Преминаването към еврото няма да повиши допълнително инфлацията. Това заяви

...
Преминаването към еврото няма да повиши допълнително инфлацията. Това заяви
Коментари Харесай

Пеканов: Въвеждането на еврото няма да повиши инфлацията - Икономика

Преминаването към еврото няма да увеличи в допълнение инфлацията. Това съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов в ефира на Българска национална телевизия.

Той означи, че еврото е по-силно отпреди 10 години, когато сме можели да следим разтърсвания. Такива сега нямаме. Приехме ограниченията, които да успокояват пазарите. Институционално еврото е по-силно, акцентира Пеканов.

Във връзка със законопроекта за въвеждането на еврото, вицепремиерът съобщи, че служебният кабинет би трябвало да работи интензивно по техническите процеси.

Влизането в еврозоната е политически въпрос, който би трябвало да бъде решен от постоянен кабинет и надлежно този кабинет да подаде настояването, с цел да се случи на 1 януари 2024 година Служебният кабинет би трябвало да продължи с процедурата и подготовката за въвеждането на еврото в посочения период, с цел да подкрепи един постоянен кабинет. Това включва подготвителни ограничения за отбрана на потребителите, тъй че по време на преходния интервал да не се случат някакви разтърсвания – хората да не са под риск да бъдат ощетени, сподели Пеканов.

Приоритетна тематика на служебния кабинет е и присъединението на страната ни към Шенгенското пространство, означи още вицепремиерът. През тази седмица получихме доста положителни сигнали от изявлението на немския канцлер Олаф Шолц в Прага. Той сподели, че счита, че България, Румъния и Хърватия дават отговор на критериите и надлежно поддържа това ние да влезнем в Шенгенското пространство, изясни Пеканов.

Относно прекосяването към новия програмен интервал на еврофондовете, Пеканов разгласи, че средствата за градежа на Автомагистрала „ Струма “ няма да бъдат върнати, като се работи с Европейска комисия за сформиране на работна група, която да дефинира изискванията за прекосяване от единия към другия програмен интервал.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР