През последните години увеличихме финансирането за малките училища, благодарение на

...
През последните години увеличихме финансирането за малките училища, благодарение на
Коментари Харесай

Вълчев: Увеличихме финансирането за малките училища

През последните години увеличихме финансирането за дребните учебни заведения, с помощта на което учителите в тях бяха подкрепени и беше основана съвременна просветителна среда, която стимулира учениците да учат. Училищата и детските градини в по-малките и отдалечени общини също получават спомагателни средства. Това съобщи министърът на образованието и науката в оставка Красимир Вълчев, който посети учебни заведения в четири общини от област Благоевград – Хаджидимово, Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча.

По думите му от ден на ден ще би трябвало да се влага в основаването на съвременна и приобщаваща среда, в съоръжение на кабинети, с цел да се подтиква ползата на учениците към учене и да се развива тяхното мислене. По време на срещите учителите благодариха за нарастването на заплатите им и за средствата, отпуснати по планове и национални стратегии. През последните години министерството е отпуснало 1 324 174 лв. за общинските учебни заведения в област Благоевград.

В СУ „ Св. Паисий Хилендарски “ в село Абланица, което е новаторско, министър Вълчев се срещна с плана за създаване на STEM център, ориентиран към учениците от 7-ми клас в профили „ Природни науки “ и „ Софтуерни и хардуерни науки “. Там се образоват 325 възпитаници в 17 паралелки и се работи по планове, свързани с технологии и естествени науки, както и с насърчаване на изобретателното мислене. Кабинетите, за които учебното заведение отбрани план за 300 000 лв., към този момент са подготвени и до дни се чака да дойде закупеното съоръжение.

Министърът в оставка посети и предпазеното учебно заведение „ Васил Левски “ в село Осина, за което от МОН бяха отпуснати 58 000 лв.. С тях е санирана постройката за началното учебно заведение – поправен е покривът, построено е отопление и са основани съвременни кабинети и класни стаи.

С учителите в община Сатовча министър Вълчев беседва за образованието в присъствена и електронна среда. В Обединеното учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “ в село Плетена е въведено профилирано образование по „ Природни науки “ и „ Математика “. Учениците след 7. клас в СУ „ Христо Ботев “ – село Вълкосел се образоват в „ Природни науки “, „ Хуманитарни науки “ и „ Математика “. В селото учат 340 възпитаници, доста от които не престават образованието си и постоянно избират лекарската специалност.

В Първо ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ в Гоце Делчев министър Вълчев се срещна с нововъведенията, които ползват педагозите. Училището ще построява нов корпус за близо 1 млн. лв. по програмата за създаване и разширение на детски градини и учебни заведения.

В Неврокопската професионална гимназия в града учениците демонстрираха по какъв начин програмират, с помощта на новите образователни стратегии, създадени от МОН взаимно с бизнеса. Според учителите те са напълно с практическа устременост и са потребни за образованието по електроника, мехатроника и програмиране. От години учебното заведение се реновира и обновява със средства на МОН.

Министърът се срещна с образованието отстрани „ Софтуерни и хардуерни науки “ в СУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ в село Гърмен, където учат 290 възпитаници. Със средства от МОН в постройката е построена нова отоплителна апаратура. Училището разполага с добра база, а посредник оказва помощ на учителите за децата от уязвими групи, с цел да посещават постоянно занятията. Община Гърмен е взела решение от септември да бъдат обхванати и 4-годишните деца в наложително предучилищно обучение.

В СУ „ Йордан Йовков “ в село Рибново 482 възпитаници учат софтуерни и хардуерни науки, математика, естествени, филантропични и стопански науки. Със средства от МОН е реновирана постройката и е възобновена активността на учебното заведение в близкото село Осиково. Децата в него се образоват в съвременни кабинети, като в постройката е настанена и детската градина.

Министър Вълчев се срещна и с учители в селата Годешево и Слащен, както с педагози от Трето учебно заведение в Гоце Делчев. Всички учители показаха мнение, че възобновяване на присъственото образование е належащо и потребно за децата и се надяват последваща образователна година да протече обикновено.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР