Преките чуждестранни инвестиции в България през 2022 година, сравнени с

...
Преките чуждестранни инвестиции в България през 2022 година, сравнени с
Коментари Харесай

50 % ръст на преките чуждестранни инвестиции у нас през 2022 г, Бургас е първенец

Преките задгранични вложения в България през 2022 година, съпоставени с 2021 година, бележат напредък от близо 50 на 100. Това е доста насърчителен факт. Трябва да създадем всичко допустимо да продължим този тренд и да имаме още по-добра 2023 година.

Това сподели в Бургас Христо Етрополоски, изпълняващ длъжността изпълнителен шеф на Българската организация за вложения (БАИ), на форума " Nearshoring and diversification back to EU ".

Събитието се организира в Международен конгресен център Бургас по самодейност на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), заяви Българска телеграфна агенция.

По думите на Етрополски единствено за първото тримесечие на актуалната година вложенията нарастват с 10 на 100. Според него когато страната ни се бори да притегля вложители и работи върху съответни капиталови планове, в първата фаза попада в конкуренция сред самите страни.

" Ние сме фактически в доста сериозна конкуренция с най-малко няколко страни, главно в Централна и Източна Европа. А откакто даден вложител избере България за своя бизнес стартира и конкуренцията сред самите общини в страната.

За 2022 година Община Бургас е отличник в привличането на задгранични вложения и неслучайно тя беше отличена от нас като администрацията, привлякла най-вече вложения за предходната година ", сподели още Етрополски.

Той уточни, че директните задгранични вложения от Германия към България за последните 10 години са за над 10 милиарда евро. Според изследване на БАИ, повече от 90 на 100 от немските вложители у нас са подготвени да създадат уголемение на бизнеса си в България. Етрополски добави, че през последните 20 години страната ни организира доста прецизна и консервативна фискална политика.

" През тези години сме имали не бюджетен недостиг, а бюджетен остатък. Освен това съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен артикул е на извънредно ниски равнища – близо 23 на 100. Тук би трябвало да прибавим и ниските равнища на безработица в страната, които нормално не надвишават 4,5 на 100 ", сподели Етрополски.

И добави: " В същото време осъзнаваме и усложненията, които бизнесът има при намирането на висококвалифициран личен състав. Уверявам ви, подхващат се редица ограничения за разрешаване на този въпрос. Имаме устойчиво произвеждане на електрическа сила - по разнообразни данни на годишна база страната ни изнася сред 20 и 30 на 100 от създадената електрическа сила. За три страни към нас ние се явяваме доста сериозен балансьор в енергийните доставки. Завърши диверсификацията в доставките на природен газ. Има задоволително количества и цената на природния газ непрекъснато бележи спад, което е значимо за промишлеността ". 

Етрополски заяви още, че износът на артикули от индустриалното произвеждане на България нараства със 17 на 100..

По думите му през идващите 10 години България има извънреден капацитет за развиване на автомобилния бранш, машиностроенето, електрониката, електротехниката и осведомителните технологии, и роботиката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР