През октомври 2020 г., в условията на икономическа и финансова

...
През октомври 2020 г., в условията на икономическа и финансова
Коментари Харесай

Как Китай печели от кризата с държавния дълг

През октомври 2020 година, в изискванията на икономическа и финансова рецесия, влошена от пандемията covid-19, Замбия за първи път губи лихвените заплащания по интернационалните си облигации. След две години и половина африканската страна продължава да е в отчасти несъблюдение на по-голямата част от дълга си в размер на 31,6 милиарда $, по данни на " Катимерини ".

Бедната и уязвима страна, която толкоз дълго и безрезултатно се бори да подписа съглашение с кредиторите и да преодолее рецесията, е образец за процеса на справяне с държавните банкрути. Последствията могат да бъдат наказателни за доста страни, които неотдавна не са изпълнили отговорностите си, тъкмо когато въпросът е преди всичко в дневния ред на пролетните срещи на МВФ и Световната банка тази седмица във Вашингтон.

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева означи, че към 15 % от страните с ниски приходи към този момент са в " дългова рецесия ", а съвсем половината са застрашени да изпаднат в нея.

" Това поражда опасения за евентуална вълна от претенции за преструктуриране на дълга - и по какъв начин да се оправим с тях в миг, когато актуалните каузи за преструктуриране се сблъскват със скъпоструващи забавяния, като най-скорошният образец е Замбия ", сподели тя пред участниците.

Вътрешните закони и правосъдните решения могат да уреждат банкрутите на сдружения и физически лица, само че не съществува интернационален закон за страните в неплатежоспособност. Съществува единствено безреден, ad hoc развой, включващ изработването на мозайка от договорни клаузи, неявни контракти, мъчителни договаряния и геополитическа целенасоченост.

Това положение на нещата в този момент е застрашено от цялостно раздробяване от една новопоявила се, подривна, непрозрачна и мощна мощ в региона на държавния дълг: Китай.

Според специалистите отпущането на заеми от Пекин на разрастващите се страни и отводът му да следва разпоредбите на Запада е най-голямата спънка за преструктурирането на държавния дълг.

Ю Дзие, старши теоретичен помощник по въпросите на Китай в мозъчния концерн Chatham House, счита, че позицията на Пекин е обвързвана не толкоз с икономическата рационалност, колкото с геополитическата конкуренция.

" Многостранните финансови институции значително се ръководят от американци и европейци. Китай се стреми да образува програмата за облекчение на дълга, а не да я диктува от Запада ", споделя той.

Джей Нюман, а някогашен управител на фонда " Елиът ", който сполучливо съди Аржентина за 2,4 милиарда $ след преструктурирането на дълга през 2001 година, споделя, че появяването на Китай като главен състезател е вкарала цялата система в безпорядък.

" Сега имате огромен върховен заемодател, който има властта да диктува изискванията и търпението да не подписа договорка, в случай че тя не го устройва. Това изцяло промени играта ", споделя Нюман.

В крайник с времето Alvarez & Marsal, един от най-големите консултанти по корпоративни несъстоятелности, за първи път тази година сътвори отдел за държавни въпроси. За началник на отдела е нает Реза Бакир, някогашен почитан чиновник на МВФ и шеф на централната банка на Пакистан.

Последните данни на МВФ от края на февруари демонстрират, че 9 по-бедни страни като Мозамбик, Замбия и Гренада към този момент са в по този начин наречените " затруднени дългови обстановки ", а още 27 са изложени на " висок риск ". Други 26 са в листата за наблюдаване. Бакир акцентира също, че доста закъсали държавно следени компании в тези страни ще се нуждаят от помощ.

" Моментът беше подобаващ, с цел да може A&M да сътвори звено, което да съветва страните. Като се има поради, че има повече от 50 страни в разнообразни стадии на дългови усложнения, има опция за по-цялостен метод. " - споделя той.

Парижкият клуб е основан преди десетилетия, с цел да координира държавните кредитори, до момента в който банкерите основават Лондонския клуб, с цел да преструктурират задълженията си. Но банковото кредитиране намаляваше, а разрастването на пазара на облигации размъти водите с вълната от държавни банкрути, която стартира при започване на 90-те години. Координирането на кредиторите стана по-трудно, защото безбройните притежатели на облигации търгуваха с вземания по целия свят, вместо шепа банки.

Неизпълнението на отговорностите на Аржентина по облигации на стойност 80 милиарда $ през 2001 година докара до дългогодишни разногласия сред Буенос Айрес и вложители като Elliott, които отхвърлиха да одобряват изискванията, контрактувани от другите кредитори. Хедж фондът даже конфискува транспортен съд на аржентинските военноморски сили, когато той дебаркира в Гана. Инцидентът доближи такива размери, че облигационерите от време на време се позоваваха на " призрака " на Елиът, с цел да сплашат страните, които обмисляха да разгласят банкрут, а политиците го използваха като доказателство за слабостите на системата за преструктуриране на държавния дълг.

След банкрута на Аржентина МВФ се опита да сътвори самобитен " съд по неплатежоспособност " за страните. Но механизмът за преструктуриране на държавния дълг се провали заради неналичието на поддръжка от страна на най-големите акционери на МВФ. Вместо това Съединени американски щати се застъпиха за въвеждането на " клаузи за групово деяние " в облигациите, които задължават непреклонните кредитори да одобряват съглашение, утвърдено от болшинството. След преструктурирането на гръцкия дълг през 2012 година тези клаузи бяха в допълнение засилени.

Въпреки това в доста облигации към момента липсват тези клаузи. Освен това те спомагат за улеснение на съглашението за преструктуриране единствено откакто то бъде подписано. Експертите акцентират, че те не способстват за решаването на същинския проблем: страните прекомерно постепенно търсят преструктуриране на дълга, страхувайки се от политическото оскърбление на банкрута.

Когато са принудени да преструктурират дълга си, финансовото облекчение, което страните получават, постоянно е прекомерно малко, с цел да обезпечи трайно възобновяване.

Този циничен развой в този момент се усложнява в допълнение от огромната стратегия на Китай за разпределяне на заеми на разрастващите се страни през последното десетилетие. Тези заеми постоянно са непрозрачни във връзка с техния размер, условия, естество, а от време на време даже и във връзка с тяхното битие.

Общият размер на стратегиите за разпределяне на заеми е мъчно да се оцени, защото Китай не рапортува за множеството от тях на организации като МВФ, Организацията за икономическо сътрудничество и раз или Банката за интернационалните разплащания. Но AidData, мозъчен концерн за развиване, основан в Института за световни проучвания " Уилям и Мери ", пресмята, че заемите възлизат на към 843 милиарда $. Китай, който не е член на Парижкия клуб, в множеството случаи отпуска заеми, които са предоставени от безбройните му държавни или следени от страната банки, което в допълнение обърква нещата.

Нагледен образец е Замбия. От почти 20 милиарда $ външен дълг, регистриран от МВФ при формулирането на програмата му за 2022 година, 2,7 милиарда $ идват от интернационалните банки за развиване, а 1,3 милиарда $ - от разнообразни западни държавни управления. Най-голямата част обаче е близо 6 милиарда $, дължими на Китай.

МВФ реализира съглашение за поддръжка със Замбия при изискване, че дълговото ѝ задължение стане стабилно. Но другите притежатели на облигации не желаят облекченията, които оферират, да отиват за погашение на отговорностите към Китай. Пекин се съгласи по принцип да одобри орязване, само че специалистите настояват, че той търси " задънената улица ".

Междувременно Замбия има към 1,2 милиарда $ просрочени отговорности след оповестяването си в неплатежоспособност. Като се включат забавените заплащания към локални снабдители и кредитори, МВФ пресмята, че просрочените отговорности в действителност са близо 3 милиарда $.

Старши консултант на китайското държавно управление разяснява в тази връзка, че нито един закон не дава приоритет на заемите от Световната банка.

" Страната (Замбия) не беше удовлетворена от практиката, която идва от времето, когато западните страни нормално са били единствените кредитори. Ако позволим на Световната банка да има приоритет, би трябвало да имаме по-големи права на глас ", добавя той.

Друг все по-често срещан аспект при преструктурирането на дълга е какво да се прави с вътрешните облигации. Замбия е добър образец и тук.

Облигации в локална валута на стойност 3,3 милиарда $, притежавани от чужденци, също бяха изключени от преструктурирането на дълга. Лусака се притеснява, че спадът в цената на облигациите в квача може да опустоши банковия ѝ бранш. Някои притежатели на други интернационалните облигации обаче настояват, че те също би трябвало да бъдат включени в преструктурирането.

Експертите настояват, че Китай наподобява се задоволява най-много с поддържането на заемите си към трети страни, вместо да ги преструктурира и да отпуска нови, с цел да подсигурява, че вътрешните му банки могат да бъдат изцяло изплатени. Но той избира да работи независимо, със лично движение и не се стреми към бистрота.

Според неотдавнашно изследване на няколко икономисти, измежду които Кармен Райнхарт от Харвардския университет, в интервала 2000-2021 година Китай е дал 128 избавителни заема на стойност 240 милиарда $ на 20 закъсали страни. През последните пет години от изследването 185 милиарда $ и над 100 милиарда $ през 2019-21 година

Райнхарт споделя, че за китайските заеми е присъща непрозрачността им, само че акцентира, че това държание не е толкоз извънредно. " Китай играе в действителност сложна игра, тъй като е главен заемодател. Търговските банки на Съединени американски щати също играеха твърдо през 80-те години на предишния век ", споделя той.

" Независимо от цвета или вероизповеданието на даден заемодател, кредиторите мислят като кредитори ", споделя Бакир.

Но каквато и да е първопричината, множеството са съгласни с крайния резултат. " Тази фрагментация [на кредиторите] води до парализа ", споделя Шон Хейгън, някогашен основен консултант на МВФ, който в този момент преподава интернационално право в Джорджтаун.

Има няколко решения. През февруари МВФ разгласи нова кръгла маса за световния обществен дълг, чиято цел е да събере на едно място всички кредитори и длъжници, с цел да се надява да откри способи за улеснение на процеса на споразумяване на дълга. Експертите като цяло са песимистично настроени към това развиване.

Ли Бухайт, юрист-експерт в тази област, съпоставя наличието на Китай във към този момент проблематичната система за преструктуриране на дълга с човек, измъчен от тежка простуда, която лекарят се мъчи да излекува, който по-късно е прободен с копие. " Настинката не е изчезнала, само че лекарят евентуално ще се концентрира повече върху копието ", споделя той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР