Част от крайбрежието на Дубай с дължина 70 километра може

...
Част от крайбрежието на Дубай с дължина 70 километра може
Коментари Харесай

Дубай планира най-големия в света проект за регенериране на брегова ивица

Част от крайбрежието на Дубай с дължина 70 километра може да се трансформира в най-големия план за регенериране на брегова линия в света, в случай че се пристъпи към осъществяването на Dubai Mangroves, написа CNN.

Над 100 милиона мангрови дървета и шубраци, които виреят главно в крайбрежни води, където могат да поддържат цели екосистеми, ще бъдат засадени като част от плана. Това е задоволително за абсорбирането на над 1.2 млн. метрични тона въглероден диоксид годишно, съгласно URB, компанията за създаване на устойчиви градове, която стои зад самодейността. Това се равнява на премахването на 260 000 бензинови автомобила от пътищата.

Мангровите гори са защитната система на природата против бреговата ерозия и повишаващото се морско ниво, които засягат всеки крайбрежен град, включително и Дубай, ” споделя Бахараш Багхериан, създател на URB.

“В момента сме във фаза на изследване. Набелязали сме шест местоположения за пилотни изследвания като последващи етапи и се фокусираме върху проектирането на тези местоположения. Предвиждаме планът за бъде приключен до 2040 година ” добавя той.
По-добри от тропически гори
Сред другите планове на URB, които към момента са във фаза на обмисляне, е и общоприет проект за основаването на над 1 000 км. велоалеи в Дубай до 2040 година, както и Dubai Reefs, плаваща общественост за морски проучвания и екотуризъм, която ще включва най-големия неестествен риф в света. Dubai Mangroves в началото бе препоръчан като част от Dubai Reefs, а след това бе самостоятелен като обособена самодейност. Той има за цел да се опълчи на няколко екологични и градски провокации, съгласно Багериан.

Основно, планът има за цел да се бори с въздействието от климатичните промени ”, споделя той, което се реализира с естествената дарба на мангровите дървета да смекчават покачването на морското равнище като последователно основават буфер сред морето и сушата и способността им да отстраняват въглеродния диоксид непосредствено от атмосферата.

Мангровите гори могат да вършат това 10 пъти по-бързо от зрелите тропически гори, след което да съхраняват въглерода три до пет пъти по-плътно, съгласно Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати. Те носят и други изгоди, защото основават естествено местообитания за риби, птици и други растения, като по този метод усилват биоразнообразието. Също по този начин мангровите гори непосредствено усъвършенстват стопанската система на крайбрежните общности като поддържат риболова и аквакултурите, като също по този начин обезпечават първични материали за занаятчийство и строителство. Както може да се види от други мангрови гори по света, те също по този начин могат да се трансфорат в туристическа атракция.

Проектът има за цел да вдигне летвата за екологично виновния туризъм, като сътвори среда, в която посетителите могат да се любуват на природата без да ѝ вредят ”, съобщи Багериан, допълвайки, че задачата е освен да се притеглят туристи, само че и да бъдат насърчавани да стават дейни участници в съхраняването на естественото завещание.

Сред оборудванията, които са планувани за създаване, са център за запазване на природата, в който ще работят морски биолози и огромен ботанически музей.
AI градинари
Технологиите ще играят роля в създаването и активността на Dubai Mangroves, като изкуствен интелект ще следи непрекъснато растенията.

Разглеждаме авангардни принадлежности като залесяване с дронове, с цел да засадим мангровите дръвчета дейно, както и за технология за отдалечено наблюдаване, с цел да следим положението и растежа на горите ”, добави Багериан.

Дронове ще слагат мангровите семена тук-там, на които имат максимален късмет да оцелеят. След това ще се употребяват сателитни изображения, с цел да се получи обща картина на покритието и да се улесни откриването на зони, които имат потребност от нараснало внимание. В също време, анализите, ръководени от AI да обработват огромни масиви от данни, с цел да оферират на биолозите и урбанисти насоки във връзка с напъните за възобновяване и ограниченията, които се вземат.

Багериан счита, че с изключение на в битката с климатичните промени и подсилването на локалната стопанска система посредством екотуризъм, планът ще усъвършенства и качеството на живот на локалните хора.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР