През декември миналата година около 20 специални гости са поканени

...
През декември миналата година около 20 специални гости са поканени
Коментари Харесай

Зад витрината на състезанието за най-богатите купувачи в света

През декември предходната година към 20 специфични посетители са поканени на чаша шампанско в театъра David H. Koch, част от Lincoln Center в Манхатън, Ню Йорк, до момента в който членове на Нюйоркския балет репетират Лешникотрошачката.

Присъстващите обикалят зад кулисите и беседват с танцьорите, преди да отидат на вечеря в Bad Roman, бляскав италиански ресторант в Columbus Circle.

Всички те са посетители на Mytheresa, онлайн търговец на първокласни артикули, който има два магазина в Германия, споделя The Wall Street Journal.

В първокласния сегмент има нова епоха на конкуренция, в границите на която марките се надпреварват за привличането и задържането на най-богатите купувачи.

Gucci и Brunello Cucinelli отварят бутици в Лос Анджелис, Милано, Париж и Ню Йорк, в които се влиза единствено със специфична покана.

Louis Vuitton и Burberry се насочват към извънредно богатите със съблекални, наподобяващи на хотелски апартамент.

Saks Fifth Avenue и Neiman Marcus набират преимуществата с ранен достъп до извънредни сбирки и преживявания, които не могат да се купят единствено с пари.

Mytheresa пък обезпечава VIP места за музикални фестивали и събития.

Тези старания акцентират една отрезвяваща действителност за доста продавачи на първокласни артикули: след години на напредък, подхранван от по-малко заможните купувачи, пазаруващи като богатите, първокласните марки следят стесняване на своите потребителски бази и спад на продажбите, изключително в Съединени американски щати, където от ден на ден хора са притиснати от висока инфлация и намаляващи спестявания.

В отговор доста от тези компании ухажват все по-силно хората, които към момента имат средства за харчене. За доста от тях да бъдат поканени да пият шампанско по време на балетна подготовка или сходно прекарване е тласък да продължат да пазарят повече от марката хазаин в бъдеще.

Продажбите на персонални първокласни артикули в Съединени американски щати са паднали с 8% през 2023 година до 101 милиарда евро, или към 110 милиарда $, спрямо 2022 година, съгласно Bain & Co. и Altagamma - комерсиалната асоциация за италиански първокласни артикули.

Амбициозните клиенти натискат спирачките, до момента в който по-богатите купувачи пренасочват разноските си към други първокласни сегменти като пътешестване и изискани заведения за хранене.

Продажбите към момента порастват в някои компании, в това число LVMH и Mytheresa, само че с по-бавно движение по отношение на последните години.

На този декор от Neiman Marcus споделят, че се концентрират върху задълбочаване на взаимоотношенията с тези, които харчат над 25 000 $ годишно, тъй като са извънредно лоялни и по-устойчиви на инфлация и други пазарни шокове.

В Neiman Marcus 2% от клиентите обезпечават 40% от продажбите.

Над една трета от приходите на Mytheresa идва от 3% от купувачите.

За фирмите от първокласния бранш също по този начин е по-евтино да накарат съществуващите клиенти да харчат повече, в сравнение с да придобият нови посредством все по-скъпия цифров маркетинг, който също така не може да обезпечи физическите преживявания, за които хората жадуват.

Компаниите от дълго време обслужват така наречен VIP – термин, който датира най-малко от 30-те години на предишния век. Програмата за награди InCircle на Neiman Marcus, която предлага редица преимущества, съществува от 1984 година

WSJ образец с Ким Демпстър, дългогодишна клиентка на Neiman Marcus, която губи диаманта от годежния си пръстен, откакто отпразнува 30-годишнината си предходната година. Търговецът обезпечава самолетни билети първа класа за нея и брачна половинка ѝ от Сан Франциско до Ню Йорк и три нощувки в първокласния хотел Baccarat.

Демпстър и мъжът ѝ Марк, който е вложител, имат персонална среща в шоурума на Bayco Jewels, един от доставчиците на Neiman Marcus, където купуват нов елмаз за годежния пръстен, както и още един за друго украшение. След това вечерят в Cipriani’s със притежателите на Bayco Jewelsе.

„ Преживявания като това са разнообразни “, споделя Марк Демпстър пред WSJ. “Те основават мемоари и образуват взаимоотношения, които не можете да си осигурите сами. “

Дуня Грубиеса, 37-годишна собственичка на логистична компания, сподели, че в последно време получава покана за повече събития, в това число посещаване на архивите на Валентино в Рим и две нощувки в палат в Соренто, Италия - и двете са проведени от Mytheresa.

Брандът, който неотдавна е бил хазаин на обяд за клиенти в дома на италианските дизайнери Доменико Долче и Стефано Габана в Портофино, Италия, постоянно разрешава на гостите да поканят един човек със себе си, като част от тактиката си за постигане до нови клиенти.

Neiman Marcus провежда 50% повече събития за своите най-специални клиенти през 2023 година спрямо миналата година. Те включват четири дни на аления килим на фестивала в Кан, като гостите вървят на филмовите министър председатели със звездите, и бал в Hôtel Swexan в Далас, където имат персонални срещи с бижутери, измежду които Boucheron и Chopard.

Тази година Neiman Marcus възнамерява пътувания до Австралия, където гостите ще посетят шоурума на дизайнера на бижута Margo McKinney и ще научат повече за развъждането на перли. Купувачите нормално би трябвало да харчат над 10 000 $ годишно, с цел да получат това особено отношение.

Saks неотдавна разшири своята Limitless VIP стратегия, с цел да включи по-ексклузивни преживявания, като партньорство със Saint Laurent, в границите на което част от шестте хиляди членове на Limitless съумяват да купят избрани продукти от новата сбирка на марката 48 часа преди те да бъдат обществено налични. Наскоро Saks провежда за клиентите си уикенд в Аспен, включващ разходки с теглени от коне шейни, каране на ски, спа процедури и частни срещи с локален бижутер.

„ Клиентите в действителност желаят това персонално равнище на внимание “, споделя президентът на Neiman Marcus Райън Рос.

А Каролина Кучинели, щерка на Брунело Кучинели и съпрезидент и изобретателен шеф на едноименната италианска марка, прибавя: „ Целта на такива събития е да се основат дълготрайни взаимоотношения с клиентите. И да се намерят хора, които ще станат посланици на марката. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР