През пролетта в градината винаги става много интересно, защото работата

...
През пролетта в градината винаги става много интересно, защото работата
Коментари Харесай

Мулчиране - какво представлява и какви са ползите от него за растенията в градината

През пролетта в градината постоянно става доста забавно, тъй като работата безусловно се натрупа с всяка последваща секунда. 
 Ботаническа градина
Ясен Иванов, който сътвори райска градина на час от София

Пролетта е идеалното време да я посетим

Първо би трябвало да разчистим и обработим почвата, а по-късно да посадим всичко това, което сме си наумили. Обичайно обаче идват и дъждовете, които са страхотни за цветята и растенията, които сме посадили, само че са добре пристигнали и за тревата, която пораства по-бързо от всичко останало.

Всеки, който е водил неравностойната борба с тревата и плевелите, знае, че това е изгубена идея, тъй като единствено няколко седмици след, като сме оплевили всичко и градината наподобява като излязла от списание - всичко се връща както досега.
 Снимка 664279

Ето за какво може да си решим казуса бързо и елементарно - посредством мулчиране. Думата може и да звучи необичайно и по този начин като че ли ще вършим някакви комплицирани експерименти в двора, само че това е напълно елементарна процедура.

Какво е мулчиране

Всъщност няма доста за пояснение, тъй като е доста просто. Мулчирането е слагане на пласт материал непосредствено върху почвата. Ако си представим градината и няколко реда посадени с чушки да вземем за пример, то с цел да мулчираме би трябвало да разпръснем дебел (поне 5 см) пласт материал върху почвата, като оставим " дупки " единствено към коренчетата на растенията.
 Снимка 664276

Въпросните материали, които можем да използваме за мулчиране, могат да бъдат или синтетични, или естествени. Ето и няколко образеца - дървесни стърготини, плява, окосена трева, торф или пък компост, пише Better Homes & Gardens. 

Какви са изгодите и за какво да го създадем

Ползите от мулчирането са няколко. На първо място, в случай че сложим мулча в точния момент и вярно, то той ще подтисне и забави поникването на трева там, където не желаем да има. Ако използваме естествени материали за мулчиране, то би трябвало да имаме поради, че на несъмнено време би трябвало да възобновяваме нанесения пласт, тъй като се разграждат.
 Снимка 664275

И говорейки за трева, в случай че мулчираме някоя от пътеките в градината с дървени стърготини да вземем за пример, то ще се сдобием с една красива и естествена опция на камъните и плочките.

Друг плюс от мулчирането е, че по този метод резервираме влагата в почвата за по-дълго време. Така ще поливаме по-рядко, а и слънцето няма непосредствено да изсушава почвата към растенията.
 Кое e най-подходящото време от деня за поливане на градината
Кое e най-подходящото време от деня за поливане на градината

Ето какво би трябвало да знаем, с цел да имаме по-добри резултати

Освен това, когато естествените материали, които сме употребявали за мулчиране, се разградят, те обогатяват почвата и я вършат по-богата на хранителни субстанции. Това е изключително правилно, когато използваме компост за мулчиране.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР