През живота си човек чува много определения за себе си

...
През живота си човек чува много определения за себе си
Коментари Харесай

Никой не ме обича. Защо?

През живота си човек чува доста избрания за себе си от най-ранна възраст. На тази основа гради визията за себе си, непрекъснато се оглежда повече или по-малко в другите, съпоставя се, търси се.

Ако вижда бутилката полупразна или полупълна, знае, че е черноглед или оптимист. Като деца имаме частична концепция за мощните и слабите си страни според от реакциите или думите на родителите и това, което чуваме в учебно заведение. Постепенно с разширението на кръга хора, с които поддържаме връзка, откриваме нови неща за себе си. Започваме да построяваме някои твърди показа и да се сърдим, в случай че не ни възприемат в сходство с тях.

В обичаната тийнейджърска възраст

сме изключително склонни да предизвикваме и да опитвам и със себе си, и с близките. Да открием по какъв начин бихме се почувствали или какво ще стане в разнообразни обстановки, от разнообразни действия. Взираме се в огледалото като обичайния режисьорски прийом в търсене на себе си.

Около 20 имаме бегло-ясна визия какви сме, какво чакаме от живота, какви хора желаеме да ни бъдат другари, какъв сътрудник търсим. По-склонни сме по отношение на личната си оценка да имаме искания да ни одобряват както желаеме. Това е добре, в случай че самите ние се оценяваме добре.

Основният проблем е, когато не считаме, че заслужаваме.

Когато мислим, че другите ни превъзхождат – и по осанка, и по качества. Съвсем разумно се държим в сходство с визията за себе си – чакаме да ни отхвърлят, да не ни харесат. Избягваме да влагаме очаквания или да преследваме желанията и задачите си, тъй като не считаме, че имаме ресурсите за тях. И че не сме задоволително готини, с цел да бъдем щастливи.

Добрата или вярната самокритика също не е гаранция за продължителност. Въпреки че е релативно постоянна, тя е устойчива единствено на равнище мисли. На равнище чувства 

всеки крах, неуспех, липса на противоположна връзка ни вкарва в черната дупка

на подозренията в себе си за друг интервал според от случката и обстановката.

Имам купчина дипломи на стената и положителни другари. В работата ме ценят. В персонален проект обаче не мога да задържа никого. Защо някак си не ми оказват помощ думите на сътрудниците и приятелите, че съм млада, интелигентна, красива и животът е пред мен? На напред във времето излиза само чувството, че не се оправям, не мога да намеря сродна душа и никой не ме обича.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР