В първия ден на Петербургския международен икономически форум президентът на

...
В първия ден на Петербургския международен икономически форум президентът на
Коментари Харесай

„Вие изпълнихте своя дълг“. Путин даде ясен сигнал на Запада

В първия ден на Петербургския интернационален стопански конгрес президентът на Русия беседва с ръководители на водещи международни медии. Бяха направени значими изказвания. Какви по-точно?

Без ограничавания в дневния ред “

Такива събития се организират на СПМИФ от 2014 година Тази среща е осма. Предишната беше през 2021 година и то във видеоформат поради пандемията от ковид. А през 2020 година форумът въобще беше анулиран - по същата причина.

Така задграничните публицисти, в това число такива от вражески страни, имаха рядката опция да беседват персонално с Путин. „ Това, както постоянно, ще бъде свободен диалог без стеснен дневен ред “, разгласи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Представители на интернационалните „ Франс Прес “, Асошиейтед ПреС “, „ РойтерС “, „ Синхуа “ (Китай), ДПА (Германия), АНС (Италия), ЕФЕE (Испания), ИРНА (Иран), „ Кьодо “ (Япония), „ Анадолу “ (Турция), " Азертадж " (Азербайджан), БЕЛТА (Беларус), „ Йонхап “ (Република Корея), " Казинформ " (Казахстан), УЗА (Узбекистан).

Първият въпрос беше за руско-беларуските връзки и вероятностите за взаимоотношение с Европейски Съюз. Путин даде висока оценка на двустранните връзки с Минск. С европейците също може да се намерят „ решения “, само че първо дано покажат повече политическа самостоятелност и предпочитание да пазят националните си ползи, разясни президентът.

Заплахите са неприятни обноски

„ Ройтерс “ попита за връзките със Съединени американски щати по какъв начин те могат да се трансформират след изборите през ноември. Путин повтори: Русия не залага на нито един от претендентите.

„ Какво се случва в Щатите: в хода на вътрешнополитическата битка те изгарят себе си от вътрешната страна – страната си, политическата си система “, добави той. „ Те горят до корен своето мислено водачество в областта на демокрацията “, добави той..

И акцентира: „ Ние ще работим с всеки президент, определен от американския народ “.

„ Никой в Съединените щати не се интересува от Украйна. Там се интересуват от величието на Съединените щати “, продължи Путин. Веднага откакто Вашингтон се заеме с националните ползи, за които към този момент има търсене в обществото, са вероятни позитивни развития и във външния периметър.

Представител на немската ДПА се опита да ескалира обстановката и попита дали Путин е заплашвал Олаф Шолц поради доставката на оръжие от Берлин за Киев.

„ Това е неприятно образование “, отговори президентът. Русия не прибягва до заплашване. След това още веднъж трябваше да провежда историческа екскурзия, припомняйки главните стадии на украинския спор, подхранван от години както от Съединени американски щати, по този начин и от Европа. Говори за Устава на Организация на обединените нации и доста други неща, които са били казвани неведнъж преди.

Имаше и въпрос за " имперските упоритости " на Русия - от един французин. Путин отхвърли както спекулациите за „ империализъм “, по този начин и постоянните обвинявания, че Русия сякаш ще нападна НАТО – той назова създателите на сходни изказвания „ тъпи като маса “.

Горещи въпроси

Що се отнася до доставката на оръжия с огромен обхват на режима в Киев, това е „ доста сериозна и доста рискова стъпка “. Ударите на съветска територия ще разрушат изцяло връзките сред Москва и Берлин. Президентът напомни феноменалната взаимозависимост на немската политика от Съединени американски щати. Според него американците работят ловко във връзка с дилемите си, само че немското управление би трябвало да се интересува повече от потребностите на германците.

Попитаха за какво Русия не отваря данни за загубите си в Украйна. Путин означи, че сходна информация нормално не се разкрива по време на спор. Но увери, че загубите на украинските въоръжени сили са в пъти по-големи. И назова данните за военнопленниците: украинци – 6465, руснаци – 1348.

Приблизително в същото съответствие са и безвъзвратните загуби на страните, добави той. И това води до обстоятелството, че Киев даже не може да реши казуса с фрагментите с тотална готовност. А ограничения като понижаване на наборната възраст бяха ясно подбудени от Вашингтон.

Сега, когато това е реализирано, „ те просто ще се отърват от Зеленски “. Путин отделя към година за това. Според него Белият дом към този момент има претенденти за заместител.

Зеленски се счита за нелегитимен в Москва. Президентът дефинира разширението на пълномощията си без избори като закононарушение по член за узурпиране на власт.

Това обаче не изключва опцията Русия да откри с кого да подпише кротичък контракт от украинска страна, в случай че възникне такава вероятност. Всичко зависи от Киев.

Път към доста съществени проблеми “

Италианската организация АНСА се поинтересува от реакцията на Москва на възможното изпращане на инструктори на НАТО в Украйна и потреблението на западни оръжия за удари по съветска територия. Путин уточни, че експерти от страните от Северноатлантическия алианс към този момент вземат участие в спора и стават негови жертви. Използват се и далекобойни оръжия, само че без решение на Запада и директна интервенция на експерти украинските военни не могат сами да дефинират задачите.

„ Затова нямаме никакви илюзии по този въпрос “, сподели той. Русия ще отговори, като усъвършенства своята система за Противовъздушна отбрана и ще обмисли опцията за доставка на оръжия в тези райони, където могат да бъдат нанесени удари по чувствителни цели на страни, които дават ракети на Украйна. „ Това е пътят към доста съществени проблеми “, предизвести президентът.

Американски публицист от „ Асошиейтед прес “ попита какво е постигнала Русия за две години спор. „ Ние изпълнихме своя дълг към хората, които пострадаха от държавния прелом и последвалите боеве в Югоизточна Украйна “, отговори Путин.

За да спре всичко това, Западът би трябвало да спре доставките на оръжие и да не пречи на мирния развой.

Дълбоки взаимни ползи

Въпросите от медиите на страните сътрудници Иран и Китай засягаха най-вече двустранните връзки. Говорейки за умрелия ирански президент Раиси, Путин напомни, че под негово управление Москва и Техеран са вървели в една посока към многополюсен свят. И Русия е подготвена за по-нататъшно взаимоотношение.

Оценявайки взаимоотношението с Китай, президентът сподели: партньорството не е ситуативно, то се основава „ на дълбоки взаимни ползи “. И всеобхватна, в това число съгласуваност на интернационалните платформи.

Турската Анадолска организация се спря на тематиката за събитията в Газа. Путин повтори: една от аргументите за ескалацията в Близкия изток са непрекъснатите опити на Съединени американски щати да „ монополизират “ решаването на казуса. Втората неточност е раздаването на стопански „ моркови “, вместо решаването на основния въпрос, а точно основаването на Палестинска страна. Москва е подготвена да спомага за това, само че при опазване на връзките с Израел.

Турските публицисти попитаха за построяването на АЕЦ „ Аккую “ в Турция. „ Всичко е наред, работата върви по проект “, отговори президентът. Продължават контактите и по газовия хъб, който ще се трансформира на първо място в електронна платформа за продажба на синьо гориво.

Афганистанският проблем беше разискван с представител на Узбекистан. Стабилността там е значима и за Москва, и за Ташкент. „ Трябва да изхождаме от действителността “, означи Путин във връзка с построяването на връзки с актуалните управляващи в Кабул.

Вижте нуклеарната теория

Япония предстоящо се интересуваше от Курилските острови. Журналистът попита дали президентът се опасява да отиде там - допуска се, че това ще сътвори проблеми за мирния контракт сред Москва и Токио.

Путин отговори, че няма да върви на Курилските острови в близко бъдеще. Но няма „ аргументи да не посещавате тези острови “, защото те са съветска територия. Освен това Москва вижда намесата на Токио в украинския спор. И макар че Русия не е срещу разговора, в сегашните условия няма предпоставки за обновяване на разискването на кротичък контракт.

В края на срещата журналистка от „ Ройтерс “ се опита да насочи Путин към хлъзгавата тематика за нуклеарните оръжия. Но тя уточни, че повдигайки този въпрос, по-късно медиите ще подхранват историята за нуклеарна опасност, която сякаш идва от Русия. Към това не може да се подхожда лековато, акцентира президентът. И добави: Западът има вяра, че Москва в никакъв случай няма да употребява нуклеарно оръжие, само че съгласно нуклеарната теория, в случай че суверенитетът и целостта на Русия са застрашени, всички средства са допустими.

През идващите дни Путин ще продължи да взе участие в събитията на икономическия конгрес: по-специално той би трябвало да приказва на пленарната сесия на 7 юни.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9462Проф. Янко Янев на Международната атомна конференция във ВарнаАлтернативен Поглед37417Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен факторАлтернативен Поглед9841Д-р Цветеслава Гълъбова: В областите Монтана и Видин няма денонощна аптека, само че има 12 денонощни казинаАлтернативен Поглед5560Валери Жаблянов: Голяма част от днешната европейска левица е проводник на провоенни ползи в ЕвропаАлтернативен Поглед7906Борис Иванов: Да не се окаже, че " Солидарна България " са крадци на ляво доверие!?Алтернативен Поглед206630Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед121370Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /  ЛЕВИЦАТА, митинг, Народния спектакъл, антибългарска режисура, Оръжието и индивида, Пламена Заячка, Любомир Халачев, Румен Петков <
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР