През юли тази година египетски учени попадат на изключително любопитна

...
През юли тази година египетски учени попадат на изключително любопитна
Коментари Харесай

Защо хората искат да пият сок от мумия

През юли тази година египетски учени попадат на извънредно любопитна находка. Пред тях се открива саркофаг, дълъг цели 2.65 метра. Впечатляващите размери на ковчега обаче не е единственото забавно и извънредно нещо.

Когато няколко седмици по-късно съумяват да отворят саркофага, те откриват вътре останките на трима души. Костите и черепите не са сухи, а плуват в мистериозна течност с ръждив цвят.

Щом светът научава за тази субстанция, се появяват най-различни теории за нейния генезис. Конспиратори прокарват концепцията, че това е сок от мумия, който има вълшебен свойства.

Появяват се доста искащи да пият от течността, вярвайки, че по този начин ще се снабдят със свръхестествени сили. Нещо повече – даже е основана петиция, в която са се присъединили над 30 000 души. И всичко това за да се обезпечи на хората достъп до сока от мумия.

Според учените, заели се с проучването на саркофага и наличието му обаче, в течността няма нищо магическо. Те изясняват, че червеникавата субстанция е фекална вода и е неуместно да ѝ се приписват свръхестествени сили.

Но това не е единствената доктрина с въпросните мумии. Появи се доктрина, че останките, открити в алената течност, са свързани с Александър Македонски. Над самата гробница пък тегне проклятия, гласят още тайни теории. И двете догатки обаче бяха отречени от Мустафа Вазири – шеф на Епипетския съвет на антиките.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР