Константин Егерт,Дали Литва може да промени своя проукраински и трансатлантически

...
Константин Егерт,Дали Литва може да промени своя проукраински и трансатлантически
Коментари Харесай

Защо в Литва се заговори за преговори между Украйна и Русия?

Константин Егерт,

Дали Литва може да промени своя проукраински и трансатлантически курс? Изборът на нов президент крие много въпросителни.

Единият е " антиваксър ", който почита Путин и не харесва НАТО. Другият трябваше да подаде оставка от Народното събрание поради антисемитски и ксенофобски изявления. Третият желае да възвърне замразените връзки на Литва с Китай.

Адвокатът се съмнява в Украйна, президентът - не

Сред осемте претенденти, които на 12-и май ще се изправят един против различен на първия тур на президентските избори в Литва, за първи път има толкоз доста хора, които могат да бъдат наречени " антисистемни " политици. Нещо повече, 49-годишният юрист Игнас Вегеле, последовател на размразяването на връзките с Пекин, може и да доближи до балотажа и да се изправи против сегашния държавен глава, 60-годишния безпартиен Гитанас Науседа.

Литва е основно звено в защитата на източния фланг на НАТО. Политическите процеси, които протичат там, се следят от близко от съдружниците в Алианса. През май литовските жители ще избират президент, през юни - членове на Европейския парламент, а през октомври - членове на Сейма, Народното събрание на страната. " Гражданите през днешния ден се вълнуват от три съществени тематики. Според изследванията на публичното мнение това е, преди всичко, националната сигурност, т.е. всичко обвързвано с Русия и войната против Украйна ", споделя пред Дъждовни води Винсентас Воборлявичюс, доцент в университета ISM във Вилнюс. " Освен това - повишението на цените и недоволството от некомпетентността на политиците и бюрократичния уред. "

Основните пълномощия на литовския президент са в областта на външната и отбранителната политика. А тя е насочена към тясно съдействие със Съединени американски щати и другите съдружници от НАТО. От 2014-а година насам това се добавя от опълчването на нападателната политика на Кремъл и цялостната поддръжка за Украйна.

Гитанас Науседа се прояви като пореден покровител на тези подходи. Министър-председателката на Литва Ингрида Шимоните, която е считана за негов главен противник, също е кардинален " евроатлантик ". От друга страна, Игнас Вегеле, макар че приказва за нуждата от подсилване на отбранителните качества и връзките с НАТО, намерено се съмнява, че Украйна може да надделее над Русия. Той счита, че може да се наложи Киев да стартира мирни договаряния с Москва. " В противоположен случай ескалацията може да засегне и нас в Литва ", споделя юристът. Подобна позиция до неотдавна бе извънредно непопулярна в страната.

Любов към Путин, злост към ЛГБТ

Науседа дълго време водеше в предизборната конкуренция с голяма преднина, Шимоните бе на второ място. Но последните изследвания демонстрират, че настоящият президент е изгубил 10 % от поддръжката си. Делът на неговите последователи е понижен от 44 на 34 %. Игнас Вегеле в този момент интензивно се конкурира за второто място с министър-председателката с 11-13 %. Ако стигне до втория тур, това ще бъде сензация.

Причината за загубата на десетте % от гласовете на президента може да се крие в неприятните му връзки с съдружния кабинет. Позициите им по отношение на чувствителни въпроси като правата на ЛГБТИ общността или въвеждането на гражданско партньорство за еднополови двойки в Литва също се разграничават - държавното управление е " за ", а президентът е по-скоро " срещу ".

Но Вегеле намерено жигосва " ЛГБТ идеологията " и очевидно печели точки. Ремигиюс Жемайтайтис, някогашен народен представител в Сейма и водач на новата партия " Заря Неман ", и самостоятелният претендент Едуардас Вейткус не изостават от него в рецензиите си към малцинствата. Неотдавна Жемайтайтис беше заставен да се откаже от депутатското си място поради антисемитски изявления.

Вейткус е доктор по специалност. Той се опълчва на участието на Литва в Европейски Съюз и НАТО и е прочут с отрицателното си отношение към имунизациите и ограниченията по време на пандемията. Вейткус също по този начин твърди, че Путин прави в Украйна това, което всеки водач би направил на негово място, и че войната в действителност е стартирана от Запада. Той счита и, че Крим е съветски. През април най-малко пет % от гласоподавателите са били подготвени да гласоподават за Вейткус, а съвсем девет % - за Жемайтайтис.

" И Вейткус, и Жемайтайтис, и Вегеле са политици от новата епоха, ерата на обществените медии ", споделя политологът Мантас Мартишиус, доцент в университета във Вилнюс. " Традиционните медии са изгубили въздействието си и това се отразява на " политиците на статуквото ". Социалните мрежи обезпечават пряк достъп до евентуалните гласоподаватели. Съвсем до неотдавна никой не можеше да си показа, че такива претенденти ще могат да съберат поддръжка - само че те съумяха да го създадат. "

" Пробивът на напред във времето на " антисистемни " политици в този избирателен цикъл е разследване от възходящото отчаяние на част от обществото от икономическата глобализация и моралните полезности на лявоцентристите, които като цяло се поддържат от всички огромни партии ", счита Винсентас Воборлявичюс от университета ISM.

Изборът на държавен глава ще бъде самобитна подготовка за изборите за парламент през есента. И тук може да има някои неприятни изненади за политическия пейзаж. Така да вземем за пример съгласно последните социологически изследвания националистическата партия на обвинявания в антисемитизъм Ремигиуш Жемайтайтис към този момент е спечелила петте % гласове, нужни за влизане в Народното събрание.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР