оправдава. По-специално, крал Абдула акцентира по време на посещаване в провинция Мафрак (северно от столицата Аман) няколко дни след офанзивата, че няма да разреши страната му да се трансформира в „ полесражение “ сред Иран и Израел.

„ Сигурността и суверенитетът на Йордания са преди всичко “, сподели той.

Коментарите на краля пристигнаха, откакто Сафади сподели пред държавния ефирен канал Ал-Мамлака на 14 април, че Аман би реагирал по същия метод, в случай че Израел беше пуснал дронове.

„ Нашата политика е ясна: ще се надигнем против всеки дрон или ракета, която наруши нашето въздушно пространство, с цел да подсигуряваме, че няма да навреди на Йордания или да заплаши йорданците “, сподели Сафади.

Той също по този начин сподели, че Йордания е извикала иранския шарже д`афер в Аман, с цел да стачкува против отговора на Техеран на дейностите на Йордания.

„ Йордания не желае спор с никого, изключително с Иран, и ние желаеме да поддържаме положителни връзки с Иран “, сподели той.

Изтичането на информация също въздейства мощно върху настроението на йорданците. На 24 март водещата на новините на Al Jazeera, благосъстоятелност на Катар, Елси Аби Аси организира изявление онлайн с жена от Газа на име Джамила Ал-Хеси.

Тя сподели, че е била заключена в болница Шифа в продължение на шест дни, до момента в който израелските отбранителни сили правят интензивно претършуване на постройката и нейните жители. Ал-Хиси твърди, че до момента в който са били в болничното заведение, израелски бойци са " изнасилвали дами, отвличали са ги, екзекутирали са ги и са изваждали трупове от руините, с цел да напращят кучетата си върху тях ".

„ Има ли нещо по-лошо от това? - попита ал-Хиси.

„ Има ли нещо по-ужасяващо от това да чуем дами да викат за помощ и когато се опитаме да се свържем с тях за помощ, те стрелят по нас? “ Изявленията й бързо се разпространиха в обществените мрежи.

Говорителят на Цахал подполковник Авичай Адраи неотложно разгласява опровергаване на историята на Ал-Хиси в обществените медии. Във видео, оповестено в X (бивш Twitter), той сподели, че „ няма доказателства за тези изказвания “. Обадила се непозната жена с редица недоволства.

„ Никой не знае коя е тя “, сподели Адраи.

„ Тя просто твърдеше, твърдеше и лъжеше. “

Но неговото отказване беше подценено и съгласно Арън Магид, публицист, профилиран в йорданските въпроси, " хиляди йорданци излязоха по улиците в символ на митинг ".

Часове по-късно Ясер Абухилала, някогашният основен изпълнителен шеф на Al Jazeera, разгласява цялостен отвод от отговорност в X. Той разгласи, че следствието на Хамас на изказванията е стигнало до заключението, че те са погрешни, ал-Хиси отдръпна историята си и той се извини за разпространяването на подправения отчет.

Той разграничи Ал Джазира от Ал-Хиси и голословните аргументи, които тя даде за своите погрешни изказвания. Някои анализатори споделиха, че Хамас е разгласил рядко обществено опровергаване на изказванията, защото разпространяването им в Северна Газа е имало противоположен резултат от упования.

Вместо да подклаждат неприязън към Израел, те принудиха палестинците да изоставен региона от боязън за тяхната сигурност. На идващия ден Ал Джазира отстрани всички връзки към изказванията на Ал Хиси от своите онлайн платформи, само че вредите към този момент бяха нанесени. За първите 24 часа отчетът е гледан повече от 2 милиона пъти.

Това докара до нов изблик на активизъм и по време на митингите в Йордания се чу лозунгът „ Цяла Йордания е Хамас “. В формалните кръгове сходни благосклонности към палестинското съпротивително придвижване се преглеждат като дестабилизиращ резултат.

Управляващите са наясно, че от първите дни на войната водачите на Хамас се стремят да усилят напрежението в Йордания. В тирада през ноември военният представител на Хамас Абу Обейда прикани йорданците да засилят всички форми на митинг.

„ Вие, нашите хора в Йордания “, сподели той спорно, „ сте кошмарът на окупацията (тоест Израел). Тя се опасява от вашата готовност и неуморно се стреми да ви обезврежда и изолира от вашата идея. Плакатите на Абу Обейда бяха нормална панорама на неотдавнашните митинги в Йордания.

Въпреки това, в опит да успокоят публичното анти-израелско мнение, крал Абдула и кралица Рания ускориха своята анти-израелска изразителност. Рания непрестанно призоваваше западните водачи за преустановяване на огъня в Газа.

Абдула пое самодейността да се опълчи на тези западни страни, които взеха решение да спрат финансирането на UNRWA (Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и работа), когато беше разкрито, че редица нейни чиновници фактически са взели участие в офанзивата против Израел на 7 октомври.

Като цяло актуалната обстановка в Йордания може да се опише като много комплицирана, като кралското семейство и администрация се борят да овладеят кипящия казан от антиправителствени настроения, който е ясно решен да се разпознава с Хамас и да прекъсне всички публични връзки с Израел.

В същото време Абдула, добре осъзнавайки, че публичното мнение и персоналните ползи на страната рядко съответстват, се пробва да работи прагматично. Мирният контракт сред Израел и Йордания най-вероятно към този момент ще остане неизменен.

Превод: СМ

Източник: Катехон

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед34085Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед21811Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед54159„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед29449Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед33167Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед132253Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дни  Димитър Шивиков, коалиция на искащите, Макрон, натикани страните от соцлагера Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР