Новите лични карти с биометрични данни се издават от днес.

...
Новите лични карти с биометрични данни се издават от днес.
Коментари Харесай

От ново поколение: Личните карти вече са с биометрични данни, а в края на годината и с електронна самоличност

Новите персонални карти с биометрични данни се издават от през днешния ден. В края на годината в тях ще има и електронна идентичност. Вече няма да се издават безсрочни персонални документи, а навършилите 70 години ще могат да избират персонална карта със период на годност 10 или 30 години.

Новите персонални карти до края на годината ще бъдат на старите цени, 18 лв. за елементарна, 36 лв. за бърза и 90 лв. за експресна услуга. В новите персонални карта има чип с биометрични данни и както със задграничните паспорти с тях ще може да се минава през автоматизираните гишета за граничен надзор.



От края на годината обаче, откакто в картите има и данни за електронна идентичност, те ще могат да се употребяват и за дипломиран електронен автограф и по този начин ще притежателите им ще имат достъп до всички електронни услуги, които изискват подобен автограф. Това в действителност е и най-същественото облекчение за хората. Тук е мястото да отбележим, че сегашните ни документи са годни до датата изписана на тях и не е наложително да ги сменяме по-рано с новите мостри.

Системата, посредством която се одобряват заявки за нови персонални карти е напълно нова, а чиновниците я ръководят отдалечено.

- Лесно беше, само че чакахме доста дълго.

- Колко дълго?

- Два часа или повече от два часа.



Още по обяд, през центъра за обслужване са минали над 350 души, които са декларирали нови персонални документи.

- За персонална карта очаквам, тъй като ми изтича периода и си отпътувам след това. Задушно е, няма вода. В Америка на това гише ми вършат фотография, на другото си вземам за 10 $ картата.

Че е задушно се убеди и служебният вътрешен министър Калин Стоянов:

" И на мен това ми прави усещане, че е много задушно тук, въпреки и да има подобен ободрителен ремонт. Явно инсталацията нещо има проблем, тъй че това ще е първото нещо, което ще би трябвало да оправим, защото въпреки всичко е летен сезон и е в действителност много задушно. "

През летния сезон скупчването на опашки през гишетата за персонални документи не е изключение. Много хора, които живеят отвън страната, употребяват отпуските си, с цел да възобновят персоналните си карти и задгранични паспорти.

Калин Стоянов, длъжностен министър на вътрешните работи: " От тук насетне управлението на дирекция " Български документи за идентичност " има опцията да провежда метода по този начин, че той да бъде допустим за всички жители. Надявам се, че това е чрезвичайна обстановка и няма да бъде такава в идващите дни.



Калин Стоянов получи първата персонална карта от новия пример. Подал е заявката си за експресна поръчка рано сутринта и към 4 часа по-късно получи новия документ:

" Новите персонални документи съдържат доста и действително по-сериозни отбрани. Освен това за първи път има биометрични данни, а точно пръстови отпечатъци от двете ръце. И не на последно място с новата персонална карта след известно време ще има опция за така наречен " електронна идентификация ".

До края на годината се резервират досегашните цени на персоналните карти - 18 лв. за елементарна, 36 лв. за бърза и 90 лв. за експресна поръчка. От началото на идната година влиза в действие новата цена.



Обикновената услуга към този момент ще коства 30 лв., бързата - 60 лв., а експресната - 150 лв.. Остават безплатните персонални карти за 14-годишните, както и за хората над 70 години. А 3 лв. ще костват персоналните карти за хората с понижена продуктивност и увреждания 50 и над 50%.



И още една оригиналност. Заявления за нови персонални документи ще могат да се подават във всички районни на територията на региона, където е регистрацията по непрекъснат адрес. Ако, обаче е декларирана експресна услуга, тогава приемането на новата персонална карта е единствено от Центъра за административно обслужване в София. И един образец, в случай че имате непрекъснат адрес в област Бургас, сутринта можете да подадете заявление в районното ръководство, което е най-удобно за вас и до края на работния ден да пристигнете в София и да получите готовия документ.



фотоси: Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР