Пресветата Българска православна църква почита днес паметта на Преп. Пимен

...
Пресветата Българска православна църква почита днес паметта на Преп. Пимен
Коментари Харесай

Почитаме светец, чието отричане от света бил така безгранично, че той се отказал дори от свиждане с майка си

Пресветата Българска православна черква уважава през днешния ден паметта на Преп. Пимен Велики. Св. Фанурий.

Преподобният Пимен Велики се родил в Египет към 340 година Още от млади години отишъл в пустинята да се подвизава с двамата си братя. Искреността на отричането на Пимен от света била по този начин безгранична, че той се отказал даже от рандеву с майка си, когато тя пристигнала да навести децата си в дребния манастир. Само по мощното гледище на братята Пимен пристигнал до вратата, зад която стояла майка му и ѝ споделил: „ Мамо, какво повече предпочиташ: да ни видиш тук на земята или там – във вечността? Ако великодушно понесеш краткотрайната разлъка с нас, то в бъдещия живот безусловно ще ни видиш. Тъй доста ние се надяваме на Божието великодушие! " „ Щом безусловно ще ви видя там – дала отговор положителната и благочестива майка – то не искам да ви видя тук. " И утешена с тая вяра, тя си отпътувала от пустинята, без да прави повече опити да види децата си и да ги отвлича от подвига на определения от тях живот.

По-късно преподобни Пимен също по този начин отказал да одобри и шефът на египетската област, който бил чул доста за подвижничеството му и поискал да го посети. Преподобният отказал да го одобри, тъй като считал, че в случай че висши всемирски лица стартират да го посещават, то и мнозина от елементарния народ ще нарушат неговото уединение и тогава той ще се подложи на заплаха да изгуби смирението и да падне в горделивост.

Преподобни Пимен се славел със строгия си живот и имал доста възпитаници, които наставлявал с огромна мъдрост. „ Един брат, който живее дружно с други братя – казвал той, -трябва да бъде като каменен истукан: оскърбяван – да не се сърди, прославян – да не се превъзнася. " „ Злобата в никакъв случай не изгонва завист, само че в случай че някой ти стори зло, ти му направи положително, и твоето положително ще победи неговата завист! "

Преподобният Пимен умрял към 450 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР