Zeekr`s (ZK.N) акциите се повишиха с почти 35% над първоначалната

...
Zeekr`s (ZK.N) акциите се повишиха с почти 35% над първоначалната
Коментари Харесай

Акциите на китайските електромобили Zeekr скочиха с близо 35%

Zeekr`s (ZK.N) акциите се покачиха с съвсем 35% над първичната цена на обществено предложение в петък. Силен старт за производителя на електрически транспортни средства и първи огромен дебют на американския пазар на основана в Китай компания от 2021 година

Компанията сполучливо изтегли своето търгуване в Съединени американски щати, защото се стреми да се открои измежду многолюдната група китайски производители на електрически транспортни средства, които се състезават за по-голям дял от европейския пазар. Първият му ден на търговия по подигравка на ориста идва в миг, когато администрацията на американския президент Джо Байдън възнамерява да усили митата върху вноса на китайски транспортни средства в Съединените щати.

„ Капиталовите пазари в Ню Йорк са доста удобни за нови енергийни транспортни средства. Zeekr е световна марка и изборът да се листне в Ню Йорк в допълнение показва нейните световни благоприятни условия “, сподели основният изпълнителен шеф Conghui An, който е и президент на компанията майка на Zeekr, Geely Holding Group.

Zeekr е премиум марката на китайския авто производител Geely, който също има шведската Volvo Cars и английската Lotus. Създадена е през 2021 година, с цел да отговори на възходящото китайско търсене на премиум модели и от този момент е доставила близо 200 000 автомобила, най-вече в Китай, съгласно документите за IPO.

Ожесточена конкуренция в Китай измежду вътрешни съперници и с Tesla (TSLA.O)и подкопа облагите на производителите на електрически автомобили, което ги подтикна да търсят други пазари за агресия.

Дебютът даде на Zeekr изцяло разредена оценка от 6,8 милиарда $, или към половината от 13 милиарда $, които получи след кръг от финансиране предходната година.

Китайски производители на коли BYD, SAIC, Great Wall Motor,всички са ориентирани към Европа, пускайки електрически модели, до момента в който се стремят да се конкурират с наследените европейски производители на коли на тяхна територия. Продажбите на китайски електрически автомобили в Европа скочиха през последните години.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР