Балтийско море, което и без това страда от недостиг на

...
Балтийско море, което и без това страда от недостиг на
Коментари Харесай

Хората замърсиха Балтийско море с токсични метали

Балтийско море, което така и така страда от дефицит на О2, е застрашено от още една заплаха: замърсяване с талий. Неотдавнашно проучване на учени от Океанографския институт Уудс Хоул ((WHOI) демонстрира, че човешката активност е виновна за навлизането на обилни количества от този отровен метал в морето, написа Science Daily.

Според оценки на откривателите, сред 20 и 60% от талия в Балтийско море е резултат от човешка активност през последните 80 години. Въпреки че актуалните равнища на талий в морската вода не са високи, изследването поражда опасения, че в бъдеще металът може да се усили заради продължаващите антропогенни действия или промени в химичния състав на морето.

За благополучие, неповторимата среда на Балтийско море, богата на сулфидни минерали, улавя по-голямата част от талий в седиментни скали, предотвратявайки незабавното му разпространяване. Това обаче основава и евентуален риск в бъдеще.

Проучването също по този начин хвърля светлина върху вероятния генезис на замърсяването с талий. Нарастването на производството на...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР