Спирка Св. Никола“, се изписва на светлинното табло на автобусите,

...
Спирка Св. Никола“, се изписва на светлинното табло на автобусите,
Коментари Харесай

Помните ли спирка Отдих и култура? Там е била първата бирария на Варна

Спирка " Св. Никола “, се изписва на светлинното табло на рейсовете, които минават край квартал " Чайка “. До преди 30 години спирката се споделяше " Отдих и просвета “. Но преди близо 90 години край нея е била първата бирария-градина на морската столица. Носила е името " Американ парк “. В нея се е събирал елитът, хайлайфът на Варна. Престиж е било да си клиент на най-модното заведение - баровци, кокетки, свалки, музика, миризма на тежък тютюн...

Заведението за висшата класа на тогавашния град не съществува от дълго време. Мястото в този момент е безшумно, пусто - поляна с дръвчета. Не се чува звънтенето на чашите, токчетата в ритъма на джаза, шумните приказки, смехът, веселието.

Първата бирария във Варна е основана през 1936 година от Георги Нолев, който се е завърнал от гурбет в Съединени американски щати. Култовото тогава заведение е построено по сходство на локалите зад Океана. Намира се Евксиноградското шосе (сега бул. " Княз Борис I “, съвсем по средата сред Катедралата и двореца Евксиноград). Разполагало е с лятна градина и тераса. Това е единственото по рода си заведение във Варна, което е привличало гостите си с необикновената атмосфера, пренесена от далечния и чужд за множеството българи континент.

Не е било единствено място за срещи на по бира, както е в този момент. То е било като магнит за елита на града с тематични вечеринки, даже такива, свързани с поетични рецитали. Такава е била модата тогава. Може би поради него регионът да е бил кръстен " Отдих и просвета “, като продължение на мястото, където е било паметното заведение, диктувало стила на държание в обществото, донесло " Епохата на джаза " във Варна, свободата на другарство сред двата пола.

Създателят на " Американ парк “ - Георги Нолев, е бил на 44 години, когато е внесъл във Варна нова атмосфера и страсти. В работата му оказват помощ тримата му синове: Манол, Филип и Васил.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР