Предстоят още разкрития за случващото се в „Автомагистрали“ и Агенция

...
Предстоят още разкрития за случващото се в „Автомагистрали“ и Агенция
Коментари Харесай

Предстоят още разкрития за случващото се в „Автомагистрали“ и АПИ

Предстоят още разкрития за протичащото се в „ Автомагистрали “ и Агенция „ Пътна инфраструктура “ и сключваните контракти за създаване и ремонт на пътища и подсилване на свлачища. По-малката тематика са свлачищата, само че по-голямата са пътищата, тъй като там са раздадени 1,5 милиарда лева Това разяснява министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова в предаването „ Честно казано с Люба Кулезич " на телевизия " Евроком ".

Министърът съобщи, че времето на служебното държавно управление е доста малко, с цел да се изсветли всяка сянка, само че заради огромния публичен интерес по въпросите за предплатени заплащания, задавани в 44-то и 45-то Народно заседание, комисията „ Манолова “, както и от доста медии, се е наложила обща инспекция, която откри нарушавания, доказани през днешния ден и от отчета на Сметната палата. Министър Комитова изясни, че през месец септември 2019 година с държавно разпореждане 430 млн. лева са отпуснати целево от държавния бюджет за свлачища, срутища и подсилване. Те са постъпили в бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството и от там – в Агенция „ Пътна инфраструктура “. АПИ подписва общ рамков контракт с „ Автомагистрали “ ЕАД за тези обекти на стойност 474 млн. лева без Данък добавена стойност. По силата на този контракт АПИ превежда 221 млн. лева в края на 2019 година на „ Автомагистрали “ ЕАД, която от своя страна подписва контракти с 25 компании за общо 188 млн. лева без Данък добавена стойност за 84 обекта. Според контракта компаниите е трябвало да изготвят строителни бумаги, а като пристигна моментът на строителство – да обезпечат техника и материали, само че без планувано строителство. За година и половина от всички 84 обекта е укрепено единствено срутището на пътя за Рилския манастир. За останалите 83 няма формирани строителни бумаги. В същото време договорът изтича в края на годината.

„ За шест месеца няма по какъв начин да се оправят останалите 83 свлачища “, разяснява министър Комитова. В същото време преведените пари на 25 компании стават комерсиална загадка по Търговския закон, а компаниите отхвърлят среща и не ясно какво ще се случи в бъдеще.

Министърът добави, че с изключение на парите за свлачища „ Автомагистрали “ е раздала авансово и 1,5 милиарда лева за строителство на пътища. „ При изискване, че сдружението има потенциал да строи годишно обекти за към 100 млн. лева Това значи, че 15 години би трябвало да строи, с цел да усвои средствата. Дружеството е получило пари, без да има потенциал да ги употребява “, разяснява тя. Министърът осведоми, че сега в компанията се прави инспекция от Националната организация по приходите, която ще ревизира всички контракти, подизпълнители и прочие в дълбочина.

Министър Комитова осведоми още, че следва инспекция и на успеваемостта на тол системата. „ Там е забавен резултатът, тъй като сме вложили към 300 млн. лева, имаме една година активност, а не сме наясно каква възвращаемост има, за какъв брой години ще се изплати, има ли потребност от разширение на мрежата, има ли потребност от още средства. Все още тол системата не може да генерира таксите, които би трябвало да поеме от транспортните средства, а делът на винетните такси е огромен “, разяснява министър Комитова.

Министърът заяви още, че построеният предходната година по неотложност спешен тръбопровод за Перник е противозаконен. „ С изненада открих, че и доста други изграждани от страната и общините обекти от позиция на Закона за устройство на територията са на процедура противозаконни. Всеки, който е тръгнал да строи - от тоалетна на двора до постройка, би трябвало да приготви строителни бумаги, да ги съгласува и най-после да му се издаде позволение за градеж. Много планове, значими за страната, обаче се построяват без позволение за градеж, т.е. нелегално и то не на частни вложители, а на страната. Този тръбопровод бе построен в спешна конюнктура, това бе единственото решение за момента. Склонна съм да приема това, само че чак в този момент се изготвят строителни бумаги. Това би трябвало да създадат регионалните шефове на София и на Перник, защото оборудването минава през двете области, само че софийският е трансферирал правата си на този на Перник. Но въпреки всичко още няма позволение за градеж “, сподели арх. Комитова.

По отношение на проблема със строителството на „ Златен век “ министърът означи, че Върховният административен съд се е произнесъл единствено за заповедта за прекъсване на ДНСК, само че не и за валидността разрешението за градеж. За градежа на „ Алепу “ министър Комитова уточни, че се прави инспекция за изрядността на документите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР