През 1969 година на бял свят се появява известният Boeing

...
През 1969 година на бял свят се появява известният Boeing
Коментари Харесай

Airbus A380 - най-големият пътнически самолет в света

През 1969 година на бял свят се появява известният Boeing 747, който става най-големият пътнически аероплан в света. Той носи тази купа в продължение на 36 години. Но през 2005-а се появява нов рекордьор - Airbus A380.
Появата на A380
Разработването на новия Airbus лишава към 10 години. Цената на програмата е 12 милиарда евро. В същото време Airbus преследва доста съответна цел: да сътвори голям аероплан, който да детронира водача на пазара, Boeing.

Интересното е, че предходните модели Airbus са обозначени с показатели от A300 до A340, само че на новия аероплан е присвоено „ изключителното “ означение A380. Причината тук е, че самолетът става двуетажен, а цифрата 8 прилича секцията, състояща се от два кръгли " етажа ".
`Airbus

Според конструкторите най-трудната задача на този план е да се понижи тежестта на гигантския аероплан. Това става допустимо благодарение на модерни материали, по-специално композитни. Въпреки прочут триумф в намаляването на тежестта, на стадия на планиране има опасения, че подобен аероплан заради масата си може да повреди покритието на пистата. В резултат на това самолетът получава огромен брой колела, което понижава натиска върху повърхността.
И незабавно за размера
Нека да преминем към най-интересното. Дължината на самолета е 73 метра, размахът на крилата е 79, а височината е 24. Максималното излетно тегло е 560 тона, а самият лайнер тежи 280. Говорейки за числа. Цената на един подобен аероплан е почти 500 милиона $.

Характеристики
A380 принадлежи към по този начин наречените самолети с ниско крило - крилата минават през долната част на фюзелажа, т.е. жестоко казано са изместени надолу. Самолетът има четири мотора. Те могат да бъдат от Rolls-Royce или Engine Alliance. И двата разновидността са много тихи. На този аспект е обърнато особено внимание, защото лондонското летище " Хийтроу " в началото се счита за едно от основните летища за 380, което има много строги условия за звук.

Airbus употребява примес от керосин и GTL - висококачествено течно гориво, получено благодарение на природен газ. Според експертите от Airbus, моделът A380 е най-икономичният измежду огромните самолети и това е плюс освен от финансова, само че и от екологична позиция.
`Airbus

В съпоставяне с съперника от Boeing, равнището на звук в кабината на A380 е на половина по-малко, а налягането на въздуха се поддържа по-високо, т.е. малко по-близо до естественото атмосферно налягане на земята. И двете решения имат позитивен резултат върху комфорта на пасажерите. Оформлението и потенциалът могат да варират според от желанията на клиента.

Самият Airbus е френски. Но A380 е артикул, може да се каже, " интернационален ": разнообразни секции от самолета се създават в разнообразни предприятия във Франция, Германия, Англия и Испания. Някои съставни елементи се доставят в Европа от Съединени американски щати - от родината на Boeing.
Рекордът е подложен, само че...
През 2021 година производството на A380 стопира. Причината е в слабото търсене. А каква е повода за ниското търсене е различен въпрос. Има доктрина, че това се дължи на някои промени в моделите на пътническия трафик и други характерни нюанси. Както и да е, само че 747 на Boeing към момента се създават и продават сполучливо.

Що се касае до моделът 380, за 16 години са създадени 251 самолета Airbus A380. По време на тяхното битие са издигнати повече от хиляда " боинга ". В момента A380 се употребяват от 12 самолетни компании. Можете да ги видите на летища в разнообразни градове по света – от Токио до Лос Анджелис. Най-голяма част то тези самолети са благосъстоятелност на самолетната компания Emirates.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР