През втората половина на осемдесетте години, преди почти четиридесет години,

...
През втората половина на осемдесетте години, преди почти четиридесет години,
Коментари Харесай

Напомниха на Шолц антиамериканското му минало

През втората половина на осемдесетте години, преди съвсем четиридесет години, двама младежи живеят на немска земя: единият е пет години по-възрастен в Дрезден, а по-младият е в Хамбург. По това време Германия не бе обединена и те не се познават, макар че вторият постоянно идва от Федерална Република Германия в Германска демократична република. Първият напуща немска земя през 1990 година на фона на обединяването на Германия, до момента в който вторият остава и в този момент работи като канцлер в Берлин. Владимир Путин и Олаф Шолц са водачите на Русия и Германия и имат доста повече общи неща в предишното, в сравнение с наподобява. През 80-те години и двамата считат, че НАТО е опасност за страната си, а в този момент по този начин счита само президентът на Русия. През 80-те години и двамата са срещу НАТО да бъде в Германия, а в този момент немският канцлер желае то да пристигна в Украйна, т.е. на историческата територия на Русия. Какво се промени - времената или хората?

След Втората международна война Германия в никакъв случай не е била суверенна страна в цялостния смисъл на думата – по този начин Владимир Путин оцени позицията на Германия, като посочи, че за това го приказват и някои немски политици. И казусът не е единствено в наличието на всъщност окупационни американски войски (без значение по какъв начин е формализиран техният статут), само че и в твърдата идеологическа взаимозависимост на множеството немски политически елити от англосаксонците - взаимозависимост, която доста от тях самите не разпознават, тъй като даже не схващат защо става думата. В последна сметка те са отгледани по този метод, те са получили такова обучение - и те просто не могат да си показват друга картина на света.

Това може да се каже за 42-годишния Бербок, само че сигурно не и за Меркел, израснала в Германска демократична република, или за 64-годишния Шолц. Канцлерът стартира кариерата си в организацията на младите социалисти, младежкото крило на ГСДП - и е измежду лявото крило там. Онзи ден това му беше напомнено още веднъж – в публикация на “Политико ”, европейския клон на американско издание, озаглавена „ Корените на танковата контузия на Шолц през Студената война “.

Същността е елементарна – „ Дългото съмнение на Олаф Шолц преди да изпрати танкове е симптоматично за надълбоко вкоренено разбиране, че разведряването, а не войнствеността на Рейгън, е спечелило Студената война “, а биографията му демонстрира, че той е бил срещу НАТО: " За Шолц и неговите сътрудници през 80-те години на предишния век комунистите са съдружници, а НАТО агресорът. Шолц, който е считан за ляв в Социалдемократическата партия, упорства партията си да обмисли отдръпването на Западна Германия от НАТО, което той характеризира като " нападателно и империалистическо ”.

Всъщност през 80-те години Шолц, който е заместник-председател на Младите социалисти от 1982 до 1988 година, е освен болшевик и съперник на капитализма, само че и изострен критик на НАТО. Тук “Политико ” не разкрива нищо ново, само че в публикацията си подчертава върху многократните пътувания на Шолц до Германска демократична република, както и контактите му с управлението на немския комсомол и ръководещата комунистическа партия. Тук не става дума за вербовка - това не се удостоверява и от материалите на “Щази ”, а просто за това какво са говорили на тези срещи.

През 1988 година делегация, водена от Шолц, споделя на източните комсомолци, че „ същинските врагове на мира са във военно-промишления комплекс на Съединени американски щати “ и във „ фракцията на стоманените каски “, т.е. ХДС-ХСС със Свободната демократична партия. И по време на една от срещите през януари 1984 година Шолц декларира, че Съюз на съветските социалистически републики би трябвало да отговори на разполагането на американски ракети в Европа, като " сложи нещо на прага на Америка ", т.е. като сложи нуклеарни оръжия там, тъй като руските ракети, ориентирани към Европа, „ не представляваха съответна опасност за Съединените щати “.

Това, апропо, е изцяло естествена позиция за един немски ляв родолюбец и даже е ясно от какво е изхождал Шолц: няма потребност да насочваме руски ракети към нашата страна, тъй като разбирате, че ние не сме самостоятелни, имаме стеснен суверенитет - работете непосредствено с Америка. Фактът, че това се разисква в диалози със също толкоз подвластните източни германци, не трансформира нищо - германците от Изток и Запад мислят на първо място за своята сигурност и своите национални ползи.

Оказва се, че Шолц е мислил за независимостта на Германия през 1984 година по същия метод, по който Путин мисли през 2023 година Но казусът е, че Путин мисли тъкмо по същия метод през 80-те години, т.е. не промени възгледите си. Не тъй като е догматичен или откъснат от действителността, а тъй като всичко си остава същото: Федерална Република Германия няма цялостен суверенитет. И тъкмо това пречи на Русия и Германия да се схванат за бъдещето на Европа.

И Шолц през днешния ден споделя, че Русия заплашва европейската и немската сигурност, назовава Путин империалист, който вижда в съществуването на демократична Украйна опасност за своята тирания. Тоест днешният Шолц се отнася към Русия по същия метод, по който Шолц се отнася към Съединени американски щати през 80-те години. Нима той също е правилен на своите възгледи, белким той просто има вяра, че обстановката се е трансформирала и в този момент главната опасност за мира идва от Москва?

Ако в действителност смяташе по този начин, тогава атлантиците нямаше да го подлагат на критика за мудността с прехвърлянето на танковете в Украйна. А в случай че го ругаят - и даже му припомнят за антиамериканизма от 80-те години, тогава те не имат вяра в искреността на поддръжката му за " войната с Русия ". Затова “Северен поток-2 ” беше взривен като защитна мрежа, с цел да не се остави късмет на германците да вземат сами решения.

Така се оказва, че Шолц схваща всичко прелестно както за американците, по този начин и за независимостта на страната си - той просто не може да каже нищо, макар че се пробва да минимизира присъединяване на Германия в спора с Русия. Вярва ли в империализма на Путин, в това, че след Киев съветските танкове ще тръгнат към Берлин през Варшава? Разбира се, че не. Но в действителност ли е сигурен, че руснаците нямат причина да се опасяват от НАТО? Тоест, белким в този момент излиза, че преди той е считал НАТО в Западна Германия за опасност за Русия, само че в този момент отхвърля да признае НАТО в Украйна за недопустимо за нас? Какво се промени от този момент? Доста дреболии: руснаците напуснаха Германия, а германците се сплотиха. В Русия се смяташе, че обединяването, както и построяването на обединена Европа към Германия, ще оказват помощ на Стария свят в последна сметка да придобие същински суверенитет, да се отърве от зависимостта от англосаксонците, само че вместо това се получи следващия „ Drang nah Osten “ и опити да откъснат, трансферират в атлантическия лагер към този момент исторически съветски земи, т.е. Украйна. Това е точно империализмът, против който толкоз енергично се бори младият социалист Шолц.

През миналата година Германия не укрепи, а отслаби своя суверенитет – и загуби връзките си с Русия, заменяйки ги с спор за непознати за нея ползи. И в този момент Шолц няма към кого да се обърне с молба да не насочва съветските ракети към Германия, а руснаците са възмутени не от неналичието на самостоятелност на германците, а от тяхната историческа непризнателност. За обединяването на Германия ни се отплатиха с присъединяване на страната на англосаксонците в борбата за Украйна, без признават, че това ще има последствия за в последна сметка ще се върне, с цел да преследва самата Германия. Младият Шолц би нарекъл Шолц 2023 вманиачен - и Владимир Путин изцяло би се съгласил с него: както през осемдесетте, по този начин и през днешния ден.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР