Премиерът на Австралия Антъни Албанезе заяви след среща с новозеландската

...
Премиерът на Австралия Антъни Албанезе заяви след среща с новозеландската
Коментари Харесай

Австралия и Нова Зеландия се обединяват срещу Китай

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе съобщи след среща с новозеландската си колежка Джасинда Ардърн през днешния ден, че двете страни са на едно мнение за политиките си към тихоокеанските острови, където въздействието на Китай пораства, съобщи Асошиейтед прес.

Ардърн е първият задграничен водач, който посещава новия австралийски министър председател след избирането му на 21 май. И двамата оглавяват левоцентристки държавни управления, а Ардърн дефинира изборната победа на Лейбъристката партия на Албанезе след близо 10 години в съпротива като рестартиране на двустранните връзки.

Австралия, Нова Зеландия и Съединени американски щати се притесняват, че новият пакт за сигурност сред Пекин и Соломоновите острови може да докара до основаването на китайска военна база там. И Соломоновите острови, и Китай отхвърлят опцията това да се случи.

На журналистически въпрос дали Австралия желае Нова Зеландия да прави повече за противопоставяне на възхода на Китай в Тихия океан, Албанезе отговори: " Ние мислим еднообразно във връзка с Тихия океан ". " Очаквам с неспокойствие да работя с министър-председателката Ардърн и нашите демократични съседи ", добави Албанезе пред кореспонденти в Сидни.

Ардърн съобщи, че доста страни са предпочели да запазят икономическите си връзки с Китай, вместо да подписват съглашения за сигурност. " Нека чуем мнението на страните от Тихоокеанския регион по тези въпроси ", сподели тя.

Албанезе съобщи, че съседите на Австралия, която е най-големият донор на задгранична помощ в района, я възприемат съществено, защото държавното управление ѝ е дало обещание по-активни дейности във връзка с излъчванията на газове с парников резултат. Много от тихоокеанските острови считат климатичните промени за най-непосредствената и даже екзистенциална опасност за тях.

Предишното австралийско държавно управление пое уговорката до 2030 година да понижи излъчванията на Австралия с 26 до 28 % по отношение на нивата от 2005 година Правителството на Албанезе дава обещание понижение с 43 %.

Нова Зеландия е окуражена от повишената упоритост на Австралия, сподели Ардърн. Набелязаната от Нова Зеландия цел е до края на десетилетието нездравословните ѝ излъчвания да бъдат съкратени с 30 %.

" Тихоокеанският район показва измененията в климата като опасност номер едно ", сподели Ардерн и добави: " Знам, че в Нова Зеландия ни следва още доста работа, само че приветстваме присъединението на Австралия по този път ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР