Препаратите за почистване станаха вездесъщи заради пандемията, но американски учени

...
Препаратите за почистване станаха вездесъщи заради пандемията, но американски учени
Коментари Харесай

Препаратите за почистване излагат хората на същото замърсяване като автомобилите

Препаратите за разчистване станаха вездесъщи поради пандемията, само че американски учени настояват, че те може да са рискови за здравето, заяви Мейлонлайн.

Специалисти от Университета на Калифорния в Дейвис направиха наблюдения в " реалистични условия на закрито ", които наподобяват работата на професионални хигиенисти. Така откриха, че от препаратите, които се употребяват за разчистване на повърхностите, може да се отсрочат дребни частици в човешките дихателни пътища с ритъм, еднакъв, или даже по-висок от аерозолите от изгорелите автомобилни газове.

Резултатите са значими за хора, работили доста с дезинфектиращи спрейове през пандемията от Ковид-19.
Изследване от 2021 година откри, че домакинските спрейове към този момент изпускат повече нездравословни органични съединения от всички коли във Англия.
Специалистите знаят, че почистването на повърхностите на закрито с дезинфектанти може да генерира вторични замърсители като газове и аерозоли. Образуването на вторични органични молекули обаче не е обсъждано изчерпателно в реалистични условия на закрито.
Вторични органични аерозоли са молекулите, създавани с окисляване през няколко генерации от първичната молекула.

" Разбирането на механизмите на образуването и свойствата на вторичните органични аерозоли е доста значимо за оценяване на резултата им върху климата, качеството на въздуха и човешкото здраве ", изясни проф. Анел Виртанен от университета на Източна Финландия, която не е взела участие в проучването.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР