Премиерът Бойко Борисов оправда държавната преса над частния оръжеен бизнес

...
Премиерът Бойко Борисов оправда държавната преса над частния оръжеен бизнес
Коментари Харесай

Дунарит няма да отиде при Пеевски, увери Борисов

Премиерът Бойко Борисов оправда държавната преса над частния оръжеен бизнес у нас в последните месеци с желанието си да обезпечава спомагателни поръчки за държавните военни фабрики, с цел да можело те да заработват огромни облаги, да заплащат повече дивиденти в бюджета и по този начин да имало повече пари за финансиране на разнообразни претенции към държавното управление, които надхвърляли 15 милиарда лева

" Сянката на Делян Пеевски не стои зад абсурда с " Дунарит ". Мога да ви уверя, че " Дунарит " няма да отиде при Пеевски ", съобщи министър-председателят в изявление за бТВ в понеделник и добави, че в случай че русенското оръжейно дружество " Дунарит " и тревненското " Емко " са отстранили нарушаванията, поради които бяха прекъснати лицензите им, още в понеделник разрешителните им ще бъдат възобновени.

" Емко ", което до началото на септември бе еднолична благосъстоятелност на предприемача Емилиян Гебрев, само че посредством нарастване на капитала в този момент негов мажоритарен акционер е синът му Христо Гебрев, както и " Дунарит ", за чиято благосъстоятелност претендира " Емко ", в края на юли се оказаха с прекъснати лицензи. " Емко " поради открити нарушавания на противопожарната сигурност, " Дунарит " – поради повдигнати обвинявания против съвета на шефовете за източване на русенския цех в интерес на някогашния банкер Цветан Василев, чиято банкрутирала КТБ бе заемодател на " Дунарит ". Министерството на стопанската система даже предприе стъпки по преодоляване на предприятието като купи дълга му към КТБ, само че сдружението финтира страната, плащайки борча си в края на август. Последва прекъсване на поръчки на държавния оръжеен търговец " Кинтекс " към " Емко " и пренасочването им към ВМЗ с претекст да не се наложи " Кинтекс " да заплаща неустойки по контракти поради спрения лиценз за експорт на продукция на " Емко ".

Сега Борисов разгласи,че не го интересуват нито " Дунарит ", нито " Емко ", а да има поръчка за държавните военни фабрики, които работели сега на ишлеме за частнитефирми, които обирали облагите.

" Държавата има ангажимент държавните компании за работят и в случай че им е цялостен потенциалът, да оказва помощ и на частните. Не може държавните фабрики и компания да работят напълно за медиатори. Защо сред държавната ВМЗ и държавната компания в Сърбия за барут не се е сключил пряк контракт, а има медиатор, който подвига цената ", разяснява Бойко Борисов.

Той разгласи още, че откакто " Дунарит " се платил дълга по заема от КТБ и парите са влезнали при синдиците на банкрутиралата банка, +вече се работи, изнася си продукцията, заплаща си отговорностите и никой не го закача ". " След като си заплати отговорностите, няма потребност от избавяне ", съобщи още министър председателят и сподели, че е дал ясни инструкции на министъра на стопанската система за политиката във военно-промишления комплекс.

" Не желая и да знам кой е притежател на " Дунарит ", сподели още той във връзка изказванията на Емилиян Гебрев, че той е притежател на русенското дружество, което обаче се оспорва от икономическия министър Емил Караниколов. Според него акционер е обвързваното с Цветан Василев сдружение " Кемира ".

" Нито Пеевски, нито Василев ме интересуват, интересува ме " Кинтекс " да докарва контракти и да заплаща заплати. Направили сме всичко належащо за обезпечаване на по-високи заплати, най-много поръчки и унищожаване на медиаторите ", заявява Борисов.

Той разгласи още, че не поддържа връзка с Пеевски и не може да каже дали той има ползи към оръжейния бизнес. Депутатът от Движение за права и свободи отхвърли в миналото да е имал, да има сега и да има за в бъдеще ползи в този бранш, само че в средите настойчиво се твърди, че в реалност е тъкмо противоположното.

Преди това Борисов уточни, че неговите държавни управления са довели компаниите от ВПК от митинги, стачки и липса на поръчки, до работа с " темпове, каквито и по време на социализма не са работили " и даже били отворени и най-старите мощности, с цел да може да се извършват поръчките за чужбина.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР