Премиерът Борис Джонсън ще гарантира, че Великобритания ще напусне напълно

...
Премиерът Борис Джонсън ще гарантира, че Великобритания ще напусне напълно
Коментари Харесай

Джонсън бетонира Brexit до края на 2020-а с или без търговска сделка с ЕС

Премиерът Борис Джонсън ще подсигурява, че Англия ще напусне изцяло Европейски Съюз - с или без двустранно комерсиално съглашение - до края на 2020 година, оповестяват The Telegrapf и BBC. Това е заложено в допълнения към досегашния законопроект за Brexit (Споразумение за отдръпване от ЕС), който беше импортиран тази седмица от държавното управление за разглеждане и утвърждение от новосформирания английски парламент.
Джонсън ще се възползва от голямото си болшинство, с цел да прокара радикално изменен законопроект, с който да попречи на Камарата на общините да удължи така наречен " временен интервал ". Периодът стартира да тече след Брекзит на 31-ви януари следващата година и на този стадий би трябвало да продължи до края на 2020-а.
Британското държавно управление ще добави нова уговорка към законопроекта за Brexit, която ще направи нелегално Народното събрание да продължава процеса на търговски договаряния с Европейски Съюз след края на идната година. Преходният интервал, съгласно сегашните документи, може да бъде удължаван по взаимно единодушие до две години, ако не бъде реализирано комерсиално съглашение в точния момент. Ако поправката бъде гласувана ще бъде изключено каквото и да е удължение.
 

Министърът за Brexit в сянка от Лейбъристката партия Киър Стармър назова решението " неразумно и безконтролно " и че министър председателят е " подготвен да изложи на риск работата на хората ".
С болшинството от 80 места в Народното събрание Джонсън надали ще има проблем да трансформира проектозакона в закон с някои промени преди избраната дата за излизане от Европейски Съюз на 31 януари. След това до края на преходния интервал на 31 декември 2020 година държавното управление би трябвало да контракти комерсиално съглашение. В противоположен случай страната би трябвало да напусне евросъюза без договорка и двустранните взаимоотношения да се дефинират по разпоредбите на Световната комерсиална организация(СТО).
Даунинг Стрийт има намерение да организира гласуването на законопроекта този петък, с цел да даде на гласоподавателите, които поддържаха Консервативната партия на изборите през предходната седмица, ранен " Коледен подарък " и в това време да се резервира инерцията на безапелационната изборна победа.
Това също по този начин цели да потвърди на гласоподавателите, че господин Джонсън няма желание да употребява голямата си нова власт, с цел да преследва " по-гъвкав " преговорен метод с Европейски Съюз и " по-мек " Brexit, както се притесняваха някои от водещите на акцията за излизане на Англия от Европейски Съюз.
Преди дни беше представен аудио запис, в който главният европейски договарящ Мишел Барние уточни, че комерсиалната договорка след Brexit, препоръчана от настоящия министър председател на Обединеното кралство Борис Джонсън, не може да бъде финализирана до 2021 година.
По време на записа Барние беседва с няколко депутати от Европейски Съюз на частна среща. " Няма да реализираме всичко за 11 месеца ", декларира Барние, визирайки поставения от Джонсън график, съгласно който Англия ще успее да подписа комерсиално съглашение с Европейски Съюз до края на идната година, откакто преди този момент Обединеното кралство напусне съюза както е планувано на 31-ви януари следващата година.
Решението на двете договарящи страни за удължение на преходния интервал до 2021 или даже до 2022 година ще би трябвало да бъде взето през идващия юни. Но днешната вест, че Борис Джонсън е внесъл промени в проектозакона за Brexit, целящи да не може да бъде продължен " преходния интервал " след 31-ви декември следващата година, може да възобнови страховете за излизане на Англия от Европейски Съюз без двустранно комерсиално съглашение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР