Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на

...
Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на
Коментари Харесай

Министерският съвет отпуска 1 млн. лв. за имунизация и тестване за коклюш

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2024 година в размер на 1 000 000 лева

Средствата са предопределени за закупуване на ваксини за безвъзмездна имунизация против коклюш на бременни дами през 27-36 гестационна седмица от бременността, образуване на имунизационния развой, откриване на имунизационни кабинети и обезпечаване провеждането на лабораторна диагностика на коклюш, заради продължаващото епидемиологично разпространяване на болестта в България.

Към април 2024 година в 22 страни членки на Европейски съюз е въведена имунизация против коклюш при бременни. Осигуряването на ваксини за бременни дами в България ще спомогне за уеднаквяване на имунизационната процедура в Европейски Съюз, изключително в условия на епидемиологично разпространяване на васинопредотвратимо заболяване и за недопускане основаването на дискриминационни предпоставки за достъп до профилактична активност.

Имунизацията на бременни дами ще докара до предотвратяване на новородените деца, които са в максимален риск от затруднения, хоспитализация и смъртен излаз, от коклюш в ранна детска възраст, до навършване на възраст за обгръщане със наложителна планова имунизация (от 6-седмична възраст), посредством въздържан имунитет, добит трансплацентарно от майката.

Разширява се и опцията за лабораторна диагностика на коклюш в страната, като проучвания на клинични проби, взети от заболели при избрани критерии, ще се организират във Варна, Пловдив, Плевен, София и Стара Загора. Това ще разреши, заради нетипичното протичане на болестта в огромна част от случаите, да се дефинира действителното разпространяване на епидемията в страната, да се дефинира засегнатия брой лица и тяхното възрастово систематизиране, както и да се извърши разбор на епидемията и нуждата от предприемане на спомагателни ограничения.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР