Покупките по интернет от години бележат устойчив ръст, като според

...
Покупките по интернет от години бележат устойчив ръст, като според
Коментари Харесай

Десет съвета за безопасни онлайн покупки

Покупките по интернет от години бележат резистентен растеж, като съгласно Националния статистически институт 16.6% от българите са поръчвали онлайн през 2016 година По данни на Euromonitor International общият оборот на онлайн търговията в България надвишава 500 млн. лева, като 27% от потребителите са употребили най-малко един път мрежата, с цел да създадат покупка. Българската E-Commerce асоциация регистрира 25-30% растеж на онлайн търговията на годишна база, като упованията са темпът на развиване да се резервира през идващите години.

Коледните и новогодишни празници обичайно са времето, когато покупко-продажбите онлайн се усилват. Примамени от преференциални предложения или от опцията да пазарят бързо и без неудобството от визитите на място, потребителите все по-често избират интернет. Но това може да крие и някои опасности – от попадане на безсъвестен търговец до странични условия, които могат да попречат на покупката само че и могат да бъдат планувани. Ето няколко съвета по какъв начин да се избегнат подводните камъни при извършване на покупки онлайн, направени от " Дневник " благодарение на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) и платформата за покупки и продажби OLX.

Не чакайте последния миг за покупка. Заради напора от пазаруващи по Коледа и " задъхването " на търговеца при обслужването на всички, е допустимо поръчката да се забави. Проверете деликатно уеб страницата на търговеца, даже и различен път да сте го употребили, допустимо е особено за празниците той да е показал по-дълъг период за доставка от нормалния.

Количествата промоционални артикули могат да се изчерпат при огромна акция и недобра логистика от страна на търговеца. При отвод стоката да бъде доставена при уговорените условия, не се съгласява по-неизгодни нови условия, потърсете опция, поучават от КЗП.

Уверете се, че уеб сайтът е благонадежден . Уеб адресът му следва да стартира с https:// (символът S значи сигурен – от англ. ез. - secure), а пред него – да има икона катанец. При кликане с мишката върху катинара или в случай че подобен липсва – в лявата част на полето за адреса, ще видите избрана информация за уеб страницата, да вземем за пример кой го е записал, дали заплащането през него е несъмнено и други Ако там има предизвестие за документа, избягвайте уеб страницата. При избрани браузъри и уеб сайтове полето пред адреса ще бъде оцветено в зелено като симптом за сигурност. Отделно, има интернет страници, през които може да извършите бърза инспекция за надеждността на определения уебсайт, да вземем за пример SafeWeb.

Четете общите условия и дребния шрифт , тъй като там може да бъдат заложени обвързване за бъдещо нежелано заплащане или някои спомагателни такси и разноски.

Плащайте по предпазен метод . Не плащайте онлайн, в случай че уеб сайтът не е благонадежден. Най-сигурно е заплащането с кредитна карта, защото при машинация или липса на доставка, транзакцията може да бъде оспорена посредством банката. Никога не попълвайте пин кода на кредитната или дебитната си карта, нито го изпращайте по имейл. Ако тази информация бъде изискана, това е сигурен симптом, че може да станете жертва на машинация.

Не споделяйте данните си за достъп с никого. Измислете сложна ключова дума , състояща се от най-малко 6 знака, в това число числа или знаци, дребни и основни букви. Добра процедура е и потреблението на цяла фраза или изречение за ключова дума. Не запаметявайте данните си за достъп в браузъра. Периодично сменяйте паролите си за достъп.

При извършване на покупки от физическо лице и доставка с натрапен платеж, уговорете вид за заплащане след инспекция на място . Така ще се уверите, че стоката, която получавате не е с недостатъци или с характерности, с които не сте осведомени. Бъдете деликатни, в случай че предлаганият продукт е на съмнително ниска цена, или обявата е написана на негоден британски, поучава пиар мениджърът на OLX Нора Калионска. " Никога не изпращайте пари, преди приемането на продукта ", прибавя тя.

Не пазарувайте през обществени или споделени мрежи . Публичните wi-fi мрежи почтено са незащитени и информацията, която изпращате през тях може да бъде налична за измамници. Мобилният ви интернет е по-надежден, в случай че се постанова покупката да бъде направена незабавно, отвън дома.

Пазете всички документи , свързани с поръчката, в това число известията от куриерската компания, която я доставя.

Проверете дали онлайн магазинът е показал и физически адрес на регистрация на компанията и където може да се върне стоката, в случай че не ви хареса. Българското и европейското законодателство задължава интернет търговците да разгласят на уеб страницата си пощенски адрес, имейл, способ на заплащане и метод на доставка, както и изискванията, при които може да върнете продукта в избрания за това 14-дневен интервал.

При нередности към договорката, може да подадете сигнал до КЗП през уеб страницата ѝ тук. На фона на развиването на онлайн търговията и наразстването на покупко-продажбите с всяка година, КЗП регистрира растеж на жалбите против онлайн търговци, като от началото на 2017 година до момента те са към 2500. Наложените наказания са 260, като от КЗП означават, че на фона на растящия брой инспекции (около 40% повече), броят на нарушаванията понижава в последните три години.

Повече данни вижте в създадената от OLX и " Дневник " интерактивна карта OLX география. Тя демонстрира потребителската интензивност по области и най-търсените артикули за месеца, както и най-предлаганите от продавачите артикули и услуги. В мобилната версия за по-удобно прилагане виждате най-търсените категории артикули по области.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР