През ноември Капитал организира третото издание на Net Zero Economy

...
През ноември Капитал организира третото издание на Net Zero Economy
Коментари Харесай

Въглеродната неутралност вече е равна на сигурност



През ноември " Капитал " провежда третото издание на Net Zero Economy конференцията. В нея участниците ще дискутират проблемите и опциите пред основни браншове на стопанската система. Във фокуса на събитието са тематиките за ръководството на водите, кръговата стопанска система, материалите на прехода, ESG и устойчивата градска среда.

Въпреки връхлитащите една след друга рецесии и военни спорове зеленият преход остава измежду най-важните стопански тематики в Европа. Причината е, че той може да обезпечи енергийна самостоятелност за континента, да увеличи неговата конкурентоспособност, както и да усъвършенства стандарта и качеството на живот. Всъщност точно по тези аргументи коронавирус пандемията, войната в Украйна, а и в този момент тези Нагорни Карабах и Израел се оказват не спънка, а катализатор за измененията.
Реклама
За да бъде подсилен преходът към нисковъглеродна стопанска система с задоволително наличие, бизнес интензивност и държавни политики обаче, са нужни доста диалози с другите участници в този развой. В България разговорът официално тече от няколко години, само че последните митинги във въглищния бранш демонстрират цялостно недоумение на процесите. Да, през тази година се състояха основни събития, които предопределят зеления път на страната - образувано беше постоянно държавно управление, което направи ясна поръчка в тази посока, най-сетне бяха утвърдени териториалните проекти за обективен преход на Стара Загора, Перник и Кюстендил, случиха се законови промени в законодателството за приемането на европари по Плана за възобновяване и резистентност, а редом с това и бизнесът влага стремително в нови ВЕИ.

В подтекста на тези събития за трета поредна година " Капитал " провежда събитието Net Zero Economy Forum, чиято цел е да даде явен прочит на най-ключови тематики за зелен преход, ESG, декарбонизацията и устойчивото развиване. Събитието към този момент се потвърди като най-голямата платформа в страната за полемики сред бизнеса и обществения бранш и намирането на съответни решения.

Тази година за пръв път конференцията ще се организира в два следващи дни - 22 и 23 ноември, защото тематиката за въглеродната индиферентност се уголемява и визира от ден на ден бизнес браншове и управнически процеси. Разговорите по нея са невъзможни без покачване на нови въпроси за дефицита на вода и политиките на Европа за преодоляването на това предизвикателство, рисковите климатични феномени и тяхното отражение върху планирането на градската среда, нововъведенията за стабилно земеделие, които съхраняват почви, води и лимитират излъчванията, бизнес партньорствата, които форсират напредъка по пътя към стопанска система с нулев отпечатък, и други

В програмата има солидно наличие на задгранични посетители - политици, специалисти и визионери, които ще дадат скъп опит и ще покажат в образци какво се прави по света. Редица представители на българската стопанска система, които към този момент работят за декарбонизацията в страната, също ще споделят вижданията си и ще очертаят локалните проблеми. Българският бизнес може да покаже доста положителни практики, които постоянно остават невидими на фона на непрекъснато отварящите се тематики за въглищата, мръсния въздух в градовете и изоставането в плановете за чиста и устойчива подвижност.
Реклама Кой ще взе участие
В първия ден на събитието акцентът е към огромната тематика за климатично неутралните градове. Когато се приказва за декарбонизацията, нормално се има поради енергийният преход, само че основна част от парниковите излъчвания идват от градовете, в които живее по-голямата част от популацията. Нещо повече - директно заобикалящата ни градска среда е доста по-видима за хората и измененията в нея могат да покажат на процедура изгодите от декарбонизацията. Проблемът е, че България към момента изостава в това отношение спрямо други страни - освен по линия на превоза, само че и на енергийната успеваемост на постройките, запазването и увеличението на зелените площи и ръководството на отпадъците.

Сред гостите на събитието ще бъде кметът на Тирана Ерион Велиай, който може да опише за новата тактика на албанския град по какъв начин да се преформатира животът там и да се пригоди за идващите години.

" Градската " тематика е допълнена от Флориан Глатес, световен вицепрезидент " Електромобилност " на Shell, която дава поръчка да се трансформира в мотор за електромобилността в градската среда. В тематичния трак ще вземат участие още архитекти, урбанисти и представители на Европейски Съюз и общини в страната.

Втората огромна част е за устойчивите решения в земеделието. Секторът е измежду най-подценените в страната макар значимостта му освен за изхранването, само че и за декарбонизацията и ръководството на ресурсите - почви и води. Темата ще бъде дискутирана в два панела от представители на българските земеделци и специалисти от района. Разговорът ще обхване значими точки като тактиките и технологиите за стабилно земеделие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР