Премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев планират скорошна визита

...
Премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев планират скорошна визита
Коментари Харесай

Петков и Радев ще подпишат предложение на Макрон за вдигане на ветото за Северна Македония за ЕС?

Премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев възнамеряват скорошна аудиенция в Париж, където да одобрят предложение на френския държавен глава Еманюел Макрон за повдигане на ветото за евроинтеграцията на Северна Македония. Това твърди организация БГНЕС, която се базира на източници от разнообразни политически обединения, взели участие в последния Коалиционен съвет на 27 май.

В срещата присъединяване взеха министър председателят Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова, Иван Ченчев и Георги Свиленски (БСП), Гроздан Караджов и Станислав Балабанов (ИТН), Атанас Атанасов и Владислав Панев (ДБ). Все още няма публично изказване по тематиката от представители на държавното управление.

Според БГНЕС съдружните сътрудници са се разбрали да не разясняват публично проблема с ветото за Северна Македония през идващите 2 седмици.

Българското държавно управление и Радев към този момент са провели диалози с френското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Макрон е заречен да включи всички български претенции в преговорната рамка и самият той да бъде поръчител за тяхното осъществяване. На 18 май от Елисейския замък разгласиха публично известие за диалозите, в които се отбелязваше, че в тях е взел участие и министър председателят на Северна Македония - Димитър Ковачевски. Макрон е поел ангажимент за поощряване на разговора сред двете страни и е подкрепил европейската вероятност на Западните Балкани.

" Това на процедура значи, че ние се доверяваме напълно на Макрон, само че в това време рискуваме да изпаднем в десетилетен спор, тъй като всяка една от страните членки ще може да блокира всяко едно решение. Това ще бъде спор безспир, а ние не желаеме турски вид ", споделя един от участниците в Коалиционния съвет пред организацията.

Позицията на България за повдигане на ветото за начало на договаряния за участие на Скопие в Европейски Съюз гласи правата на българското малцинство да бъдат обезпечени в Конституцията на западната ни съседка. Преди няколко дни министър председателят Петков изиска от президента Румен Радев привикване на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) по тематиката за Северна Македония, само че Радев не видя причина да го свика. Той желае " гаранции от РСМ, които да доведат до необратими резултати ".

Според различен участник в срещата от 27 май в проекта на Макрон " има оферти, които не са ясни и изобщо не е несъмнено, че Европейската комисия може да даде гаранции за тяхното осъществяване в бъдеще ". На участниците в съдружния съвет е направило мощно усещане информацията, че " президентът Радев е провел доста позитивен диалог с Макрон ".

" Това е толкоз транспарантно. Самият Радев ден след съвета сподели следното: " Мога да поздравя президента Макрон за неговото визионерство и храброст да търси съответно решение за намиране на излаз от тази обстановка и за отстояване на истината и справедливостта “, споделя участник в Коалиционния съвет.

Един от участниците в държавната среща обаче се отнесъл с " неуважение " към мнението на българите по въпроса за евроинтеграцията на Скопие. " Каквото и да предложим, то ще мине, тъй като българите не схващат този въпрос ", са били неговите думи. " Сигурно и заради тази причина са отделени десетки хиляди лв. за социологическа организация, която да обработва популацията по този въпрос през идващите две седмици ", твърди още той.

Вдигане на ветото било належащо и заради желанието на Украйна да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Много неприятен сигнал ще бъде, в случай че Украйна получи покана, а РСМ и Албания не престават да чакат и заради тази причина френското председателство бърза с предлагането.

Според един от участниците в Коалиционния съвет проектът на Макрон би трябвало да бъде подготвен преди провеждането на Корепер - Комитетът на непрекъснатите представители на държавните управления на страните членки на Европейски Съюз. Той е главният предварителен орган на Съвета на Европейски Съюз. Преди разискването му от Корепер проектът на Макрон трябвало да бъде утвърден от българското външно министерство. Очаква се в делегацията ни в Париж да има и представител на Министерство на външните работи.

По време на диалозите не са обсъждани задълбочено нито казуса за правата на българите в Северна Македония, нито главната точка от Договора за добросъседство от 2017 година - за общата история на двете страни.

Според БГНЕС първите публични мнения по тематиката би трябвало да дойдат, откакто бъде оповестен и подсилен препоръчаният текст от Министерство на външните работи. Към момента съдружните сътрудници настояват, че " няма никакви отстъпления по въпроса за РСМ и националните ползи на страната ни ще бъдат предпазени ". Петков пък към този момент съобщи няколко пъти, че въпросът е толкоз значим, че няма по какъв начин да се вземе еднолично решение и дефинира като нечиста сделка тезата, че самият той бил дал единодушие за повдигане на ветото.

По време на срещата е реализирано единодушие и всяко друго мнение и позиция по този въпрос на политици, учени, историци, публицисти да бъде " оптимално бързо атакувано и с тежки политически обвинявания ".

Поисканият от премиера Кирил Петков КСНС при президента по тематиката за Скопие ще бъде призован след визитата във Франция. За провеждането му персонално се е заел самият министър-председател.

След съвещанието на КСНС при Радев - Българска социалистическа партия ще свика Националния съвет, който ще даде мандат на Корнелия Нинова да поддържа оферти текст. Останалите партии, които са част от държавната коалиция, ще призоват депутатите си " да гласоподават по съвест или пък ще ги призоват да поддържат единственото допустимо решение ". По този метод ще бъде изменена досегашната позиция на страната ни, а министър председателят Кирил Петков ще извърши обещанието си всичко да бъде утвърдено от Народното събрание.

" България доста повече от самата РСМ - да не приказваме за Франция, която първа блокира РСМ - желае управляващите в Скопие да стартират договаряния за участие в Европейски Съюз. Решението е допустимо и то може да бъде открито доста бързо, стига да има минимална воля от страна на Северна Македония. Достатъчно е да погледнем на диагонал стенограмите от последните договаряния сред делегациите на двете външни министерства. Поведението на една от тях граничи с надменност ", оповестява още участник в Коалиционния съвет. " Решение би трябвало да има и то е допустимо. Но погледнете посланията на локалните политици, на президента Пендаровски, на опозицията, на участници в ръководството. Те намерено приказват, че участието им в Европейски Съюз е далечна вероятност. По-голямо антиевропейско държание и агитация има единствено в Беларус и Русия ", твърди източникът на БГНЕС.

Макар министър председателят на Северна Македония - Димитър Ковачевски, да сподели преди седмици, че Скопие слага на високо равнище гаранциите за българското малцинство и се работи по въпроса, реториката на Стево Пендаровски е напълно друга. Според него обстановката на българската политическа сцена сега е такава, че мъчно може да се реализира съглашение. Последно той назова " заблуда " влизането на Северна Македония в Европейски Съюз в обозримо бъдеще.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР