Премиерът Николай Денков не очаква Австрия да промени позицията си

...
Премиерът Николай Денков не очаква Австрия да промени позицията си
Коментари Харесай

Австрия не е променила позицията си за приемането ни в Шенген

Премиерът Николай Денков не чака Австрия да промени позицията си за приемане на България в Шенген по въздух и море.

Министър-председателят взе участие в работно заседание в Народното събрание на представители на комисиите по външна политика и по европейска интеграция с вицепремиера Мария Габриел и вътрешния министър Калин Стоянов, оповестява Българска телеграфна агенция.

Коментарът му за Австрия беше изработен във връзка  информации, че сме се зарадвали прекомерно рано за Шенген и страната не е споделила публично „ да “ по въздух и море.

„ От седмици насам вървят договаряния, в тези договаряния неведнъж Австрия е давала знак, че тя е съгласна на отваряне на Шенген във връзка с въздушни и морски граници.

Това, за което преговаряме през последните седмици, е по какъв начин да се формулира решението, обвързвано със сухопътните граници. Така че не чакаме смяна в тази позиция, тъй като, в случай че Австрия промени отношението си към това, което към този момент е приела, това значи, че ние влизаме в напълно друга полемика.

Аз не чакам това да се случи “, съобщи Николай Денков. 

Официалното " да " ще бъде решението на Европейския съвет, преди този момент всичко е импровизирано, сподели министърът на финансите Асен Василев, който също участва на срещата.

Дотогава текат договарянията, разяснява и вицепремиерът Мария Габриел.

В момента преговорният развой продължава, към момента има задоволително процедурно и техническо време решението да бъде взето до края на годината, съобщи тя.

„ За нас присъединението към Шенген е резистентен, дълготраен ангажимент на България да продължи, както е казано в отчета на Европейската комисия, да охранява надеждно външните граници на Европейския съюз и да има постоянна система за ръководство на границите “, акцентира Мария Габриел.

Тя добави, че преговорният развой е внимателен.

„ Аз желая и в този миг да благодаря на сътрудниците от Австрия и Румъния за това, че продължаваме в доста градивен дух да почистваме и последните елементи, тъй като всички считаме, че имаме една цел – България и Румъния въз основа на резултатите и това, което са заслужили, а точно – присъединението към Шенгенското пространство, да го регистрират и в идващите си стъпки и взаимна работа освен с сътрудниците от Австрия, само че и с сътрудниците от всички страни членки от Шенгенското пространство “, добави Габриел.

Председателят на Комисията по външна политика в Народното събрание и водач на ГЕРБ Бойко Борисов помоли за повече оптимизъм.

Той разяснява, че няма да се откажем от отваряне на сухопътните граници, само че използването на Шенгенската система значи друго доверие към България.

Румънският министър председател Марчел Чолаку също разяснява тематиката, като съобщи, че държавното управление ще продължи през 2024 година напъните за изцяло присъединение на страната към Шенгенското пространство и загатна, че " всички сигнали " сочат, че тази цел е осъществима, съобщи Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

" След 13 години очакване имаме най-сетне политическо съглашение. Предстои то да бъде приложено в скоро време на публично равнище посредством решение на представителите на всички страни членки на Европейски Съюз.

Премахването на въздушните и морските граници от март 2024 година съставлява право, извоювано след дълги договаряния, само че сигурно нещата няма да спрат тук ", съобщи министър председателят на Румъния на държавно съвещание през днешния ден.

" Ще продължим напъните и идната година за цялостното присъединение към Шенгенското пространство и се веселя, че всички сигнали, които имаме, демонстрират, че тази цел е осъществима.

Това е първият съответен резултат в целия този 13-годишен интервал, в който доста хора приказваха, разясниха и си даваха мнението. Но в действителност реализираха доста малко.

Това държавно управление ще направи по този начин, че румънците да бъдат третирани в действителност като равноправни сътрудници в Европейския съюз, а нашата стопанска система да нарасне експоненциално ", уточни още Чолаку.

Припомняме, че по-рано от Министерството на вътрешните работи на Румъния оповестиха, че на 23 декември са постигнали политическо съглашение със съответните министерства на Австрия и България за разширение на пространството на Шенген с Румъния и България с въздушни и морски граници от пролетта на идната година.

„ Влизането в Шенгенското пространство ще стане по поетапна формула - първо с въздушните и морските граници, по-късно през годината ще има договаряния за влизане в зоната за свободно придвижване и със сухопътните граници ”, се споделя в информацията на румънското министерство.

„ Съгласуваната на равнище Европейски Съюз дата на присъединение за въздушния и морския превоз е 31 март 2024 година, за сухопътните граници вероятността е 2025 година “, твърди вестник „ Адевърул ”, като се базира на държавни източници. Постигнатото съглашение би трябвало да бъде доказано до два дни с гласоподаване в Комитета на непрекъснатите представители на Европейски Съюз, отбелязва изданието.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР