През изминалата нощ СпейсЕкс проведе успешно огнево изпитание на свръхтежката

...
През изминалата нощ СпейсЕкс проведе успешно огнево изпитание на свръхтежката
Коментари Харесай

Свръхтежката ракета Фолкън Хеви ще излети този месец със слънчева платноходка на борда!

През миналата нощ СпейсЕкс организира сполучливо огнево тестване на свръхтежката ракета “Фолкън Хеви ”, което проправя път към идното изстрелване. Стартът е плануван най-рано за 25-ти юни в 06:30 ч. българско време. 

По думите на Илон Мъск това ще е най-трудната задача за СпейсЕкс от началото на основаването на компанията. В космоса би трябвало да бъдат изведени общо 24 галактически апарата в рамките на Програмата за галактически тествания на Военновъздушните сили на Съединени американски щати. Спътниците ще бъдат позиционирани в три разнообразни орбити – първата е с параметри 300 на 860 километра, втората – 720 на 720 километра, третата – 6 000 на 12 000 километра. Орбиталните наклони са също разнообразни – този на първата орбита е 28.5 градуса по отношение на екватора, на втората – 24 градуса, на третата – 43 градуса. Всичко това изстисква опциите на “Фолкън Хеви ” на най-много. 

Космическите апарати са разнородни – един от тях транспортира атомен часовник за потребностите на НАСА, различен ще тества опциите на новосъздадено “зелено ” гориво, а трети съставлява слънчева платноходка, основана от Планетното общество.

На тази невероятна фотография, показана от военновъздушните сили на Съединени американски щати, се виждат окомплектованите галактически апарати под обтекателя на “Фолкън Хеви ”. Photo credit: U.S. Air Force

“Лайтсейл 2 ” е правоприемник на “Лайтсейл 1 ” – предходната платноходка, изстреляна благодарение на галактическата ракета “Атлас 5 ” през 2015 година от Кейп Канаверал във Флорида. Целта на задачата бе да се тестват технологиите по разгръщането на платното. Всичко мина сполучливо и платното бе разпънато, само че по думите на представителите на Планетното общество са били установени голям брой дребни проблеми. Всички те са били поправени преди тазгодишния старт на новата платноходка. Сега, когато “Лайтсейл 2 ” излети, чакаме задачата да показва промяна на параметрите на околоземната орбита единствено чрез метода на слънчевото корабоплаване. 

Общата повърхност на платното е цели 32 квадратни метра. Механизмът на деяние е следният: самите светлинни фотони оказват налягане върху платното и те задвижват галактическия уред. Правя обаче значимо конкретизиране – който съставлява заредени частички, реещи се в околослънчевото пространство. Светлината е тази, която избутва платното. 

Счита се, че слънчевото корабоплаване е една от дребното реалистични технологии, които имат капацитета да ускорят галактически апарати на път към далечните звезди. 

Няколко думи и за останалите задачи. GPIM, или Green Propellant Infusion Mission, е ръководена от НАСА и тества опциите на ново “зелено ” гориво. Горивото се назовава AF-M315E и главната му съставна част е хидроксил амониев нитрат. То е нискотоксично и при изгарянето се отделя единствено водна пара и въглероден диоксид. Счита се, че новото гориво може да замести хидразина, който е необятно употребен в актуалната космонавтика, само че е мощно токсичен. 

Експериментът с атомния часовник е също доста значим. Всяка междупланетна задача на НАСА през днешния ден разчита на навигация, която се координира тук, на Земята. Причината – бордовите часовници, употребявани на галактическите апарати, не са по никакъв начин точни. Даже часовниците на актуалните GPS спътници би трябвало да бъдат поправени два пъти на ден. Но новият атомен часовник, създаден за $80 милиона, може да докара до същинска гражданска война в междупланетната космонавтика. Така задачите, които летят до Марс, ще могат сами да пресмятат времето по-точно и да реализират своя лична навигация без да се постанова честа интервенция от наземните ръководители.

Няколко CubeSat-а ще полетят на “Фолкън Хеви ”, включително E-TBEx, PSAT, TEPCE и 15 CubeSat-а, основани от НАСА по стратегия ELaNa. Това е специфична стратегия на американската галактическа организация, в границите на която възпитаници могат да работят непосредствено по основаването на сателитна технология. Така се покачва ползата към галактическите проучвания измежду най-младото потомство. 

Да пожелаем на СпейсЕкс триумф в виновното начинание по извеждането на всички тези задачи! 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР