Премиерът на Нидерландия Марк Рюте връчи оставката на правителството си

...
Премиерът на Нидерландия Марк Рюте връчи оставката на правителството си
Коментари Харесай

Непреодолими различия за миграцията. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте подаде оставка

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте връчи оставката на държавното управление си на краля на страната, предадоха международните организации в събота. Това се случи, откакто ден по-рано Рюте заяви, че четворната коалиция се разпада поради разногласия за миграционната политика.

Консервативната партия на Рюте се опитваше да ограничи потока от търсещи леговище след разногласия предходната година по отношение на препълнените миграционни центрове. Тази седмица министър председателят предложи броят на роднините на бежанци, допускани в Нидерладия, да бъде стеснен до 200 души на месец.

Християнският съюз и социално-либералната партия D66, които са съдружни сътрудници на Рюте, обаче изрично отхвърлиха концепцията.

" Всички страни поставиха огромни старания, с цел да намерят решение, само че за жалост разликите по отношение на миграцията са невъзможни за превъзмогване ", сподели след това Рюте.

" Четирите страни взеха решение, че не могат да реализират съглашение за миграцията ", сподели и представителят на Християнския съюз Тим Куйстен. " Затова взеха решение да сложат завършек на това държавно управление ", добави той.

Рюте беше подложен на напън по отношение на миграцията след възхода на крайнодесни партии като тази на Герт Вилдерс, отбелязва Би Би Си. В края на предходната година Нидерландия наложи несъгласие на влизането на България в Шенгенското пространство точно поради тематиката миграция и опазването на външните граници на Европейски Съюз, каквато е границата на България с Турция.

56-годишният Рюте е най-дълго управлявалият министър-председател на Нидерландия. Той заема поста от 2010 година Сегашното държавно управление, което встъпи в служба през януари 2022 година, е неговата четвърта коалиция.

Според локалните медии се чака нови парламентарни избори да се проведат през ноември. Кабинетът на Рюте ще остане на власт при разхлабен парламент до сформирането на ново ръководство.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР