Представляваната от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България

...
Представляваната от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България
Коментари Харесай

15.21% по-малко захар от газирани напитки консумират българите

Представляваната от Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България (АПБНБ) промишленост за безалкохолни питиета и бутилирани води у нас регистрира следващо понижение на калориите и захарта в продуктите си за последните 5 години.

В резултат на вложените старания по реформулиране, при равнищата на консумация за 2020 година, импортираната в хранителния режим захар от газираните питиета е понижена общо с 3 497 тона, или с 15.21%.

Това сочат данните от без значение експертно изследване за калоричността на осъществените на българския пазар безалкохолни питиета в наблюдаване на осъществяването на непринудено поетия от производители ангажимент за в допълнение 15% понижаване на захарта, и надлежно калориите, в портфолиото на газираните питиета до 2020 година

Коментираме тематиката с Жана Величкова, изпълнителен шеф на АПБНБ:



На какво заложихте за реализирането на задачата? Има ли нещо ново по отношение на това, което сте правили и в предишното?
В реализирането на нашата ангажираност, безалкохолната промишленост в Европа, в това число в страната, следваме всеобхватна тактика. Тя включва непосредствено понижаване на захарта в познатите и обичани от потребителите питиета и предложение на такива със същия усет, само че не съдържащи захар; създаване на нови артикули с ниско калорийно наличие или без калории; поддържане и увеличение на наличността на питиета в по-малки опаковки, за улеснение контрола на банкет на добавени захари; възстановяване осведомения избор на потребителя посредством в допълнение етикетиране на хранителната информация на лицевата страна на опаковката.

Увеличихме скоростта и мащаба на нашите дейности. Това значи повишение на напъните ни за реформулиране на съществуващи артикули и нововъведения на нови артикули, в това число потребление на нискокалорични подсладители. Също по този начин, увеличихме напъните и вложенията в популяризирането на артикули без и с ниско наличие на захари, за да насърчим избора на потребителите към нискокалорични артикули и такива без калории.



Това значи ли, че реформулирате главните си марки?
Да, и ще продължим това пътешестване. То включва обичаните на милиони консуматори марки, при които, с изключение на намаляването на наличието на захар в класическите формули, се работи и в посока обезпечаване на налични за потребителите аналози със същия харесван усет, само че напълно без захар.

Ако разгледаме сегмента на газираните питиета, през 1990 година всички питиета в категорията са били подслаждани с добавена захар. През 2020 година 65.6% от газираните питиета са формули, които не съдържат захар или калорийното им наличие е образувано от съдържащите се в тях плодове.

Къде сме по отношение на Европа?
Към 2020 година ниско калоричните и несъдържащите калории безалкохолни питиета от всички категории, в това число готовите за консумация студени кафе-напитки приблизително на Европейския пазар, доближава до 30% от продажбите.

Страната ни е измежду водещите пазари, които надвишават това достижение, като делът на всички безалкохолни питиета, предоставящи опция на хората да се освежават без захар и калории, е два пъти по-висок от междинния за Европа.



Какво ще кажете по отношение на фирмите, които не са се заели с упоритостта на АПБНБ за това понижаване на захарите?
Поетият ангажимент е непринуден и има секторно измерение, като самостоятелното експертно изследване мониторира осъществяването му върху предлаганите на пазара артикули от цялата промишленост. Този мониторинг върху категориите на промишлеността ще продължи и в идните години, и неговият резултат ще споделяме със заинтригуваните страни.

Безспорно, с осъществяването на упоритостта директно е ангажирана АПБНБ, представляваща над 70% от пазара в бранша, и нашите членове имат водеща роля в нейното осъществяване. Лидерският образец, дългогодишно изпълняваните целенасочени тактики от формиращите образа на промишлеността компании, довеждат до и в необятно споделеното схващане в бранша като цяло.

И това е предстоящо, тъй като визията на промишлеността напълно има за собствен фокус потребителя и неговото благоденствие. Изградените партньорства, потвърдилите се в годните тактики, на които залагаме, ни зареждат с спомагателен оптимизъм, че образецът ни ще бъде последван и от други браншове и категории храни.



Какво следва в този момент след осъществяването на уговорката? Ще последва ли нов?
Ние сме твърдо стимулирани да продължим да предоставяме избор на потребителите и да насърчаваме потребителите да избират по-здравословни храни и питиета. Да превърнем по-здравословния избор в елементарен избор за потребителите е част от нашия принос към задачата на Европейската комисия за по-здравословна хранителна среда и по-устойчива хранителна система.

Ние изцяло поддържаме тактиката на Европейски Съюз „ От фермата до трапезата “ като част от пътя за обезпечаване на здравословен живот и поощряване на благосъстоянието за всички (Цел 3.4 на Организация на обединените нации за стабилно развитие) и за ускорение на зеления преход на Европа.

В този смисъл, като член на UNESDА Soft Drinks Europe, ние ще продължим да способстваме за осъществяването на поетия на европейско равнище нов ангажимент за още 10% приблизително понижаване на добавените захари в безалкохолните питиета в Европа в интервала 2019-2025. С това цялостният ангажимент на промишлеността в Европа ще докара до понижаване приблизително с 33% на добавените захари през последните две десетилетия.

Надяваме се, че други категории храни ще последват този образец, с цел да увеличим мащаба и генерираме позитивна смяна във усетите и желанията на потребителите във връзка с потреблението на добавени захари.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР