През миналата година 16% от предприемачите в Европейския съюз, които

...
През миналата година 16% от предприемачите в Европейския съюз, които
Коментари Харесай

Евростат: Скъпият транспорт е основна пречка за онлайн продажбите между страните от ЕС

През предходната година 16% от бизнесмените в Европейския съюз, които имат минимум 10 чиновници, са получавали поръчки през личния уеб уебсайт или интернет приложение, демонстрират данни на Евростат.

Европейската статистическа работа регистрира, че делът на търговците, които осъществят продажби по интернет, се е нараснал от 12% през 2010 година до към 16 на 100 през 2014 година и от този момент остава релативно неизменен. Почти всички компании (97%) са продавали онлайн на консуматори от личната им страна. По-малко от половината (44%) са продавали към други страни в Европейски Съюз, а 28 на 100 – и към страни отвън Европейски Съюз.

В България едвам 9% от търговците продават през уеб страницата си

Един от всеки четирима бизнесмени в Ирландия, Швеция и Дания е продавал по интернет. Следват Холандия и Белгия, където 22 и 21 на 100 от бизнеса търгува онлайн през личен уебсайт.

В България 51% от бизнесмените имат лична интернет страница, само че едвам 9% имат опция за продажби през нея. 95% от онлайн търговците са продавали към клиенти от страната, 35 на 100 са сключвали покупко-продажби с клиенти от Европейски Съюз, а 19% - с такива отвън Европейски Съюз. В дъното на класацията по онлайн продажби наред с България е и Полша с 9% онлайн продажби от фирмите с 10 и повече чиновници. Единствено Румъния е под този индикатор със 7%.
Най-много онлайн продажби към страни от Европейски Съюз осъществят Кипър и Австрия, надлежно 71 и 69%, следвани от Люксембург (61%), Латвия (57%) и Италия, Гърция и Малта с по 55%. На другия полюс са северните страни – Финландия (24%), Дания (30%) и Швеция (33%), както и Румъния (28%).

По отношение на онлайн продажбите за страни отвън Европейски Съюз единствено в Кипър това вършат повече от половината компании (62%). Следват Малта с 44 на 100, Ирландия (41%), Португалия (40%) и Гърция и Австрия с по 39%.

Транспортът е главната спънка за трансграничните онлайн продажби в Европейски Съюз

От получилите онлайн поръчки през предходната година компании, болшинството (59%) показват, че не са имали компликации при реализирането на продажби в границите на Европейски Съюз. 38% обаче показват, че е имало възпрепятстващи условия. Те акцентират главно стопански фактори като високите транспортни разноски за доставка или връщане на продукта (27%), механически бариери като неведение на непознати езици (13%) или адаптиране на етикетите на продукта (9%), както и правни усложнения като разрешаването на тъжби и разногласия (12%).Повече данни вижте в създадената от OLX и " Дневник " интерактивна карта OLX география. Тя демонстрира потребителската интензивност по области и най-търсените артикули за месеца, както и най-предлаганите от продавачите артикули и услуги. В мобилната версия за по-удобно прилагане виждате най-търсените категории артикули по области.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР