Екологията във Варна се подобрява, радват се специалисти, и посочват,

...
Екологията във Варна се подобрява, радват се специалисти, и посочват,
Коментари Харесай

Супер новина! Екологията във Варна се подобрява, ето кой е предвестника й

Екологията във Варна се усъвършенства, радват се експерти, и показват, че предвестника за това е земната пчела. През миналите дни в разнообразни групи, свързани с Варна, във Facebook, редица хора свидетелстват за рояци земни пчели – и в Морската градина, и по кварталите в града, и на плажа. Хората разгласяват фотоси на насекомите, събрали се на рой на паважа, под балкон, търсещи хладина край брега на морето, край прозорци и пр. 

Повишаването на този тип инсекти значи, че екологията се усъвършенства. През последните години редица проучвания в международен мащаб демонстрират, че с повишаването на световните температури и количеството превалявания, земните пчели евентуално имат усложнения с приспособяването към средата. Освен това топлинните талази и засушаванията, които се чака да настъпят, ще основат извънредно суха среда. Това може да навреди на цветята, от които насекомите имат потребност, с цел да се хранят.

Според изследване, оповестено в " Science “, в интервала сред между 1975 и 2000 година, процентът на оцеляване на европейските земни пчели е понижен с към 17%, до момента в който в Северна Америка той доближава 46%.

Климатичните промени не са единствения проблем на пчелите. Те страдат и поради човешки дейности, като приложимост на пестициди и интензификация на селското стопанство. Изследвания демонстрират, че неоникотиноидните пестициди редуцират полета на пчелата и евентуално попречват опрашването.

Земните пчели (Bombus) са жанр едри мъхести пчели. Те са обществени инсекти, живеещи на дребни колонии. Женските земни пчели се разделят на по-едри майки и по-дребни безплодни работнички, само че разликата сред тях е слаба – при липса на майка работничките могат да отсрочват яйца. Семейството съществува единствено един сезон. Цариците могат да живеят до една година.

Структурата на гнездото е относително елементарна и съставлява неправилна топка от трева, мъх и пръчици, като постоянно се построява в укритие, което може да бъде да вземем за пример изоставена дупка на гризачи. Броят на индивидите в едно гнездо е друг и варира при другите типове, само че нормално не надвишава 500.

Докато търсят храна, земните пчели могат да доближат скорост при полет до 15 m/s (54 km/h).

Цариците и работничките могат да жилят. За разлика от жилото на медоносните пчели, жилото на земните пчели няма контри, тъй че те могат да жилят неведнъж. Обикновено тези типове не са нападателни, само че ще жилят и пазят гнездото си, в случай че се почувстват застрашени.

Докато медоносните пчели изхвърчат единствено когато външната температура е минимум 10 °C, пчелите майки могат да се следят при започване на пролетта от 2 °C, а земните пчели работнички от 6 °C, защото те генерират телесната температура, нужна за хвърчене, посредством трептене на гърдите си мускули.

От края на 80-те години земните пчели се употребяват като инсекти опрашители при комерсиалното развъждане на плодове и зеленчуци. Използването им в оранжерийното развъждане на домати е от огромно стопанско значение. Милиони гнезда на земни пчели се отглеждат изкуствено по света всяка година и се изпращат на производителите на зеленчуци. Най-важният тип е тъмната земна пчела.

Родът земни пчели включва над 250 типа, групирани в 15 подрода.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР