Изправен пред рекорда от 2023 г. е туристическият сектор на

...
Изправен пред рекорда от 2023 г. е туристическият сектор на
Коментари Харесай

Гърция се готви за рекорден брой туристи тази година

" Изправен " пред върха от 2023 година е туристическият бранш на Гърция. Пристигащите тази година ще надвишават 32,7 милиона от миналата година и приходите ще бъдат по-високи от 20,5 милиарда евро, регистрирани предходната година.

Сезонът стартира позитивно, съгласно туристическите сътрудници, които означават, че Гърция към този момент има доста конкурентен туристически артикул, обвързван с фактора сигурност, макар че в по-широкия район се водят две войни.

В същото време, съгласно данните на Института за проучване и прогнозиране на туризма (ITEP), 47% от всички хотели към този момент са подписали контракти за 2024 година, % сходен на този през 2023 година, като 30% се отнасят до контракти, които те резервират 52% от техните стаи.

В същото време се усилва и въздушният трафик. Въз основа на данните на Евроконтрол летателната работа до края на юни ще бъде засилена с сред 5% и 20% спрямо 2023 година, като прогнозите са сходни и възходящата наклонност ще се резервира до есента.

Вече броят на полетите на интернационалното летище в Атина през първите четири месеца на 2024 година доближи 67 447, отбелязвайки нарастване от 13,5% в съпоставяне със съответния интервал на 2023 година Както вътрешните, по този начин и интернационалните полети са се нараснали с 5,9% и 19,3% спрямо 2023 година

Неотдавнашният отчет за икономическото развиване на Alpha Bank се отнася до удобните вероятности, показани от туризма в страната, както и провокациите, пред които е изправен секторът. По-специално, както беше обявено от анализаторския екип на банката, вероятностите за гръцкия туризъм за 2024 година са обещаващи, въпреки натиска върху външното търсене, заради високата, въпреки и забавяща се, инфлация в европейските страни и геополитическото напрежение в Украйна, Близкия изток и в последно време, Червено море. Тези вероятности се отразяват в оптимистичните бизнес упования на бранша, в годишния растеж на резервациите на самолетни билети, само че и във към този момент подписаните съглашения сред хотелските компании, заяви bgonair.

Посещенията на туристи доближиха 32,7 милиона гости, отбелязвайки годишно нарастване от 17,6% спрямо 27,8 милиона туристи, посетили страната през 2022 година, и 4,4% спрямо 31,3 милиона туристи през 2019 година

Струва си да се означи, че постъпленията от туризъм покриват 63% от недостига на салдото на стоките, спрямо 45% през 2022 година, което е смесен резултат от увеличените доходи от пътувания и 18% понижение на комерсиалния недостиг.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР