През януари 2022 г. общият показател на доверие на потребителите

...
През януари 2022 г. общият показател на доверие на потребителите
Коментари Харесай

Лек ръст на потребителското доверие през януари

През януари 2022 година общият индикатор на доверие на потребителите се повишава 1.7 пункта спрямо октомври 2021 година, като при популацията в градовете нарастването е 0.7 пункта, а при популацията в селата - 4.1 пункта, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

Общата оценка на потребителите за развиването на икономическата обстановка в страната през последните дванадесет месеца се резервира почти на нивото от предходното наблюдаване. По отношение на упованията за идващите дванадесет месеца обаче анкетата регистрира понижение на скептицизма в мненията и на градското, и на селското население, вследствие на което общият балансов индикатор се повишава с 5.7 пункта.

По-малко отрицателни по отношение на три месеца по-рано са и оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото положение на техните семейства през последните дванадесет месеца, до момента в който упованията им за идващите дванадесет месеца са леко влошени.

През януари 2022 година оценките на потребителите за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни. Същевременно обаче инфлационните им упования за идващите дванадесет месеца са по-умерени спрямо предходното наблюдаване.

Относно безработицата в страната през идващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към опазване или нищожно понижение, вследствие на което балансовият индикатор се намалява с 2.3 пункта.

Последната анкета регистрира известно усъвършенстване (от 3.3 пункта) на общата оценка на актуалната обстановка да се вършат разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост, като и желанията на потребителите да правят такива разноски през идващите дванадесет месеца са удобни.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР