Предвид преминаването на голям брой ученици към дистанционно обучение родителите

...
Предвид преминаването на голям брой ученици към дистанционно обучение родителите
Коментари Харесай

Облекчават реда за помощ за родители на деца в онлайн обучение

Предвид прекосяването на огромен брой възпитаници към отдалечено образование родителите на деца до 14 години още веднъж имат право да получат месечна целева помощ, в случай че нямат опция да работят отдалечено, да употребяват заплатен отпуск и в случай че не получават парично обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност.

За родителите, които през предходната образователна година са подавали заявление в дирекция „ Социално подкрепяне “ (ДСП) и са получавали такава поддръжка, кандидатстването ще става с по-малко документи до края на 2021 година В случай, че не са променяли сегашния си адрес, те не би трябвало да подават ново заявление в Държавно стопанско предприятие, а само удостоверителни документи от работодателя си за месеца, в който в училището/детското заведение са въведени ограничаващите ограничения. Срокът за тяхното показване е до края на месеца, идващ месеца, в който в училището/детското заведение е въведено отдалечено образование.

При зародила нужда през 2022 година обаче родителите следва да подадат ново заявление - декларация с приложени нужните документи.

За фамилии с едно дете помощта е в размер на една минимална работна заплата – 650 лева, а за тези с две и повече деца – 150 % от месечната минимална работна заплата или 975 лева Ако отдалечено образование е въведено за период над 10 работни дни в месеца, помощта се получава в цялостен размер. При ограничавания за период от 6 до 10 работни дни месечно за фамилии с едно дете размерът на помощта ще бъде 325 лева, а за фамилии с две и повече деца – 487,50 лева При въведени ограничавания до 5 работни дни месечно семейство с едно дете ще получи 162,50 лева, а семейство с две деца – 243,75 лева

Условие за приемането на тази помощ е средномесечният приход на член от фамилията за месеца, за който се претендира, да е по-нисък или еднакъв на 150 % от минималната работна заплата или на 975 лева, което за семейство с едно дете значи общ приход от 2925 лева, а с две деца – до 3900 лева

Право на помощта имат също безработни родители, които нямат право на обезщетение за безработица или размерът на компенсацията им е по-нисък от 975 лева, както и самоосигуряващи се лица в неспособност да работят заради противоепидемичните ограничавания.

Заявление-декларация се подава в дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес на родителите. Към него се ползва документ за брутен приход, получен през месеца, в който в учебното заведение или детското заведение са въведени ограничавания, служебна записка от шеф, че лицето е в неплатен отпуск, не може да работи отдалечено от у дома, не може да употребява заплатен отпуск и не получава парично обезщетение за краткотрайна неработоспособност или обезщетение за бременност и раждане. Самоосигуряващите се лица собственоръчно заявяват в заявката, че не могат да упражняват занятието си заради въведените ограничавания. Държавно стопанско предприятие прави служебна инспекция в Национална агенция за приходите за заявените условия.

Варианти за подаване на заявления-декларации за помощи:

персонално, като се ползва персонална карта (за справка);

посредством лицензиран пощенски оператор (заявлението-декларация би трябвало да е в оригинал);

по електронен път посредством Системата за несъмнено електронно връчване с дипломиран електронен автограф или личен идентификационен код на Национален осигурителен институт: http://www.egov.bg/;

на електронната поща на съответната Държавно стопанско предприятие.

Образци на заявки за разпределяне на обществени помощи са оповестени на електронната страница на АСП, в раздел «Социални помощи», подраздел «Документи», както и в раздел Коронавирус COVID-19, графа „ Инструкция за прилагане на електронни административни услуги в условия на изключително състояние “. В рубриката «Контакти» на интернет страницата на АСП са оповестени електронните адреси на Държавно стопанско предприятие.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР