През 2020 г. беше отбелязано поредното подобрение във водещата позиция

...
През 2020 г. беше отбелязано поредното подобрение във водещата позиция
Коментари Харесай

ЕС укрепва водещата си позиция в световната търговия с продукти

През 2020 година беше маркирано следващото усъвършенстване във водещата позиция на Европейски Съюз измежду най-големите международни експортьори на хранителни артикули. Що се отнася до вноса, съгласно отчет, оповестен през днешния ден, Европейски Съюз към този момент е третият по величина вносител след Съединени американски щати и Китай.

2020 година беше една изпълнена с изключителни провокации, само че сполучлива година за търговията с артикули на хранително-вкусовата индустрия в Европейски Съюз, чиято обща стойност доближи 306 милиарда евро, от които 184 милиарда евро експорт и 122 милиарда евро импорт. И при двата индикатора се отбелязва слаб напредък от надлежно 1,4 % и 0,5 % спрямо 2019 година

Международната търговия изигра решаваща роля за намаляване на опустошителното икономическо влияние на пандемията от COVID-19 и потвърди, че е главен инструмент за повишение на устойчивостта. Европейски Съюз е най-големият търговски блок, а позицията му на международния пазар се поддържа от необятна мрежа от съглашения за свободна търговия (ССТ).

Януш Войчеховски, член на Комисията, отговарящ за земеделието, сподели: Насърчаването на отворена и обективна търговия е политически приоритет за Европейската комисия, който е изключително потребен за нашите аграрни стопани. Успехът на търговията със селскостопански артикули несъмнено е обвързван с общата селскостопанска политика, която поддържа конкурентоспособността и нововъведенията, както и с отличната известност на нашите артикули като безвредни, създадени по резистентен метод, питателни и с високо качество.

Износът на Европейски Съюз обгръща необятна гама от артикули от всички елементи на веригата за основаване на стойност, което демонстрира конкурентоспособността на хранително-вкусовия бранш на Европейски Съюз в разнообразни класове артикули, вариращи от съществени артикули до артикули на хранително-вкусовата индустрия с висока степен на преправка. Що се отнася до вноса в Европейски Съюз, ясно доминират главните селскостопански хранителни и фуражни артикули, представляващи към 75 % от целия импорт.

По отношение на категориите артикули, износът на свинско месо и пшеница е съдействал доста за увеличението на съвкупния експорт на артикули на хранително-вкусовата индустрия на Европейски Съюз. Нарастването на вноса на артикули на хранително-вкусовата индустрия в Европейски Съюз се дължи основно на повишението на стойностите на вноса на маслодайни семена, мастни киселини и восъчни препарати, палмово масло, плодове и семена от соя.

Китай, Швейцария, Близкият изток и Северна Африка бяха главните дестинации, формиращи растежа на износа от Европейски Съюз на артикули на хранително-вкусовата индустрия през 2020 година Най-голям спад бе маркиран в цената на износа на Европейски Съюз за Съединени американски щати, Турция, Сингапур и Япония. Що се отнася до вноса в Европейски Съюз, доста набъбна делът на Канада. В същото време максимален бе спадът на цената на вноса в Европейски Съюз от Обединеното кралство, Украйна и Съединените щати. С дял от 23 % от общия експорт и 13 % от общия импорт Обединеното кралство беше през 2020 година най-важният сътрудник на Европейски Съюз в търговията с артикули на хранително-вкусовата индустрия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР